2010 m. lapkričio 5 d., penktadienis

KOKOSINIS AVOKADŲ GĖRIMAS

Labai tirštas, todėl gėrimu gal ir nelabai tinka vadinti. Greičiau kokosinis - avokadinis jogurtas, kabinamas šaukšteliu. Na, nebent pasirinkus skystesnį jogurtą, gautųsi beveik geriamas lassi, jei azijietiškai. Švelnus, begalo sotus, egzotiškas ir skanus. Sveikiems pusryčiams, o gal desertui.


Reikia:
1 prisirpusio, minkšto avokado;
200 ml skysto kokosų pieno (iš pakelio);
250 - 300 ml natūralaus jogurto (naminis tiktų labiau);
2 -3 šaukštų (arba pagal skonį) saldinto kondensuoto pieno.

Avokadą perpjauti, išimti kaulą ir nulupti. Supjaustyti mažesniais gabalėliais ir sudėti į elektrinę smulkintuvę. Užpilti šiek tiek kokosų pieno ir sutrinti. Trinant palaipsniui supilti likusį kokosų pieną, jogurtą ir kondensuotą pieną. Trinti iki vientisos, purios masės. Supilti į mažas stiklinėles ar dubenėlius ir patiekti.

Galima paskaninti užbarsčius šviežiai tarkuotų, minkštų kokosų riešutų (iš sveiko riešuto) arba karamelizuotų avižų dribsnių... :) Apskritai, kokoso poskonis čia idealiai tinka...



Įdomu:

Kaip žinia, avokadai priskiriami vaisiams, o tiksliau, uogoms. Didelė uoga su kaulu, kuri subręsta ant medžio, tačiau prinoksta nuskinta. Dar vadinamas "avokadine kriauše" dėl savo formos. Avokadai neišbūna ant medžio, net jei jų niekas nenusukintų. Ilgainiui nukrenta patys ir dažniausiai neprisirpę. Nukritę prisirpsta ant žemės. Vienas medis per metus gali subrandinti vidutiniškai iki 1200 vaisių.

Norint, kad avokadas greičiau prisirptų, reikia jį keletą dienų palaikyti kambario temperatūroje kartu su obuoliais ir bananais.

Avokadai valgomi tik žali. Mums, kaip ir daugeliui kitų šalių valgytojų, įprasta, kad maistui šios uogos būtų naudojamos nesaldžiuose patiekaluose. Tačiau Indonezijoje, Filipinuose, Brazilijoje, Vietname ir Pietų Indijoje avokadai labai mėgstami pieniškuose saldžiuose gėrimuose arba jais gardinami ledai.

Brazilai valgo avokadus trintus su cukrumi ir žaliaja citrina kaip desertą ar užkandį. Tačiau Meksikiečiams ir gyvenantiems Argentinoje avokadas saldžiame pavidale visai nepriimtinas.

Kenijoje šį vaisų valgo vieną, kaip mes obuolius (įsivaizduojat?) arba maišo su kitais vaisiais vaisių salotose.
Ganoje taip pat dažnai valgomas vienas, tačiau pjaustytas riekelėmis ant duonos, kaip sumuštinis.

Etijopijoje iš avokadų gaminamos sultys trinant juos su cukrumi ir maišant su pienu ar vandeniu, kurios patiekamos su limonadu - vietiniu putojančiu gėrimu ir citrinos skiltele. Dar gaminami sluoksniuoti egzotinių vaisų gėrimai trinant avokadus, mangus, bananus, guavas ir papajas (skamba viliojančiai).

Irane trintas avkadas populiarus kaip atjauninatis veido kremas.

Turbūt žinote, kad "Advocaat" yra tirštas geltonas likeris iš kiaušinių, cukraus ir brendžio. Suriname, esančiame Pietų Amerikos šiaurėje, ten gyvenantys kolonizatoriai olandai seniau tokiu pat pavadinimu likerį gardindavo ir tirštindavo avokadais.

Apie naudą: avokadai mažina cholesterolio kiekį žmogaus organizme, turi labai daug kalio (net 60 % daugiau nei bananai), turtingi B grupės vitaminais, nemažai vitamino E ir K.Gausūs augalinių riebalų, ypač polinesočiųjų (nepakeičiamų) riebalų rūgščių, yra lengvai virškinami. Tai vaisiai, kurie turi gerokai daugiau skaidulinių medžiagų, lyginant su kitais, o tai didelis virškinimo pagalbininkas.
Jei valgytume daug avokadų, puiki savijauta garantuota...

Žinios ir Vikipedijos. 

2 komentarai:

  1. Oho, kaip egzotiška :) norisi išbandyti tokį gardumyną, nes iki šiol avokadą įsivaizdavau tik sūriuose patiekaluose

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Avokadas saldžiuose patiekaluose tikrai jokia naujiena :) Avokado tyrė, sumaišyta su lydytu šokoladu - puikus pertepimas tortams :) Šis vaisius puikiai tirština. O jogurtai su trintu avokadu, bananais, šokolado drožlėmis ir kitokiais vaisiais vasaros metu - mūsų kasdienybė :0) Pabandykite, tikrai nustebsite :)

      Panaikinti