2011 m. spalio 1 d., šeštadienis

PERTRINTA KAZLĖKŲ SRIUBA

Spalio pradžia, o lauke šilta lyg vasarą. Vienintelis liūdnas dalykas, drumsčiantis tylą - danguje klykiančios žąsys. Neapsakomai daug paukščių, kviečiančių saviškes rikiuotis ilgai kelionei. Ir nepasakomai dideli ir gražūs žąsų trikampiai, traukiantys pietų link. Vadinasi, tikras ruduo ne už kalnų...

Turbūt seniai nebuvo tokių metų, kad miškuose pasibaigus voveraičių karalystei, daugiau nebebūtų jokių grybų... Pajūrio miškai tik kvepia grybais, o tų grybų nerasta. Nei šilbaravykių, nei kazlėkų, net musmirių.
Tačiau anądien pradžiugino savam kieme po jaunom pušaitėm išsibarstę kazlėkai ir ties beržais, tiesiog vejoje išdygę keli lepšiai. Kaip aukso trupinėlius surinkau visus iki vieno. Nedidelis dubenėlis atsiduso, teišeis tik sriuba...



Reikia:
apie litro naminio daržovių ar vištienos sultinio;
2 - 3 bulvių;
nedidelio gabalėlio moliūgo;
mažo svogūno;
morkos;
šaukšto sviesto;
šviežiai maltų pipirų, druskos;
dubenėlio kazlėkų (ar kitokių miško grybų);
šviežio čiobrelio;
petražolės šakelės;
gabalėlio sūrio "Džiugas";
šlakelio grietinėlės.

Grybus nuvalyti ir 10 - 15 min virti pasūdytame vandenyje.
Į verdantį daržovių ar vištienos sultinį sudėti kubeliais supjaustytas bulves. Joms šiek tiek apvirus, sumesti pjaustytus moliūgo gabalėlius. Įmesti petražolę.
Ant sviesto pakepinti rupiai kapotą svogūną su tarkuota morka. Daržovėms suminkštėjus, ten pat suberti apvirtus, pasmulkintus grybus ir dar šiek tiek patroškinti. Suberti kapotus čiobrelius. Keptuvės turinį sukrėsti į puodą su sultiniu bei daržovėmis ir pavirinti, kol daržovės visiškai išvirs. Sutrinti smulkintuvu ir vėl užvirinti. Suberti tarkuotą sūrį, maišant pakaitinti, kol sūris ištirps. Pagardinti druska.
Patiekti su šlakeliu grietinėlės ir maltais pipirais.

Liūdnas, bet šiltas ruduo be grybų...


3 komentarai:

  1. Turėtų būt labai gardi sriuba, tokios dar nesu valgiusi. Tai pasirodo grybų ne tik Dzūkijoje nėr, dar turiu vlties nors žaliuokių vėlų rudenį pasirinkt.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vajetau, kaip noreciau sio dubenelio sriubos....:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nėra, grybų. Šiandien važiavom dviračiais į Juodkrantę, eidami link jūros, užsukom į miškelį. Grybų arba nėr, arba sukirmiję iš pagrindų..

    Jūrate, su pievagrybiais būtų ne mažiau puiki :)

    AtsakytiPanaikinti