Su varške, šventinių ir kasdieninių pusryčių paįvairinimui...
Šiek tiek kitokia, bent man, žemaitei, neragauta. Iš R. Ruzgienės knygelės "Lietuvių apeiginiai valgiai" (1992 m.).
Reikia:
6 kiaušinių;
0,5 kg varškės;
2 šaukštų grietinės;
druskos;
2 šaukštų sviesto.
Varškė permalama ar pertrinama per sietelį. Atskirai dubenyje išplakami kiaušiniai ir sumaišomi su varške, įdedama grietinės, druskos. Kepimo forma storai ištepama sviestu ir į ją sukrečiama paruošta masė.
Kepama vidutinio karštumo orkaitėje 15 - 20 min.
Patiekiant į stalą kiaušinienė apšlakstoma lydytu sviestu.
Aš kepiau 200 laipsnių kaitros orkaitėje iš pusės normos gilesniame akmens masės dubenėlyje, tad man kepė apie pusvalandį.
A-ū-ū, suvalkiečiai, ar valgote tokią kiaušinienę? :)
Dažnai kepu šią kiaušinienę, kaip greitai kažko norisi iš kiaušinių. Tik mes ją kepame (aš sakau - verdu) be varškės ir ant dujinės. Močiutės paliktas receptas :). Aišku, orkaitėje jį super iššunta ;)
AtsakytiPanaikintimmm, man labai gadžai atrodo šis variantas,ypač patinka, kad dėta varškės. Aš tik gal dar kokiom prieskoninėm žolelėm paįvairinčiau. O kepti inde neuždengus?
AtsakytiPanaikintiLina, aš verdu tai tą, kuri radynoms:
AtsakytiPanaikintihttp://ausrra.blogspot.com/2010/11/puode-virta-kiausiniene-radynoms.html
Gal tokią turėjai galvoj? O ši būtent ir ypatinga, kad su varške ir kepama orkaitėje... :)
Ačiū, Sparnuoti. Žolelėmis ir aš kitą kart gardinsiu, ir pipiriukais, nes labai trūksta :)
O kepti neuždengus, galima skardelėj ar kepimo formelėj. Dar galvoju, kad jei vietoj druskos dėt cukraus, gautųsi saldi ir skani su uogom... :)
A-u-u , esu gryna suvalkiete, bet apie tokia kiausiniene girdziu pirma karta, reikes isbandyti.
AtsakytiPanaikintiMatyt, esate jauna suvalkietė :) Čia senovinis valgis, minėtoj knygelėj aprašytas pagal senolių receptą :) Bet skanus!
PanaikintiTėvas suvalkietis, ir kai buvau maža jis kepdavo panašią kiaušinienę su varške :). Dabar ir aš kartais pasigaminu, kai pajuntu nostalgiją vaikystės skoniui :). Tik mes ją kepame keptuvėje, ir varškės mažiau dedam. Skaniausia kepta su sviestu. Man skanus sūrus variantas, neįsivaizduoju tokios kiaušinienės saldžios, tikriausiai būtų panašu į varškės apkepą, ir tai jau nebūtų suvalkietiška kiaušinienė :)
AtsakytiPanaikinti