2011 m. vasario 15 d., antradienis

LANGUOTA PRIJUOSTĖ - PRIESKONIAI IR PRIESKONINĖS ŽOLĖS


Atėjo laikas ir man rištis Languotą prijuostę. Perimu ją iš Karolinos, kuri bandė išgauti iš mūsų pasižadėjimų sau ar planų ateičiai sąrašus (tik gaila, kad tema nebuvo aktyvi), ir tikiuosi, kad skaudžiai plakantys atšiaurūs vasario vėjai, jos niekur nenupūs :)

Paskutines dvi žiemos savaites pakalbėkim apie prieskonius ir prieskonines žoles, kitaip tariant, apie tai, kas mūsų patiekalus padaro išskirtiniais, kvapnesniais, skanesniais, ypatingesniais ir t.t.
Kviečiu pasidalinti savo patirtimi, skoniu, nuomone, pojūčiais, atradimais ir t.t.
Papasakokite,

Kiek turite prieskonių, ar daug jų naudojate gaminant maistą?

O kokių, egzotiškų, pirktinių, atvežtinių, savo darže užaugintų...?

Kur ir kaip juos laikote, vienoduose indeliuose, stikliniuose, popieriniuose, metaliniuose ar parduotuvinėj pakuotėj...? Parodykit, patarkit, pasidalinkit, mums reikia idėjų!

Gal turite savos gamybos mišinių? Kokių? Naudojate pirktinius? O kokius? Maišote patys iš atskirų sudėtinių dalių? Kokių? Užsiauginate? Kokius? Džiovinate, maišote? O ką ir kaip? Turite universalų derinį, jūsų skoniui tobuliausią, o gal specifinį? Iš vis nieko nenaudojate? Kodėl? Papasakokite, juk įdomu!
Nenaudokime firmų pavadinimų (perku anokios ar kitokios firmos), čia ne vieta reklamai, be to, gyvename skirtinguose pasaulio kampeliuose. Pavardinkim prieskonių rūšis, mišinių pavadinimus, sudėtines dalis, paskirtį ir pan.

Papasakokite, su kuriais maisto pagardais niekaip nesusidraugaujate, kokių prieskonių nemėgstate, nekenčiate ir stengiatės vengti?

O be kurių negalėtumėt ar negalite gyventi? Ko jūsų virtuvėje niekada netrūksta?

Koks jūsų naujausias atradimas?

Pasakokite viską, kas būtų įdomu. Kokiems patiekalams, kokius mišinius ar atskirus prieskonius naudojate, kokius neįprastus maisto - prieskonių derinius žinote, atradote, jums labai patinka ir t.t. Pasakojimai su nuotraukomis visada įdomesni.
Nebūtina atsakyti į visus mano pateiktus klausimus, aprašykite, tai, kad jums atrodo įdomiausia, o gal būtų įdomu kitiems. Galima ir trumpai, galima plačiau, nesvarbu.

Ir dar. Savo įrašus papildykim receptu. Patiekalo, kuriame jūsų mėgstamiausi prieskoniai ar vienas prieskonis atsiskleidžia labiausiai. Tokio, kuriame tam tikras prieskonis ar prieskoniai suteikia unikalų skonį. Arba tokio, kur netikėtai, įdomiai dera maistas su prieskoniais. Egzotiškų, saldžių, vegetariškų, mėsiškų ar kitokių. Bet kokių.

Viską, ką sužinosiu, norėčiau apibendrinti kovo pirmąją. Tad, elektroninių laiškų su nuorodomis ar prisegtais pasakojimais su receptais ir iliustracijomis lauksiu iki vasario 27 d., sekmadienio, adresu ausra@fluke.lt (pasilieku dienelę apibendrinimui).

Šioks toks įvykis - kovo pirmąją "tarp vėjo gūsių" sueis pirmieji metai. Nelabai mėgstu susireikšminimus, tačiau tai dar ir kalendorinio pavasario pradžia. Todėl, manau, tai puiki proga mažai šventei. Tuo pačiu, tegul tai bus "Languotos prijuostės" paįvairinimas - savo temą apibendrinsiu su mažom, bet jaukiom dovanėlėm, kurias skirsiu vienam, o gal ir dviems, mano nuomone, įdomiausiems, skaniausiems, gražiausiems, originaliausiems ar kitokiems -ausiems įrašams. Apie dovanėles, vėliau, po lietuviškų švenčių :) O rašyti kviečiu pradėti jau dabar, mėnuo trumpesnis!

Rašykite visi, ir tie, kurie turi savo tinklaraščius, ir tie, kurie neturi, bet vien tik skaito, ir tie, kuriems įdomu...

Labai lauksiu... :)


Paveikslėlis iš interneto.

5 komentarai:

  1. Aušra, man kartais atrodo, kad visas mus( t.y. rašančias maisto dienoraščius) sieja kažkokia nematoma gija. Tarsi nuspėjam viena kitos mintis. Kai Asta iš Saulėtos virtuvės paskelbė temą- atsisėdau, nes ji buvo mano mintyse. Jau porą vakarų mano galvoje sukosi mintys apie prieskonines žoleles, dėliojau mintis į lentynėles;)Kai kovo antrą pusę reikės man paskelbti temą ruošiausi skelbti va tokią, kaip tu:). Kažkokia telepatija, ar ne? Rezerve turiu dar vieną temą, tikiuosi jos niekas nepaskelbs:D
    Gražių ir kvapnių linkiu tau laiškų;).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rima, nieko baisaus, jei kartais reikia pamankštinti fantaziją :) Mano tema nelabai jau tokia ir sunkiai sugalvojama. Ačiū ir sėkmės tau sulaukti savosios temos!

    AtsakytiPanaikinti
  3. įdomi tema, tikiuosi bus daug pasisakiusių :) o aš taip pergyvenau, kad mano žolikės pamirojo, va ir vis žadėtų foto nėra :D bet tikiuosi pasisakyma sukurpsiu ir aš ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš tai dabar stengiuosi, kad mano patiekaluose prieskoniai būtų be druskos, todėl mano mėgstamiausias dabar tavo džiovinti krapai ir bazilikas. Dar visai patinka Gelsvė, bet kadangi ji gana specifinio skonio, tai ją naudoju rečiau.

    AtsakytiPanaikinti