2011 m. birželio 24 d., penktadienis

ŽEMUOGIŲ GARDĖSIS

Su riešutiniais trupinėliais ir vaniliniu padažu. 


Žemuogės su blynais ir medumi, žemuogės su jogurtu, žemuogės vienos, vietoj pusryčių ir vakarienės ar po pietų... Tokios buvo mūsų lygiai trys dienos. Vitaminų atsargų papildymas ir puota pilvui. Ačiū Dargužių miškeliui ir jo šeimininkams!

Visi žino, kad žemuogėse knibždėte knibžda visokiausių vitaminų ir mineralų. Bet ar žinojot, kad šiose uogose esanti geležis slypi jų mažose sėklytėse? Ir kad norint, jog žmogaus organizmas ją gerai įsisavintų, tas sėklytes reiktų sutrinti?


Apskritai, augaliniuose produktuose esanti geležis žmogaus įsisavinama tris - keturis kartus prasčiau nei esanti gyvuliniame maiste..

Skanus ir patikimas būdas žemuogių išsaugoti iki žiemos. Uogas, subertas į švarius ir iškaitintus stiklainiukus reiktų užpilti šviežiu, skystu medumi ir sandariai bei steriliai uždaryti. Pastatyti šaltojon ir palaukti, pvz., iki Kalėdų...

O čia desertas, kai bet kokias uogas pabosta valgyti vienas. Paskrudinti smulkūs riešutiniai - avižiniai trupiniai, vanilinis padažas ir žemuogės (arba kitokios uogos). Labai reali rizika persivalgyti...


Reikia:
trupiniams:
150 g migdolų;
80 g avižinių dribsnių (įprastų, ne greito paruošimo);
100 g rudojo cukraus;
100 g  minkšto sviesto.

padažui:
2 kiaušinių trynių;
stiklinės grietinėlės;
stiklinės pieno (arba vien tik dviejų stiklinių riebesnio pieno);
0,5 stiklinės cukraus;
žiupsnelio druskos;
2 šaukštelių vanilinio cukraus;
2 šaukštų bulvių krakmolo;
2 šaukštų minkšto sviesto.

Žemuogių, braškių, mėlynių, aviečių ir kitokių mėgstamų šviežių uogų.

Migdolus (su odele) ir avižinius dribsnius sutriname elektrinėje trintuvėje iki smulkių trupinių (tik ne iki miltų).
Minkštą sviestą triname su cukrumi ir gautais trupiniais, kol gauname vientisą trupinių masę. Paskleidžiame ją ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 10 minučių, kol šiek tiek paskrunda. 
Atvėsiname ir pamaišome, kad nebūtų labai sulipę.


Padažui trynius puode rankiniu plakikliu paplakame, po truputį pilame pieno, grietinėlės, sudedame cukrų, krakmolą, druską ir vanilinį cukrų. Viską gerai išmaišome. Mišinį statome ant viryklės ir pamažu nuolat maišant kaitiname iki užvirimo, kol masė sutirštės. Paviriname vos keletą sekundžių ir nukeliame nuo kaitros. Maišome nesustojant, kad nesusiformuotų gumulėliai. Įmaišome sviestą ir sukrečiame į dubenį. Paviršių pridengiame maistine plėvele (taip, kad plėvelė užklotų kremo paviršių) ir ataušiname.


Į desertines lėkštutes, indelius ar dubenėlius dedame sluoksnelį riešutinių trupinių, šaukštą (o gal du) padažo ir užsiberiame uogų. Arba pilame padažo, beriame daug uogų, o viršų pabarstome trupiniais... 


Riešutinius trupinius labai gardu valgyti ir vienus, bet užsipylus mėgstamu jogurtu ar pienu dar skaniau..

Su Joninėmis!

4 komentarai:

  1. Ech, žemuogės...
    Tėviškėj kiekvieną vasarą žemuogiaudavau miške, tačiau dabar dėl reabilitacijos esu "pririšta" prie miesto, todėl nepatirsiu visų vasaros gamtos malonumų :(
    Aš tau šiek tiek pavydžiu tokios vasaros... Bet, kaip aš sakau, be blogų dalykų mes nemokėtume džiaugtis gerais ir jų taip nevertintume. Nėra to blogo, kas neišeitų į gera ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vaje kiek zemuogiu! Baltai pavydziu!!!!!! As ju taip noriu, o nezinau kur prisirinkti ir net turguje nera, kad nusipirkti :(

    Suvalgyciau toki deserta net nemirktelejus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O jau kokios nuotraukos superrr! :) Labai tokios... Joninines. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Julija, tu labai teisi :) O pavydėti šiek tiek sveika (tai stimuliuoja veikti!). Svarbu, kad pvydas būtų baltos spalvos ir tavęs pačios nesugraužtų :)

    Neringa, numanau, kad lenkai, kaip ir daugelis žmonių kituose pasaulio kampeliuose, nelabai praktikuoja "laukinį" uogavimą ar grybavimą. Čia aš iš asmeninės patirties. Nors galiu būti ir neteisi..
    Linkiu pasidomėti apylinkių miškais!

    Rima, ačiū.. :)

    AtsakytiPanaikinti