2011 m. balandžio 24 d., sekmadienis

PRAHOS PYRAGAS...

... paverstas nedideliu tortu. Pagal Sonatiną, ačiū jai už receptą. Ir, žinoma, Velykos.


Įsupo mane pavasaris savo šiltais saulės spinduliais, pražydusiais žiedeliais, paukščių čiulbesiais bei ramiais vakarais... Stiprai įsijaučiau į pavasario diktuojamą ritmą, daugiau laiko praleidžiu lauke, nei namie... Net nepajutau, kaip į namus pasibeldė Velykos...


Gražių dienų, šiltos vasaros, kvapnių žiedų, spalvingos nuotaikos, ramių vakarų! Linkėjimai iš gaivaus pajūrio!



Pyragas - skanus, minkštas ir drėgnas, su plikytu kremu. Tiesa, mano skoniui, tešloje norėjosi cinamono, kardamono ar dar ko panašaus (kitą kartą būtinai įbersiu), bet šiaip, tikrai neblogas...


Reikia:
tešlai:
50 g margarino (aš naudojau sviestą);
1 kiaušinio;
150 g cukraus (naudojau rudąjį);
2 šaukštų pieno;
2 šaukštų medaus;
šaukštelio kakavos;
šaukštelio sodos;
450 g miltų.

kremui:
400 ml pieno (aš maišiau perpus su grietinėle ir šiek tiek mažinau sviesto kiekį);
2,5 šaukšto miltų;
2 šaukštų cukraus;
2 šaukštelių cukraus su vanile;
2 šaukštų miltinio cukraus;
100 g minkšto sviesto.

viršui:
100 g tamsaus šokolado;
3 šaukštų aliejaus.

Kremui miltus sumaišiau su vaniliniu cukrumi ir cukrumi. Maišant supyliau pieną ir vėl labai gerai išmaišiau, kad nesusidarytų gumulėliai (naudojantis plaktuvu, tai daryti daug paprasčiau). Supyliau grietinėlę ir maišant kaitinau, kol kremas sutirštėjo.
Kremą ataušinau, vis pamaišant.
Minkštą sviestą ištryniau iki purumo su cukraus pudra ir įplakiau į plikytą kremą iki vientisos masės.


Tešlai sviestą, kiaušinį, medų, cukrų ir pieną sudėjau į dubenį ir maišant kaitinau ant vandens garų vonelės, kol viskas ištirpo ir virto vientisa mase. Miltus sumaišiau su kepimo milteliais ir kakava. Įmaišiau į skystąją tešlą ir gerai išminkiau.
Tešlą padalinau į keturis gabalėlius ir iškočiojau blynus, truputį didesnius, nei torto formos pagrindas. Kočioti buvo nelengva, bet įmanoma. Iškočiotus lakštus po vieną atsargiai patalpinau skardon ir kepiau 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 7 minutes iki dailaus rudumo. Svarbu neperkepti, kad lakštai netaptų per trapūs ir nebepjaustomi. Iškeptus, aštriu peiliu išpjoviau pagal torto formos dugną (tai daryti reikia, kol lakštai dar karšti).
Lakštus dėjau į tortinę formą, kiekvieną aptepdama kremo sluoksniu. Suteptą paspaudžiau ir patalpinau šaldytuvan nakčiai. 
Viršui šokoladą išlydžiau vandens garų vonelėje, sumaišiau su aliejumi ir kitą dieną užpyliau ant torto viršaus. Dar truputėlį palaikiau šaldytuve. O tuomet jau skanaus...

11 komentarų:

  1. Labai gražūs margučiai ir pyragas. Su šventėmis!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Rennie, ir tave su pavasariu!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Matau, kad pyragas keptas kaip tortas. Sakyk, kokio skersmens forma buvo naudota?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tradicinėj, 24 cm skersmens ir liko keptos tešlos gabaliukų, išpjovus apskritimus. Pas mus juos suvalgė šiaip, bet galima sutrupinti ar sumalti ir panaudoti papuošimui.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kazin ar čia tortas Praha nes į Prahos tortą nesideda medus bet dedasi susmulkintas griljažas į kremą.Neabejoju kad šitas tortas skanus bet jei kas ieškos kaip išsikep torta Praha bus suklaidintas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad pavadinimas ir sako, kad čia "Prahos pyragas", o ne tortas :) Pasakymas "paverstas nedideliu tortu" tereiškia, kad pyragas iškeptas ne kvadratinis, o apvalus, torto formos. Receptą skolinausi, todėl pavadinimo keisti kaip ir negaliu, gali būti, kad receptas tikrai atėjo iš tolėliau su klaidingu pavadinimu :)
      Šiaip, jūsų paminėtas Prahos tortas yra rusiškos virtuvės kepinys. Biskvitai (taip, be medaus) pertepami sviestiniu kondensuoto pieno kremu ir grilijažo ten nėra, tai jau interpretacija :) O gal žinote tikslų šaltinį, kaip įrodymą, kad būtent Prahos tortas kepamas taip ir ne kitaip? Būtų įdomu :)

      Panaikinti
  6. nesuprantu tai kokio storio kociot? nes man gavosi labai ploni kociojant iki tos formos 24cm. kokiu 2mm. storio tik liko

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kriste, kepami lakštai pūsis, tad per ploni neturėtų gautis. Manoji kepimo forma panaši, na, gal kokių 22 cm skersmens. Svarbu, kad tų lakštų neperkeptum, turi vos paruduoti :)

      Panaikinti
  7. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti