2010 m. gruodžio 28 d., antradienis

KALĖDINIS VAISIŲ PYRAGAS

Brandintas lygiai dvidešimt dienų...


Ilgai analizavus, svarsčius ir abejojus, šiemet ir aš nutariau Kalėdoms iškepti gerai žinomą ir taip išgirtą vaisių pyragą pagal Vilmą. Brandinamą. Tą, kuris kuo ilgiau palaikomas gerai suvyniotas ir užslėptas, tuo skanesnis. Ir nepaisant to, kad dvidešimt dienų brandinimui yra per mažai, o valgantiems buvo sunku patikėti, kad keptas jis prieš keletą savaičių, galiu patvirtinti, kad jis tikrai vertas visų pagyrų...

Gaminau iš sumažintos porcijos, su kai kuriais pakeitimais - dalį cukraus keičiau medumi ir pridėjau meduolinių prieskonių.
Manau, kad kiekvienam jis gaunasi vis kitokio skonio, kuris labai priklauso nuo dedamų vaisių...

Taigi, vaisių pyragas pagal mane:

Reikia:
225 g sviesto;
100 g rudojo cukraus;
2 šaukštų minkšto medaus;
5 kiaušinių;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
0,5 apelsino sulčių;
0,5 apelsino žievelės;
0,5 citrinos sulčių;
300 g miltų;
400 g razinų (naudojau auksines);
100 džiovintų datulių;
1 šaukštelio prieskonių meduoliams;
200 g džiovintų spanguolių;
250 g džiovintų melionų;
300 g džiovintų abrikosų;
1 puodelio lazdyno riešutų (rupiai pakapotų peiliu);
brendžio razinoms mirkyti.

Razinas prieš keletą valandų (galima iš vakaro) užpyliau brendžiu.
Stambesnius džiovintus vaisius šiek tiek pasmulkinau peiliu.
Minkštą sviestą iki purumo ištryniau su cukrumi ir minkštu medumi. Po vieną įmušiau kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdama. Supyliau citrusinių sultis, įtarkavau apelsino žievelės.
Miltus sumaišiau su kepimo milteliais ir prieskoniais meduoliams. Pamažėl įmaišiau į skystąją tešlą. Suverčiau nuspaustas mirkytas razinas, kitus vaisius bei riešutus. Išmaišiau ir sukrėčiau į formas.
Kepiau 160 laipsnių kaitros orkaitėje dvi valandas. Kepti geriau apatinėje orkaitės dalyje, kad per greit neruduotų paviršius (antraip, pyrago viršų reikia uždengti folija).

Iškeptą gerai ataušinau, išėmiau iš formos, suvyniojau į foliją ir, įdėjus į maišelį, paslėpiau. Rekomenduojama saugoti du mėnesius (gal ir ilgiau), bet ne mažiau kaip dvi savaites.

Iš nurodyto kiekio iškepiau vieną didelį, žvaigždės formos ir vieną mažą, kekso formos pyragą.
Mažasis vis dar tūno neliestas...

Rekomenduočiau būtinai dėti rūgštesnių vaisių.

Skanus ir geras tuo, kad nebūtina suvalgyti per dieną. Pridengtas ta pačia folija, kad nedžiūtų, gali būti skanaujamas savaitę...


Pagal Kulinarijos laboratoriją.

Papildymas (2011-04-06):

Nedidelį keksą išlaikiau (įdomumo dėlei) iki balandžio. Kaip atrodo, galima rasti čia :)

Dar vienas bandymas po metų ČIA :)

14 komentarų:

  1. Man šiemet kaimyne atnešė tokį pyragą, skonis neblogas, tik man truputi per saldus pasirodė, bet, gal kaip Tu ir sakai, skonis nuo vaisių priklauso. O Taviškis, tikrai labai skaniai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip man toks patiktų!!!! Reiks prisiminti 20 dienų iki sekančių kalėdų. Arba šiaip įkvėpimo sulaukus.
    O pala, tavo namuose razinų priešininkų nėr?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žinai, Kotryna, mano skoniui taip pat gavosi šiek tiek per saldus, dėl to paminėjau, kad būtina dėti rūgštesnių vaisių. O gal pamažinti cukraus arba nedėti medaus... :)

