2011 m. liepos 19 d., antradienis

BISKVITINĖ UOGŲ TARTA

Su plakta grietinėle, avietėmis ir mėlynėmis...


Džiaugiamės vasara ir jos permainingais orais pajūryje. Gal ir gerai, kad pasiutusiai karšta, tvanku ir staiga vėl nuo jūros atslenka vėsuma; kad plūpteli gausus, bet šiltas ir trumpas lietus, o saulė tuoj jį vėl nudžiovina; kad dienomis pučia gūsingas, bet šiltas vėjas, prie žemės lenkiantis svyruoklio šermukšnio stiebus, nuo svorio vos laikančius jau stipriai rausvėjančias uogas, o vakarais tylu, tylu, tik girdisi lizdeliuose tupinčių kregždžiukų čirpsėjimas... Taip įdomiau gyventi...
Vakarus leidžiam lauke, grožimės vakariniu dangumi, saulės nudažytais, nebe taip niūriais lietaus debesimis. Turistaujam, verdam žuvienę ant laužo, maudomės upėj, pajūrio paplūdimius užleisdami poilsiautojams; braidom po bekraštę pievą per liūtį, pinam vainikus iš lauko gėlių...
Verdam uogienes, skubam išsisaugoti nors dalelę vasaros...
Ir kaip viską suspėti?


Negaliu žiūrėti, kaip vienu metu turgaus prekystaliai lūžta nuo vyšnių, trešnių, mėlynių, serbentų, agrastų, aviečių, šilauogių. Kaip suspėti visko paragauti? Pikta, kad nektarinų ir persikų kilogramas kainuoja tris, keturis litus, o paprasčiausių raudonųjų serbentų litras - penki litai. Ką jau kalbėti apie mėlynes, avietes ar net braškes, kurios šiemet sumušė visus kainų rekordus...

Et, norsisi kartais pabambėti, nors naudos iš to maža. Geriau nieko negalvojant, nusipirkti kilogramą mėlynių ir aviečių, išsikepti biskvitinę tartą prie kavos ir sočiai prisikirsti :)


Reikia:
biskvitiniam pagrindui:
3 kiaušinių;
120 g cukraus;
130 g miltų;
šaukštelio kepimo miltelių;
šaukštelio cukraus su vanile;
sviesto kepimo formai patepti.

uogų sluoksniui:
500 ml plakamosios grietinėlės;
2 šaukštų cukraus;
2 šaukštelių želatinos miltelių;
2 šaukštų vandens;
0,5 kg šviežių mėlynių;
šaukšto cukraus;
0,3 - 0,5 kg dailių, sveikų šviežių aviečių;
miltinio cukraus apibarstymui.

Želatinos miltelius užpilame vandeniu ir paliekame, kad išbrinktų. (Jei pyragą ketinate suvalgyti iš kart visą, želatinos į grietinėlę galite ir nemaišyti).

Biskvitui kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir ištriname su cukrumi iki baltos, purios masės. 
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Įmaišome į trynių masę (tešla taps klampi ir sunkiai maišoma). Galiausiai švelniai įmaišome iki standžių putų išplaktus baltymus.
Tešlą sukrečiame į žemą tartos formą (manoji forma 26 cm skersmens ir įdubusiu viduriu) ir kepame 180 laipsnių kaitros orkaitėje, kol įgauna vos gelsvai rusvą spalvą (ar iškepė, tikriname sausu mediniu pagaliuku).
Paplotį ataušiname išimame iš formos. Jei jūsų tartos forma nėra įdubusi per vidurį, patį papločio viduriuką suspaudykite pirštais, kad tilptų grietinėlės ir uogų mišinys.

 

Želatiną ištirpiname vandens vonelėje ir sumaišome su paplakta iki purumo, bet ne per standžiai išplakta grietinėle. Plakant nepamirštame įberti cukraus.
Grietinėlę sudedame ant biskvitinio papločio vidurio. Suberiame cukrumi apibarstytas mėlynes ir šiek tiek paspaudžiame. Tarpelius užpildome avietėmis. Gerai atšaldome.
Patiekiant apibarstome miltiniu cukrumi ir papuošiame mėtų lapeliais...



Adaptuota pagal "Moters savaitgalio virtuvė. Uogų patiekalai" 2005 m. liepa Nr. 2



Vėl akis džiuginu žiedais. Mano taip mėgstamais geltonais, tik šį kart lelijų, patogiai įsitaisiusių tarp čiobrelių ir agurklių..

8 komentarai:

  1. Mėlynės su avietėmis, turėjo būti labai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vėl noriu į svečius! Ir dėl matomai tikrai skanios tartos, ir dėl vienų mėgstamiausių gėlių-lelijų. Grožis! Puikiai gyvenate.

    Linkėjimai iš tvankios Dzūkijos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nu kokia gera idėja su tuo apverstu pagrindu iš formos! Labai gražiai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rennie, tu teisi, pyragas nesudėtingas, bet greit nykstantis :)

    Julija, dėkoju. Lelijos nėra mano mėgstamiausios, tiek jų ir teturiu. Bet šios - nuostabios savo spalva ir žiedų forma :)

    Egle, ačiū. Ši formos pritaikymas ir man patiko. Bandysiu plonapadę tartą :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai skaniai atrodo, ir apverstos tartos idėja -super. Ausra, perskaičiau Jūsų mintis apie bėgančią vasarą ir kaip viską suspėti išragauti- visas uogas ir visus vasaros teikiamus malonumus- ir pritariu visa širdim, mane irgi dažnai pagauna tokios "piktos " mintys- kaip gi fiziškai suspėti viskuo pasidžiaugti!:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Zivkuli, ačiū. Džiaukimės viskuo, kiek spėjam ir tiek. Dar visas ruduo, pilnas gėrybių, prieš akis :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. gal zinote kur gauti kukuruzu sirupo

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ne, nežinau. Lietuvoj yra tik auksaspalvis, baltasis sirupas ir klevų. Kartais Rimi būna šeivamežių žiedų sirupo.
    Jei labai reikia, pirkit iš amazon.co.uk:

    http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=corn+syrup&x=0&y=0b

    AtsakytiPanaikinti