2010 m. gruodžio 26 d., sekmadienis

KEPTA KALAKUTO KRŪTINĖLĖ

Marinuota mandarinų sultyse. Ir šis bei tas apie kalėdinę eglutę...

Kalėdoms daugelį metų kepdavau kalakutą. Atsibodo.Šių Kalėdų proga pirmą kart kepiau antį. Pavyko puikiai, liko tik gabalėlis su uodegėle :). Galiu pasidalinti tik pačiomis idėjomis, be nuotraukų...
Paukštį gausiai ištryniau šviežio rozmarino, apelsino žievelės ir lengvo sojos padažo mišiniu. Marinavau dvi paras, vis pavartydama. Paukštį prikimšau obuolių, pilvą susiuvau, surišau kojas ir supylus į skardą marinato likučius su truputėliu vandens, kepiau apie dvi su puse valandos (penkiolika minučių 230 laipsnių kaitroje, pusvalandį 190 laipsnių kaitroje ir apie pusantros valandos 160 laipsnių kaitroje). Nuolat (kas dešimt - penkiolika minučių) laisčiau baltu sausu vynu bei tuo, kas išsiskyrė kepant....


Kalėdinį kalakutą, likus dviems paroms iki kepimo, galima parą palaikyti įtrynus druska ir mėgstamais prieskoniais, o kitą parą visą dideliu švirkštu gausiai prišvirkšti obuolių sulčių. Kepant, visa virtuvė neapsakomai kvepės, o paukštis taps minkštas ir sultingas...


Kietesnę kiaulieną, ypač kumpinę, likus porai valandų iki kepimo, galima įtrinti (įmasažuoti) kivi vaisiu (vienas vaisius daugiau nei kilogramui mėsos). Mėsa taip pat taps neapsakomai minkšta ir skani...

Kepimo rankovėje (plėvelėje) neilgai kepta kalakuto krūtinėlė, prieš tai keletą valandų pamirkusi mandarinų rūgštelėje, gardi viena, be jokių sunkių priedų, ypač su šermukšnių uogiene. Arba su žirneliais. Kepdama savose sultyse, be riebalų, niekada nebūna sausa. Labai rekomenduoju.


Reikia:
dviejų kalakutienos krūtinėlių (mažųjų, apie 700 g);
mėgstamų prieskonių paukštienai (aš naudoju džiovintų žolių, saldžiosios paprikos, džiovintų česnakų ir sezamo sėklų mišinį);
druskos;
5 - 6 prisirpusių mandarinų;
kepimo plėvelės (dar vadinama kepimo rankove).

Mėsą iš visų pusių gerai įtrinti prieskoniais, druska ir maždaug valandai palikti poilsiui.


Mandarinus perpjauti pusiau ir tiesiog rankomis užspausti sulčių, uždengti ir palikti vėsiai dar ne mažiau kaip valandai pasimarinavimui (einant pro šaldytuvą mėsą naudinga pavartyti).


Marinuotą mėsą patalpinti kepimo rankovėn, supilti marinatą, kuriame mirko. Plėvelės galus užrišti, keliose vietose subadyti ir viską sudėti į kepimo indą ar skardą. Pašauti į 210 laipsnių kaitros orkaitę ir kepti 30 - 35 minutes.
Iškeptą išimti iš plėvelės, supjaustyti.


Skani tiek karšta, tiek kaip šaltas užkandis ar sumuštinių priedas kitą dieną.






Tikriausiai girdėjot, kad...

Kalėdų eglutė pirmą kartą minima jau 1605 m. vokiečių rašytiniuose šaltiniuose. Tačiau visuotinai Vakarų Europoje eglutė į liaudies kultūrą įėjo tik XIX a.
Lietuvoje rašytiniuose šaltiniuose Kalėdų eglutė pirmą kartą minima 1853 metais.
Lietuviški namų darbo eglutės papuošalai buvo ketveriopi: šiaudinukai, dirbiniai iš kiaušinio lukšto, tešliniai kepiniai ir karpiniai.

Šiaudinukais eglutės buvo puošiamos visoje Lietuvoje iš sveikų, nekultų ruginių šiaudų.

Kiaušinių lukštų figūrėlės taip pat žinomos visoje Lietuvoje. Iš lukštų, išpūtus kiaušinio turinį, žmonės darydavo žmogučius, paukštelius, namelius, girliandas.

kūčiukų tešlos lipdydavo ir kepdavo figūrinius sausainius - paukščiukus, arkliukus, lėles, voveraites, avinukus, mėnulius, žvaigždutes, gėlytes.

Tarp pirmųjų puošmenų buvo ir iš popieriaus iškarpytos snaigės, girliandos, žvaigždutės.

Verdavo žmonės ant siūlų šermukšnių ir spanguolių uogas, eglutes puošdavo raudonais laukiniais obuoliukais ar rojaus obuoliukais. Kabindavo kankorėžius, riešutus, šermukšnių kekes, giles. Puošė sausainiais, saldainiais. Gražu ir natūralu!

Pirktiniai eglučių papuošalai  paplito tik XX a. trečio dešimtmečio pabaigoje.
Pagal J. Kudirkos knygelę "Lietuviškos Kūčios ir Kalėdos" (1993 m.)


O kas karaliauja ant jūsų eglutės?



4 komentarai:

  1. o jeigu aš darysiu su kiauliena? irgi tiks mandarinai?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Turėtų tikti. Aš mėsą šašlykams kartais marinuoju apelsinų sultimis. Mėsą gerai įtrinčiau druska, pipirais ir palikčiau poilsiui. Tuomet keletui valandų galima užpilti mandarinų sultimis.. Bandykite!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi, kaip cia tie mandarinai man i tema:) kaip tik turiu pundeli - ryt bus velykine pamandarinita kalakutiena! Aciu uz ideja :)

    AtsakytiPanaikinti