2012 m. vasario 15 d., trečiadienis

OBUOLIŲ TARTA "ROŽIŲ PIEVA"

Su plikytu karameliniu kremu bei trapiu migdoliniu pagrindu. Desertas romantikams...




Jei atsiranda šiek tiek daugiau laisvo laiko ir norisi pamedituoti, tai siūlau iškepti tokį pyragą. Kol suformuosite obuolinių roželių puokštę, šiek tiek užtruks. Užtat jei tai darysite visiškoje tyloje niekam netrukdant, puikiai pailsėsite. Asmeniškai man, bet koks kūrybinis procesas - tikras poilsis sielai... :)




Kai vienam bulgariškam tinklapyje pamačiau šį grožį, negalėjau atsižiūrėti. Iš krepšelio pagriebiau pirmą pasitaikiusį obuolį ir supjausčiusi puoliau dėlioti roželes. Pasirodo, visai nesunku, be to, labai smagu.
Nors manoji puokštė nesigavo tokia daili kaip autorės, tačiau rezultatu vis vien džiaugiausi kaip mažas vaikas :)

Tokia tarta papuoš bet kokią šventę ir bet kokį stalą. Be to, pyragas labai skanus! Į plikytą kremą įmaišiau keletą "karvučių", kurias pakeisti galima šaukštu ar dviem kondensuoto pieno "Rududu". Kadangi kremas gavosi saldokas, rožėms rinkausi rūgštesnius obuolius. Čia puikiai pasitarnautų "Antaniniai" arba "Bogatyr" veislės obuoliai. Jei pamaišysite, šalia geltonų, naudosite ryškiai raudonus vaisius, tuomet gėlių žiedai gausis dar dailesni.





Rožių žiedlapiams formuoti prireiks bulvių skustuko. Nuo labai švariai nuplautų, bet neluptų obuolių reikia nuskusti įvairių dydžių bei formų juosteles ir ant tartos paviršiaus supilto plikyto kremo dėlioti roželes. Fantazijai ribų nėra, ant kremo smaigstyti nesunku, obuolių griežinėliai ir juostelės puikiai laikosi. 
Kaip tai padaryti, labai suprantamai parodyta recepto šaltinyje ( jis čia), siūlau pasigrožėti.

Reikia:
trapios tešlos pagrindui:
125 g minkšto sviesto;
70 g miltinio cukraus;
1 kiaušinio;
šaukštelio cukraus su vanile;
100 g maltų migdolų;
150 g miltų.

plikytam kremui;
200 ml pieno;
200 ml grietinėlės;
100 ml balto vyno (nepyliau);
3 kiaušinių trynių;
šaukštelio cukraus su vanile;
6 šaukštų rudojo cukraus;
4 šaukštų kukurūzų krakmolo;
5 saldainių "Karvutė".

5 - 6 rūgštesnių obuolių;
citrinos;
abrikosų džemo ar cukraus sirupo roželių apšlakstymui.

Pagrindui minkštą sviestą ištrinkite su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Įmuškite kiaušinį, suberkite maltus migdolus, miltus ir gerai išminkykite. Tešla gaunasi labai minkšta, jei minkysite rankomis, įberkite dar šiek tiek miltų. Aš minkiau elektrine maišykle, tad miltų daugiau nedėjau.
Išminkytą tešlą vis pabarstant miltais, sudėkite į 22/24 cm skersmens tartos formą ir rankomis suformuokite vienodo storio pagrindą. Patalpinkite šaldytuvan mažiausiai pusvalandžiui.

Kremui krakmolą sumaišykite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Rankine šluotele įmaišykite trynius ir įpilkite šiek tiek pieno - grietinėlės mišinio. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų ir supilkite likusį pieno mišinį. Nuolat maišant pakaitinkite. Suberkite sutrupintas "karvutes" ir kaitinkite iki užvirimo, kol kremas suitirštės, o saldainiai ištirps. Gerai atvėsinkite (kad paviršiuje nesusidarytų pluta, kremo paviršių užklokite maistine plėvele).


Kol kremas vėsta, atšalusią tešlą formoje subadykite šakute ir pridenkite kepimo popieriumi. Užberkite žirnių ar pupelių ir lengvai paspauskite, kad kepant tešlos kraštai kuo mažiau "nučiuožtų" žemyn. Kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 10 - 15 min.

Iškeptą pagrindą gerai ataušinkite. Ant atvėsusios tešlos šaukštu paskleiskite karamelinį kremą, paviršių išlyginkite.
Nuo švariai nuplautų obuolių skustuku nuskuskite įvairaus ilgio ir pločio juosteles, užgriebdami dalį žievelės. Pradėdami nuo vidurio, įvairiai sukdami ir kaišiodami obuolių atplaišas, formuokite rožių žiedlapius ir "sodinkite" į plikytą kremą.


