2011 m. lapkričio 15 d., antradienis

OBUOLIŲ PYRAGAS SU AVIŽINIAIS DRIBSNIAIS IR PISTACIJOMIS

Ir kategoriškas NE smurtui šeimoje.
Cinamonu kvepiantys obuolių skanėstai pripildo namus jaukumo ir šilumos. Tačiau ne paslaptis, kad ne visuose namuose jauku, šilta ir saugu. Lietuvoje labai daug šeimų, kuriose moterys patiria smurtą. Todėl Moterų informacijos centras kartu su partneriais, siekiant suburti moteris išreikšti nepritarimą smurtui šeimoje, lapkričio 3 - 20 dienomis organizuoja receptų konkursą "Jaukiuose namuose moterys kepa pyragus. Smurtui čia vietos nėra." Konkurso dalyvės kviečiamos parodyti moterišką solidarumą bei išradingumą virtuvėje ir pateikti savo mėgstamo skanėsto iš obuolių receptą. 
Receptus vertins Beata Nicholson. Originaliausių receptų autorės bus apdovanojamos. Dar yra laiko, labai kviečiu prisijungti! 
Receptus reiktų siųsti adresu obuoliu.skanestai.@gmail.com iki lapkričio 20 d.
Daugiau informacijos ir receptų galima rasti http://obuoliuskanestai.blogspot.com/
 

Turiu ir aš dar vieną puikų jaukių namų simbolį...
Šiam pyragui prireiks nesūdytų pistacijų. Jei tokių neturite, naudokite migdolų drožles ar kitokius mėgstamus riešutus.
Turiu gerų žmonių, kurie mane kartais aprūpina nesūdytais pistacijų riešutais. Žinau, kad tai retenybė, tad jei kas nors kur nors užklystumėt, duokit žinią, kur tokių gauti...
Vis dėlto, jei atsirastų bent menkiausia galimybė, kepkite šį pyragą būtent su pistacijomis. Ne tik dėl spalvos, bet ir dėl puikaus aromato ir skonio...


Reikia:
pagrindui:
150 g sviesto;
apie 150 - 200 g miltų;
2 šaukštų cukraus;
1 kiaušinio trynio.

Įdarui:
3 - 4 šaukštų obuolienės (naudojau slyvų uogienę);
4 obuolių (rūgštesnių);
šaukštelio cinamono.

Riešutiniam viršui:
1 stiklinės rupiai maltų nesūdytų pistacijų (arba migdolų drožlių ar kitų mėgstamų riešutų);
1/2 stiklinės greitai paruošiamų avižinių dribsnių;
75 g sviesto;
šaukšto miltų;
šaukštelio kepimo miltelių;
1/2 stiklinės cukraus;
2 kiaušinių.

Pagrindui sviestą, miltus ir cukrų sutrinkite į trupinius. Įdėkite kiaušinio trynį ir gerai suminkykite. Pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
Tešlą paskirstykite sviestu išteptoje 24 cm skersmens formoje. Užtepkite obuolienės ar kitokios uogienės ir išdėliokite obuolių skilteles. Užbarstykite cinamono.


Pašaukite į 200 laipsnių kaitros orkaitę ir kepkite apie 20 min.
Riešutus sumaišykite su avižiniais dribsniais, kepimo milteliais, miltais, cukrumi ir kiaušiniais. Įpilkite lydyto sviesto. Mišinį užpilkite ant apkepusių obuolių...


... ir dar pusvalandį kepkite, kad gražiai apkeptų.

Atvėsusį pabarstykite miltiniu cukrumi ir patiekite.. :)




Adaptuota pagal žurnalo ManoNamai receptų knygą "Obuolių pyragai", 2006 m.

5 komentarai:

  1. Nesūdytų pistacijų atsirado parduotuvėe Delona, Vilniuje. http://www.delona.lt/390,pistaciju-branduoliai-100g.html. Tik kaina kosminė! Žinoma retkarčiais galima pasilepinti.:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ops, kaina tikrai lyg nukritus iš kosmoso :) Užtat gliaudytos. Aš už kilogramą negliaudytų, bet ir nesūdytų moku penkis kart mažiau.. Vis tiek ačiū už informaciją, nors pasilepinimui yra kur nusipirkti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gardžiai atrodo ir manau viskas dera ;) o kas ten kampe, kaip uogienė ar kažkas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jei skaitei receptą, Mindaugai, turi suprasti, kas kampe :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai skanus pyragas,tikrai vertas demesio!!! As tik kepiau su graikiskais riesutais ir pertepiau abrikosu dzemu! Taip pat skanus gavosi....Aciu uz puiku recepta!!!

    AtsakytiPanaikinti