2011 m. sausio 3 d., pirmadienis

FILO KREPŠELIAI...

... ir atskubėję Naujieji. 

Nenoriu būti banali ir nuobodi, bet labai noriu Visus, užeinančius į šį tinklaraštį, pasveikinti su Naujaisiais Metais...

Gyvenimo tempas darosi vis greitesnis dėl mūsų skubėjimo, nes esam paskendę savuose rūpesčiuose, darbuose ir nebemokame džiaugtis paprastais dalykais.

Ar dažnai pakeliam akis į dangų ir džiaugiamės vieversių čirenimu pavasarį, ar akimis kuriame figūras iš baltų debesų vasarą, ar gėrimės žvaigždėtu dangumi ankstyvą rudenį?

Ar pastebim, kaip skleidžiasi medžių pumpurai gegužį, ar grožimės šviežia jaunučių medžių lapų žaluma? Ar traukiam į save žydinčių alyvų kvapą ir bandome surasti penkialapį žiedą?

Ar randame laiko nuvažiuoti prie jūros? Ar žinome, kuo ji kvepia? Ar basomis pasivaikštome po akmenuotą paplūdimį? Parsinešame saują idealiai nugludintų, spalvotų ir skylėtų akmenų? 

Ar grybaujame, uogaujame? Ar vaikštome po pušimis kvepiantį mišką, akimis ir nosimi tyrinėjame gamtą? Ar bandome įsiklausyti į paukštelių balsus? Ar stabtelim, išgirdę genio kalenimą ar negirdėto paukščio klyksnį?

Ar parsinešame kartais didžiulę vasariškų laukinių, paprastučių gėlių puokštę sau, visiškai be jokios priežasties?

Ar mokame džiaugtis tikra žiema, kai nosis kutena šaltukas? Ar pastebim, kad daug balto ir puraus sniego pakelia nuotaiką?

Ar randame laiko pabūti su savimi? Ar mokame nieko neveikti, pabūti visiškoje tyloje?

Linkiu Jums viso šito, nors vienos mažos dalelės arba daug kitokių, Jums mielesnių, nes tokie ir begalybė kitokių paprastų ir žemiškų dalykų padeda užsimiršti, pristabdo laiko bėgimą ir sugrąžina gyvenimo jausmą....

Filo krepšeliai - užkanda iš "Phyllo" tešlos, tos, plonesnės už popierių. Įdomiai atrodo, papuošia stalą ir traškiai gardi. Su krevečių, sūrio - kumpio ar kitokiu mėgstamu įdaru...


Krepšeliams reikia (24 vnt.):
8 lakštų Filo tešlos;
apie 100 g sviesto;
keletos skiltelių česnako;
tarkuoto Džiugo ar kitokio kietojo sūrio.

Krevečių įdarui:
200 g krevečių sūryme;
skiltelės česnako;
šlakelio citrinos sulčių;
šiek tiek majonezo;
druskos, pipirų pagal skonį.

Kumpio - sūrio įdarui:
apie 100 g šaltai rūkyto kiaulienos kumpio;
100 g fermentinio sūrio (aš naudojau geltonąjį Čederį);
mažos skiltelės česnako;
vieno virto kiaušinio;
vienos nedidelės kriaušės (nuluptos ir be sėklų);
saujelės pistacijų riešutų;
druskos, pipirų, majonezo pagal skonį.

Sviestą išlydyti su išspaustu česnaku. Atšildytus Filo tešlos lakštus išvynioti ir pridengti drėgnu rankšluosčiu, kad nedžiūtų. Vieną lakštą tešlos pasitiesti ant darbastalio, užtepti lydytu česnakiniu sviestu, pabarstyti tarkuoto sūrio. Uždengti kitu lakštu ir viską pakartoti, kol suklosime keturis sluoksnius. (Taip pat padaryti ir su kitais keturiais lakštais).
Dideliu aštriu peiliu lakštus padalinti į dvylika kvadratų ir jais iškloti sviestu pateptas keksiukų formeles, lengvai prispaudžiant prie kraštų ir suformuojant krepšelius:


Kepti 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie dešimt minučių, kol krepšeliai įgaus dailią geltonai rusvą spalvą.

Įdarui krevetes sumaišyti su kapotu česnaku, citrinų sultimis, druska, pipirais ir majonezu. Pripildyti dalį ataušusių krepšelių.
Kitam įdarui kumpį smulkiai sukapoti, sumaišyti su smulkintu česnaku, smulkiai tarkuotu sūriu ir kiaušiniu, kapotais riešutais ir smulkiau supjaustyta kriauše. Pagardinti druska, pipirais, majonezu ir pripildyti likusius krepšelius.
Viskas!
Įdarą galima rinktis pagal skonį ir improvizuoti....:)

6 komentarai:

  1. Ach kaip noriu dabar prie juros, bet vyro nera, o pati i tokias pusnis bijau vaziuoti. O gal aiksteles jau nuvalytos?
    O filo teslos is kur gavai? Klaipedoje gi nera...Reiskia, kazkur buvai isvykusi...

    AtsakytiPanaikinti
  2. labai geras palinkėjimas. pažinau jame save visus tuos nuostabius dalykus darančią, patiriančią... ačiū :)
    o aš neturiu kur akių dėti iš gėdos prieš savo filo tešlos pakuotę, kuri nuo Velykų laukia šaldiklyje... ech...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laurindre, jūra labai apsnigta, pastaruoju metu nebuvau, bet aikštelės, turbūt, tikrai nenuvalytos. Tad viena gal ir nevažiuok, nors žiemą labai gražu... :)
    Filo tešlos Klaipėdoje tikrai nėra. Pirkau Vilniuje, prieš keletą mėnesių.

    Egidija, ačiū ir tau. O "Filui", matyt, reikia sulaukti tavojo įkvėpimo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. ir mano šaldiklyje dar atsirastų koks tešlos ruloniukas. Gryn tokių nepasidarysiu, nes neturiu keksiukų formų, bet man patiko česnakinio sviesto idėja.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dalia, gali panaudoti kokius nors indelius, puodelius ar dar ką panašaus, tik nežinau, kaip su atsparumu karščiui :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaip koks sąžinės patikrinimas :)

    AtsakytiPanaikinti