2011 m. liepos 2 d., šeštadienis

BRAŠKINIAI ORINUKAI...

... ir nuostabiųjų pentinių žydėjimas...


Braškiniai orinukai arba morengai. Lengvi ir burnoje tirpstantys, uogomis kvepiantys sausainukai. Kai nebeaišku, ką daryti su šaldytuve liūdnai laiką leidžiančiais netyčiom užlaikytais kiaušinių baltymais..


Reikia:
4 kiaušinių baltymų;
250 g miltinio cukraus;
šaukštelio cukraus su vanile;
šaukštelio acto;
žiupsnelio druskos;
200 g braškių.

Visi produktai turėtų būti vienodos temepratūros.
Braškes švariai nuplauname ir nuskabome taurėlapius. Sutriname elektriniu smulkintuvu iki tyrės.
Į kiaušinių baltymus supilame actą, įdedame druskos ir vanilinio cukraus. Išplakame iki standžių putų, po truputį, mažomis dalimis dedant cukraus pudrą. Plakame kol sudėsime visą cukrų, o baltymų masė taps labai standi. Baigiant plakti, po truputį supilame trintas braškes. Dar šiek tiek paplakame.
Gautą masę sudedame į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspaudžiame nedidelius sausainius.


Džioviname 100 - 110 laipsnių kaitros orkaitėje, kol sausainiai visiškai išdžius ir taps kieti, maždaug pusantros valandos. Nuo skardos nuimame tik visiškai atvėsusius.
Patiekiame prie kavos, puošiame pyragus ir tortus arba valgome vienus...

Iš šio kiekio išeina nemažai - keturios skardos morenginių sausainių.


Mano gėlyne - pats pentinių žydėjimas. Man tai vienos gražiausių vasaros aukštaūgių gėlių. Jų galima pamatyti bet kokioj kaimiškoj sodyboj, pentiniai senoviškas ir daugelio mėgstamas augalas. Lotyniškas šių gėlių vardas - delphinium, suteiktas dėl žiedo formos, neva primenančios delfinus.

Manieji hibridiniai, šiek tiek aukštesni ir stambesniais žiedais, nei įprasti. Iš po paskutinės žiemos atžėlė nepilni kerai, nebematau kai kurių atspalvių. 
Džiaugiuosi, kad vakarykštė vasariška liūtis stiebų neišguldė, spėjau parišti, tad tikiuosi grožėtis žiedais dar beveik pora savaičių... :)








9 komentarai:

  1. Aušrele, tu vėl mane žudai! Ir puikūs morengiukai (rodos, jaučiu jau skonį...), ir žiedai. Nuostabu! Aš mąstau, kokio dydžio tavo rojus, kad tiek grožybių talpina? (Nemandagus klausimas :) )Gal tu sodinus augalus taip, kad vienam nužydėjus kitas šalia pražystų?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi kokie mieli, atrodo papustum ir nuskristu :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Julija, ačiū! Nėra didelis mano gėlynas, tarp prieskoninių žolių įsimaišo keletas vasariškų žiedų.. Keletas bijūnų krūmų, tulpės po medžiais ir jauni spygliuočiai, vat ir viskas. O į tuščias vieteles vienmečių pribarstau. Žaidžiu. Nuotraukos linkusios tikrąjį vaizdą iškreipti ir šiek tiek apgaudinėti :)

    Maisto Diletante, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Koks grozis :) Kokios nuostabios spalvos. Kaip gera, kad yra vasara su nepakartojamais ziedais :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, Jolanta. Tikrai taip, vasara nuostabi, kaip ten bebūtų.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aušrele,lubinai nepaprastai gražūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kristina, dėkoju. Lubinų neturiu, čia pentiniai, forma primenantys lubinus :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nuostabus pentiniai, pas mane taip pat yra tokių, bet kažkodėl kas metai suserga miltlige, ką darote Jus, kad nesirgtų?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kol kas su pentiniais neturėjau problemų, bet nuo miltligės vienintelė išeitis - rudenį nelaukti, kol lapai patys supus, o juos kruopščiai nukirpti ir surinkti, kad neliktų nei vieno, mat miltligės grybų sporos puikiai peržiemoja. Surinkus lapus, kerą reiktų atidžiai nupurkšti fungicidu (gal score), o pavasarį, tik pasirodžius jauniems lapeliams, vėl. Krūmui praaugus ir sužaliavus nupurkšti reiktų trečią kart. Kokiais preparatais geriau, reikia teirautis sodo cetruose juos perkant... :)

    AtsakytiPanaikinti