2011 m. rugsėjo 6 d., antradienis

KALIAROPĖS SU MORNAJAUS PADAŽU


Kai norisi ko nors vegetariško... 


Pajūry šiuo metu šilta. Ir vanduo jūroje, ir oras miške, ir vėjas. Puikiausias metas ramioms atostogoms. Atostogoms su knyga ant marių kranto, pabraidžiojimais jūroje, pasivaikščiojimais miške, pasivažinėjimais dviračiu ištuštėjusiais dviračių takais, su jaukiais pasisėdėjimais vis dar veikiančiose lauko kavinėse...
Nors lietus drėgme ir labai lepina, grybų miške dar nerasta. Kas ten supras, ko jiems reikia... Skubam nudirbti paskutinius darbus lauke. Džiaugiamės krepšinio švente, kuri Klaipėdoje jau pasibaigė. Ech, tie draugiškieji gruzinai, užtvindę uostamiestį, o ypač "Friedricho" pasažą. Gruziniškos dainos, gruziniškas vynas ir maistas.... Noriu į Gruziją!

Kaliaropė - nei ropė, nei kopūstas. Visai be reikalo primiršta ir nepopuliari. Priskiriama kopūstams, nors yra šakniavaisis. Jei valgau žalią, man primena ropę ar ridiką, jei virtą ar keptą - kopūstą. Švelnus ir "kopūstiškas" jos aromatas bei skonis atsiskleidžia šiame apkepe, kurį aš mėgstu valgyti vieną, su balta duona, tačiau jis labai tinka kaip garnyras prie mėsiškų patiekalų..

Mornajaus (Mornay) padažas - Bešamelio artimas giminaitis. Kitaip tariant, tai Bešamelio padažas, į kurį pridedama tarkuoto sūrio. "Gruyere" ir "Parmesan" sūrių lygiomis dalimis. Arba "Emmental", "Gruyere"  ir baltojo "Cheddar" derinių.

Reikia:
1 kg kaliaropių (geriau jaunų, svarbu, kad nebūtų sumedėjusios);
30 g sviesto;
šviežiai maltų baltųjų pipirų (aš jų nemėgstu, tad keičiu juodaisiais);

padažui:
40 g sviesto;
40 g miltų;
maltų pipirų;
0,5 l pieno;
druskos;
100 g tarkuoto Parmezano (naudoju "Džiugą");
sviesto formai ištepti;
1 kiaušinio trynio.

Kaliaropes nuplauti, nulupti ir supjaustyti skiltelėmis (ne per daug plonomis).


Sviestą ištirpdyti puode, sudėti kaliaropes ir pamaišant keletą minučių patroškinti. Įpilti 0,5 l vandens, paskaninti druska, pipirais ir uždengus virti apie 10 minučių ant vidutinės ugnies.
Padažui puode ar keptuvėje ištirpdyti sviestą, suberti miltus ir pakepinti iki auksinio geltonumo. Maišant lėtai supilti pieną ir pavirinti ant mažos kaitros. Pagardinti druska ir pipirais (nuolat maišyti, kad neprisviltų). Nukelti nuo kaitros ir sumaišyti su tarkuotu sūriu.
Orkaitę įkaitinti iki 200 - 210 laipsnių. Kepimo indą ištepti sviestu. Į pravėsusį padažą įmaišyti kiaušinio trynį. Kaliaropes su likusiu skysčiu sudėti į padažą, viską atsargiai išmaišyti ir sudėti į formą. Pabarstyti maltais pipirais.
 
Kepti viršutinėje orkaitės dalyje apie 20 minučių (kaliaropės turėtų išlikti šiek tiek traškios).



Šaltinis: Renate Kissel "Apkepai".

9 komentarai:

  1. Mėgstu kaliaropes, reiks išbandyti, taip skaniai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. kaip tik turiu kaliaropių, būtinai pabandysiu..be to, atrodo lyg būtų keptos bulves..;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man kaliarope yra taip pat geris ♥ Tik valgau ja kaip obuolius, niekad neisdrysau kepti...geda peleda :) Pas tave apkepas skaniai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rennie, pabandyk, gal patiks. Aš šį apkepą "atradau" praėjusį rudenį. Ir valgau viena, kaip dažniausiai ir būna su tais daržovių patiekalais.. :)

    Oditėle, tikrai kaliaropės panašios į bulves, tik skonis kopūstiškas :)

    Aguonėle, ir aš mėgstu žalias. Man jos truputį panašios į topinambus, bulvines saulėgrąžas, tik gal mažiau saldžios. O keptos labiau primena kopūstus. Tik svarbu neperkepti, kad nesigautų sutežusios.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Galvoju galvoju ir niekaip neatsimenu kaliaropių skonio, chmmm...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nėr čia ką galvoti, nusiperki ir atmintis sugrįžta.. :)

    Mazojira, dėkui!

    AtsakytiPanaikinti
  7. gal turite daugiau receptu ir ideju kad butu galima pagaminti is kaliaropiu? ar jas galima vakuoti? turiu daug dideliu ir nesinori, kad iskeliautu i siuksliu deze :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Мan skaniausios kaliaropės žalios, salotose su obuoliais arba obuoliais, salierais ir riešutais. Dedu jų į sriubas. Tačiau jei turite daug, visko į salotas ir sriubas nesudėsite, o jei dar teigiate, kad didelių, pabandykite marinuoti (pjaustytas). Tik svarbu, kad nebūtų peraugusios, nes tuomet jos tampa lyg medinės. Nesu bandžiusi, bet įsivaizduoju, kad turėtų būti skanu, juk traški ir sultinga daržovė :) Jei skaitote rusiškai, daugiausiai receptų šia kalba ir rasite, pvz., kad ir čia:
      http://www.gotovim.ru/subject/ovoshy/kolraby.shtml

      Ko tik neprigalvoja rusaitės! :)

      Panaikinti