2010 m. spalio 25 d., pirmadienis

AGUONŲ PYRAGAS

...čekiškas varškės aguonietis arba "Tvarohovy makovec", jei čekiškai.

Čekijoje populiarūs pyragai pavadinimu "makovec". Čekai augina aguonas (turbūt jiems tai leidžiama). Jei atkreiptumėt dėmesį į užrašus ant aguonų pakelio, dažnai rastumėt, kad importuotojas - Čekija. Esu vaikščiojus Vengrijoje po bekraštį žydinčių saulėgrąžų lauką. Grožėjausi neaprėpiamais apynių, remiančių dangų, laukais Čekijoje. Tiek vaizdas, tiek jausmas nepakartojamas. Įsivaizduoju, kad braidyti po žydinčių aguonų lauką, kuriame nesimato nei pradžios, nei pabaigos, būtų fantastiška...

"Makovec" - visai šauniai skamba kaip "aguonietis". Minkštas, nesudėtingai pagaminamas, gausiai pritvinkęs aguonų pyragas. "Tvarohovy makovec" pyragui reikia kreminės pertrintos varškės. Labai tiktų "Mūsų švelnioji varškė", kurios turbūt jau negamina, nes parduotuvėse nerandu. O gaila. Tad aš pakeičiau rikotos sūriu, bet, turbūt, galima paieškoti ir kito lietuviško atitikmens.


Reikia:
250 g minkštos, pertrintos varškės;
250 g cukraus;
250 g miltų;
200 ml aliejaus;
200 g maltų aguonų (aš naudojau sveikas, nemaltas ir prieš dėdama į tešlą nuplikiau verdančiu vandeniu ir pabrinkinau);
2 šaukštelių romo (aš pyliau, ko radau namie, o tai buvo viskis);
2 šaukštelių kepimo miltelių;
6 kiaušinių;
100 ml pieno;
3 - 4 šaukštai cukraus pudros ir pusės citrinos sulčių viršui.

Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų ir ištrinti su cukrumi iki purumo. Pridėti varškės, supilti aliejų, romą ir pieną. Viską gerai išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir aguonomis (jei naudojame maltas ir sausas). Švelniai įmaišyti į skystąją tešlą. Jei naudojamos brinkintos aguonos, tai nupylus vandenį, įmaišyti jas į tešlą, po to, kai įmaišomi miltai. Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų ir labai švelniais judesiais įmaišyti į tešlą.
Masę sukrėsti į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą kepimo formą...


... ir pašauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti apie 30 - 40 minučių, nepamirštant patikrinti sausu mediniu pagaliuku.
Viršų apipilti glajumi iš cukraus pudros ir citrinos sulčių.

Pastaba: aš gaminau iš pusės sudėtinių dalių kiekio. Gaminant iš recepte nurodyto kiekio, tešlą geriau supilti į didesnę skardą. Pyragas nebus per storas ir greičiau iškeps... :)



14 komentarų:

  1. Tai bent! Telepatija kazkokia... As irgi esu si recepta nuziurejusi ir artejanti sestadieni ketinau isbandyti :) Dabar tai jau butinai iskepsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nieko nuostabaus, Dautarte, telepatija geras dalykas... :0) Sėkmės ir skanaus!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aguonų pyragams esu neabejinga, galit kviestis į svečius kai kepat :) gaila, tik kad šeimyna jų nevalgo :( o "mūsų švelniosios" varškės visada būna Rimi prekybos centruose. Dar vakar ją pirkau, tik kažkodėl randu vien tik liesą

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atrodo šauniai! Koks jis kitą dieną? Galvoju, kad būtų neblogai Kalėdoms. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Forelle, mielai pakviesčiau kavutei su pyragu. O dėl "mūsų švelniosios" dėkui, pasižiūrėsiu, jau maniau, kad tikrai nebegaminama. Geras dalykas... :0)

    Vilma ačiū, kitą dieną minkštas, kaip ir pirmąją, tikrų tikriausiai... :) Kalėdoms puikiai tiktų.

    AtsakytiPanaikinti
  6. kaip aguoninių reikalų maniakė, rišuosi prijuostę ir artimiausiu metu būtinai išbandysiu :) labai jis gražus čia gavos :) o jo tokia ir yra tradicinė forma?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū, Egidija. Originale buvo kepamas iš pilnos normos ir plačioje, įprastoje orkaitės skardoje. Pažiūrėk nuorodą apačioje, ten yra video vaizdelis. Sėkmės išbandant!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mano aguonu tortas: 7 kiausiniai, 1 stikline aguonu (jas isvirti ir sumalti), 1 stikline miltu, riesutai, kvapai.
    Kiausiniu baltymus gerai isplakti. Po to dalimis sudeti 1 stikline cukraus. Plakti. Atskirai sutrinti kiausiniu trynius ir sudeti. Po to dedam aguonas, lengvai maisom, dedam miltus. Maisyti palengva. Dedam kvapus, maltus riesutus. Kepti 180°C 40 min. Atvesusi perpjauname i 3 blynus, sulaistome vynu. Paliekame kelioms valandoms.Pertepame kremu ar Nutella. Puosiame riesutais, kremu. Skanaus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Net labai skaniai skambantis receptas, vertas išbandymo. Ačiū! Būtinai išsisaugau savajame užrašyne :) Aguoninių skanėstų niekada nebus per mažai..

      Panaikinti
  9. na va, ką tik paragavau. Skanumėlis. Labai tinkamas gražiai žiemos dienai. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki
    labai skanus pyragas - vertas įdėto laiko ir pastangų. Tik viena bėda - jau antrą kartą kepu ir antrą kartą pyragas atvėsęs sukrenta. Jūsų nuotraukoje jis toks gražus - o mano kaip prisėstas... Ką ne taip darau? Ačiū.
    Rima

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagrindinė tokių pyragų bėda. Kartais taip nutinka dėl produktų kaltės (pvz., per drėgna varškė, kiaušinių dydis, riebalų kokybė, ypač kalbant apie sviestą), todėl tešla gaunasi per skysta ir kepdama dailiai pakilusi, ištraukta iš orkaitės ima ir sukrenta. Reikia reguliuoti tešlos skystumą, įdėti šiek tiek daugiau miltų (arba mums, receptų rašytojams tiksliau nurodyti ingredientus, naudojamos varškės firmą ir kiaušinių dydį :) Galbūt dar įtakos turi orkaitės ypatumai, reikšmės turi kepimo temperatūra ir laikas. Būna, kad pagal tą patį receptą gaminant nutinka taip ir man :)

      Gražių artėjančių švenčių ir sėkmingų virtuvinių improvizacijų!

      Panaikinti
  11. Labai Jumsdėkoju už pagalbą, Aušra. Mėginsiu ir improvizuosiu. Šiaip visi ragavę skonį išgyrė, tik man pačiai vaizdas ne itin tiko...
    Dar kartą dėkoju už šį puikų receptą.

    Linkiu jums ir Jūsų artimiesiems šviesių ir ramių Kalėdų! - Rima

    AtsakytiPanaikinti