Vis palaistykite citrinos sultimis, kad kol dirbsite, obuoliai mažiau ruduotų. Tokiu būdu roželėmis užklokite visą tartos paviršių.


Baigus, paviršių aptepkite abrikosų uogiene arba apšlakstykite cukraus sirupu.


Kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie pusvalandį ar šiek tiek daugiau, kol tartos pagrindas pilnai iškeps, o obuolinių roželių žiedlapiai šiek tiek paruduos ir dailiai pasiraitys.
Pravėsus, paviršių lengvai pabarstykite miltiniu cukrumi.



Pjaukite tik visiškai atvėsusį... :)


 Pagal Вкусно с Йоли

45 komentarai:

  1. Labai gražu. Dar nematytas toks puošimo būdas. Tikiu, kad skanu ne mažiau. O gaminant patirtas džiaugsmas visad jaučiasi galutiniam rezultate :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. neišpasakytas grožis, gražesnio pyrago nesu maciusi

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kiek laiko sugaistama iki pyragas pakliuva i orkaite :) Nuostabus grozis, tik kazin ar man uztektu kantrybes.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai taip, laiko šiek tiek sugaištama, bet aš į laikrodį nežiūrėjau, nes gaminau saviesiems Valentinams :0)

      Panaikinti
  4. Aušra - menas pyrago skardoj !
    Labai gražus pateikimas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai visiems dėkoju, smagu, kad patinka.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaip grazu... Butinai bandysiu. Aciu uz toki puiku recepta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Edita, turbūt kiekvienam gautųsi skirtingai gražu, nes tai priklauso ne tik nuo gamintojo, bet ir nuo obuolių rūšies. Linkiu smagių akimirkų, jei bandysi :)

      Panaikinti
  7. Man gaila jauciu butu valgyti toki grozi ♥

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip ir visos gėlės, nuvystų, jei nesuvalgytum :)

      Panaikinti
  8. Atrodo tikrai labai įspūdingai :) Nedrąsu net būtų bandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Rūta, Medeja, ačiū! O pabandyti verta ir visai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo..

    AtsakytiPanaikinti
  10. Wow kaip grazu! :) vietoj geliu galima dovanoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oho, kaip gražu! kuo didžiausi komplimentai! Būtinai pabandysiu paruošti tokį meno kūrinį ir aš:)
    Labai įspūdinga!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, miela Kiaune :) Patys šilčiausi sveikinimai mažiausiajam Kiauniukui :)

      Panaikinti
  12. Pirmiausia labai gražu ir turėtų būti skanu :)) Užberkite žirnių ar pupelių ir lengvai paspauskite, kad kepant tešlos kraštai kuo mažiau "nučiuožtų" žemyn. kaip suprasti šitą? :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paprastai - kepant ploną pyrago pagrindą iš minkštos trapios tešlos, kepdama tešla traukiasi, t.y., pabėga nuo formos sienelių, šiek tiek pučiasi ir praranda formą (tampa mažesnė, nei kepimo indas, pastorėja ir pan.). Kad taip neatsitiktų, kepimo indą išklojate plonai iškočiota tešla, suformuojate ją ir uždengiate kepimo popieriumi, o dar geriau folija, prispaudžiant prie formos kraštų. Kartais to pakanka. Bet dar geriau, kai ant viršaus užberiate sluoksnį pupelių, žirnių ar net makaronų - prispaudžiate tešlos dugną formai išlaikyti. Dabar greit pavyzdžių nerandu, kažką panašaus galite pažiūrėti pas Neringą:
      http://www.neringa-blogas.com/kulinarija/darzoviu-patiekalai/grybu-tarta.html

      Panaikinti
  13. Ačiū :) Bandysim daryt :))

    AtsakytiPanaikinti
  14. Norėjau paklausti kai Jūs darote cukraus sirupą? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš jo negaminu, naudoju DanSukker "Auksaspalvį":
      http://www.dansukker.lt/lt/Gaminiai/Gaminiai/Sirupas.aspx

      arba tokį pat, tik baltą, taip pat DanSukker. Jų yra parduotuvėse.

      Panaikinti
    2. O maždaug kiek gramų Jūs supilate?