    Dalia, priminimą užsidėk jau lapkričio viduriui, bus pats tas :). O razinas pas mus ne kurie dievina :). Mano vyresnysis nuo mažens valgo jas kilogramais... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. As jau ketvirti metai kepu si pyraga kaledoms.
    Siemetinio kaledoms net neparagavom, tik vakar prapjoviau... Bet skanus, as irgi stengiuosi deti kuo daugiau citrusiniu vaisiu - kinkanu, apelsinu ir greifrutu cukatu, ir net sulciu nepamazinti, tada labai skanu. Mano siemet jau gerokai rugstokas, dar tieesa kyviai gerai rugstus buvo. O kaledoms kepiau aguonini - tas labai prabangus gavosi.
    O tavo labai sviesus, idejus medaus turejo tamsesnis buti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. manau, kad reikėtų datulių atsisakyti, jos labai viską užsaldina. Man net nuo poros jau per saldu darosi...
    kažką panašaus irgi Kalėdoms gaminu kasmet, tik pas mane greitesnis variantas - greičiau iškepa ir brandinti nereikia... bet visai norėčiau pabandyti ir šitokį iškepti, gi kuo ilgiau lauki, tuo geidžiamesnis tampa, išsvajotas... :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na va, Laurindre, gyveni ir mokaisi, matai, ką reiškia praktika? Tik norėjau paklaust, kivius tikriausiai dėjai džiovintus?
    O dėl medaus, tai galvoju, du šaukštai tik dėl skonio, ne dėl spalvos... :)
    Aguoniniai pyragai daug kam labai patinka, turiu ir aš dar keletą gerų receptų. Galėtum pasufleruot ir savąjį :)

    Egidija, ko gero, labai teisi. Mano vaisių pyragą užsaldino datulės, juk jos tokios saldžios!
    O su brandinimu tikrai įdomu pažaisti. Mažesnįjį pyragą, jei nebus progos, tai ir nepjausiu, palyginimui palaikysiu ilgėliau... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ausrra, smagu,kad pagaminai ir patiko. Man cukraus niekada nepasirodė per daug, nes nenaudoju cukruotų vaisių. Bet šiemet pirmą kartą dėjau datulių ir tikrai, saldumo gavosi truputį per daug.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vilma, pas mane ne tik datulės, bet ir melionai, o šie taip pat gan saldūs. Ot, gyvenam ir mokomės.

    Ačiū, be komentarų ne viską būčiau sužinojus...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Siaip as datuliu irgi dedu visada ir nemazai, visus didesnius pjaustau ir uzpilu brendziu. Kivius irgi dziovintus dedu, ju rugstele labai tinka.Tiesa siemet ir dziovintu spanguoliu puskili dejau, jos irgi rugsteles turi. Kai rugsteles daugiau tai ir kitu vaisiu saldumas skonio negadina. Medus sitam pyragui irgi tinka. Esu bandziusi ir su juom. Siemet dejau tamsu cukru, tai mano tamsesnis.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ačiū, Laurindre, manau tavo patarimai pravers ne tik man... :) Kitą met būtinai vėl bandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kepiau ir as siais metais si pyraga. Kepiau lapkricio men, kaip tik menuo buvo likes iki kaledu, per nakti atauso, suvyniojau i folija, idejau i maiseli ir i spinta. Likus dviems savaitems iskepiau dar 6 mazus pyragus dovanoms. Ir ka..... viska teko ismest........ dideli pyraga dar pavyko isgelbet o mazi visi supelyjo. Manau, kad negerai vyniot i folija ir dar i maiseli det, nes juk nekvepuoja. Ar as cia klystu? Sakiau bandysiu gimtadieniui iskept ir vyniot i kepimo popieriu, ne i folija.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Anonime, jau ne tau pirmam taip nutinka. Perskaičius nuėjau patikrinti savojo keksiuko, dar vis turiu nedidelį. Jis jau bus išstovėjęs daugiau kaip mėnesį ir laikosi puikiai. Matai, į foliją reikia vynioti tam, kad vaisiai, esantys pyrage išskirtų savo drėgmę ir pyragas taptų sultingas, o kepimo popierius viską sugers (nors gal ir nieko tokio?). Pelijimo priežastys slypi kažkur kitur - gal ilgiau mirkei vaisius vandenyje? O gal patys vaisiai pasitaikė nekokybiški... Dar galima bandyt laikyti kur nors vėsiau. Sunku pasakyti. Aš vyniojau net į kelis folijos sluoksnius, kad sandariau būtų ir kišau į maišelį. Stovi uždaroje spintelėje, kambario temperatūroje. Kaip jau minėjau, pravyniojus nieko blogo nemačiau, kvepia ir yra drėgnas.
    Gal, jei dar neskaitei, paskaitinėk komentarus pagal žemiau duotą nuorodą. Gal ten pavyks rasti atsakymą. Šį pyragą nuorodos autorė kepa jau ne vienerius metus. Ir nenustok bandyti, nemanau, kad kepimo popierius pablogins skonį! :)

    http://skanuseksperimentai.blogspot.com/2008/11/kaldinis-vaisi-pyragas.html

    AtsakytiPanaikinti
  13. Aciu uz atsakyma, as pagal Vilmos recepta ir kepiau. Si karta bandysiu brendyje razinas pamirkyt, gal pades :) Laikiau spintoje kolidoriuje, kambario temperaturoje. Reiks gal pakeist laikymo vieta. Dar karta dekui uz atsakyma

    AtsakytiPanaikinti
  14. Linkiu sėkmės ir nenuleisti rankų!

    AtsakytiPanaikinti