2010 m. gruodžio 21 d., antradienis

KALĖDINĖS ŽVAIGŽDELĖS

Su aguonomis. Su neapsakoma daugybe aguonų...


Šie maži keksiukai gavosi lengvučiai, sakyčiau oriniai, nes jų tešloje nėra miltų, jų vietoje karaliauja aguonos ir malti migdolai. Dėl savo purumo ir minkštumo šiek tiek pažeidžiami, reikalaujantys atsargumo, švelnumo ir atidumo. Tačiau skonis dieviškas.

Reikia:
120 g minkšto sviesto;
5 didelių kiaušinių;
190 g cukraus (aš sumažinau iki 150 g);
1,5 puodelio maltų migdolų (200 g sveikų);
200 g aguonų;
šaukštelio kepimo miltelių;
šaukštelio miltinio cukraus su vanile;
žiupsnelio druskos.

Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti keletui valandų.
Sveikus migdolus minutei užpilti verdančiu vandeniu, po to - šaltu. Taip pakartoti du kartus. Luobelė tuomet lengvai nusilups. Nuluptus sumalti ar sutrinti elektrine trintuve.
Išbrinkusias ir nusunktas aguonas sumaišyti su maltais migdolais ir palikti poilsiui. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
Minkštą sviestą ištrinti su cukrumi iki purumo. Po vieną įmušti kiaušinių trynius (baltymus atidėti), gerai išplakant po kiekvieno. Suberti vanilinį cukrų.
Į sviesto - trynių masę įmaišyti aguonų - migdolų masę.
Kiaušinių baltymus išplakti su druska ir kepimo milteliais iki standžių putų.
Labai švelniai šaukštu įmaišyti baltymus į aguonų tešlą. Jokiu būdu neplakti, nesukti ir apskritai nemojuoti greitais judesiais, o atsargiai ir lėtai, vienodais sukamaisiais judesiais baltymus tik įmaišyti į tešlą. Nuo to priklauso, kaip ir kiek pakils kepiniai.
Iš kart sudėti į silikonines ar popieriukais išklotas keksiukų ar kitokias formeles (galima kepti didesnėje formoje) ir pašauti į orkaitę:


Kepti 15 - 20 minučių. Kepant labai svarbu nedarinėti orkaitės durelių, kad kepiniai nesukristų.
Iškeptus labai gerai atvėsinti ir tik po to atsargiai išimti iš formelių (jei iš silikoninių).

Migdolus (ar dalį migdolų) galima pakeisti miltais, kepiniai bus standesni ir mažiau lepūs, tačiau visai kitokie skoniu...

Pagal She Simmers

6 komentarai:

  1. ai ai kokios dailios ♥
    praeitais metais irgi aguonini pyraga kepiau be miltu, nu geras buvo. nevisada vadinas miltai ir reikalingi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip man, besistengiančiai riboti miltinius patiekalus šios žvaigždutės nuostabus dalykas! Ačiū už receptuką :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O formelės kokios šventiškos - labai patinka

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aguonėle, galima ir be miltų, bet vat kiaušinių užtat reikia daugiau... :)

    Kotryna, mielai prašom, tikiuosi patiks!

    Ačiū, Indre. Formelės "žieminės" :0)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai faini sausaineliai-keksiukai, reiks butinai pabandyti!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sausainiais nepavadinčiau, minkštučiai keksiukai, greit dingstantys nuo stalo :) Sėkmės išbandant!

    AtsakytiPanaikinti