      Panaikinti
    3. Napasakysiu, nes nežinau :) tiesiog, apšlakstykite roželių viršūnėles ir tiek. Jei obuoliai saldesni, galit iš vis nepilti. Beje, su kokia nors uogiene (abrikosų, slyvų) daug skaniau :)

      Panaikinti
  15. Vakar kepiau šį grožį, bet antrą kart nekartočiau (išskyrus puošybos idėją) :)
    Mum nepatiko tas plikytas kremas-košė, o miltų į tešlą dėjau dar plius 250 g, nes tešla gavos žiauriai minkšta ir tik po to sugalvojau kaip man ja perkelt į skardą - plėšiau po gabaliuką tešlos ir lipdžiau pagrindą pačioje skardoje. Kitą kart tešlai sviesto dėčiau tikrai per pus mažiau. Bet už idėją ką daryt, kad kraštai nesmūktų, tai labai ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Plikytas kremas yra skonio reikalas, pvz., man jis vienas gardžiausių, ypač su obuoliais ar uogomis :) Tokiu pertepami tortai ir įdaromi plikyti pyragaičiai. Šioje tartoje, jei viską gerai padarėte, kremas neturėjo gautis lyg košė. Jei jums pasirodė per tirštas, galėjote įpilti daugiau pieno ir pasireguliuoti pagal save.
      O trapiai tešlai pagaminti egzistuoja taisyklė - riebalų kiekis turi sudaryti puse birių produktų (miltų, o šiuo atveju - miltų ir maltų migdolų) kiekio. Ji ir turi būti formuojama rankomis pačioje kepimo formoje, juk taip ir parašyta :) Galite pažiūrėti dar vieną variantą:

      http://ausrra.blogspot.com/2010/07/voveraiciu-tarta.html

      Jūsų atveju gavosi jau nebe trapi, o "akmeninė" tešla, nesistebiu, kad pyragas nesigavo skanus :0)
      Šiam recepte su sviesto ir miltų proporcijomis tikrai viskas tvarkoj :)
      Jei jums nepatinka plikytas kremas ir nebuvote bandęs gaminti trapios tešlos, galbūt idėją su obuolių rožėmis buvo galima pritaikyti kitaip...
      Ačiū už nuomonę!

      Panaikinti
  16. Atrodo įspūdingai!Nors matau jau ne pirmą kartą,kaskart žaviuosi iš naujo.Tik nežinau,ar terliočiaus su bulvių skustuku...,nebent vietoj meditacijos...Jei skaitot rusiškai,man toks būdas atrodo ir greitesnis ir patikimesnis...
    http://nnm.ru/blogs/badboy21/_belye_rozy_paj/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Puiki idėja, nors darbo ne ką mažiau (plonai supjaustyti obuolius be specialios pjaustyklės yra ką veikti :) Užtat tvarkingai sunaudojami obuoliai, o roželes lengviau susukti. Labai dėkoju! :0)

      Panaikinti
  17. ...gražiau sunku sugalvot... reikės pabandyt iškept,kad skonį galėčiau įvertinti:) AČIŪ,Aušra,už receptą,nuotraukas ir kantrybę.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :) Ir man, pamačius šį grožį, sunku buvo patikėti, kad iš paprasčiausių obuolių galima būtų sukurti kažką panašaus. Pabandykite, už lango tuoj ruduo, užsiėmimas kaip tik tamsiems vakarams :)

      Panaikinti
  18. Sveiki,

    Pagal Jūsų kremo receptą gaunasi- semkite kremą kai jis visiškai atvėso :)
    Darėme keliese tą patį kremą ir visoms jis nesigavo, paprasčiausiai nesustingo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gaila, kad nepavyko ir nežinau, ką jūs darėte ne taip, nes kažkam iš komentavusiųjų kremas pagal šį receptą gavosi lyg košė :) Gal pylėte vyno? Aš jo nepyliau, nes pabijojau, kad sutrauks kremą ir gausis ne kas, nors recepto šaltinyje matyti, kad viskas tvarkoj. Jei ne, trys tryniai, keturi šaukštai krakmolo ir 400 ml pieno tikrai pavirsta normalios, net sakyčiau, ypač tirštos konsistencijos kremu. Sustingti kremas turėjo ne atvėsęs, o kaitinamas turėjo būti tol, kol sustingo. Įtarčiau, kad per trumpai kaitinote. O gal kiaušiniai buvo visiškai mažulyčiai ir dėjote netyčia ne keturis šaukštus, o šaukštelius krakmolo?
      Plikyto kremo gamyba nėra taip sudėtinga, bet kažkur padarėte klaidų, nes pagal šias proporcijas sustingsta į labiau tirštąją nei skystąją pusę, pažiūrėkite recepto šaltinį... :0)

      Panaikinti
    2. Ir dar. Jei kartais pylėte ne pieno - grietinėlės mišinį, o vien tik pieną, tuomet jis turėjo būti kuo riebesnis, nors mažai tikėtina, kad tai galėjo įtakoti tirštumą... :)

      Panaikinti
  19. O as busiu ta, kuriai puikiai pavyko ir tesla, ir kremas. Beje, jis gavosi normaliai tirstas, nesuprantu, kaip galejo kazkam nesustingti. Bet vat, matyt, esu visai "nesgrebna", nes papuosimas nesigavo. Kazkoks nesusipratimas, nepanasus i rozes ;) Nesu tokia gabi, kaip isivaizdavau.
    Uztat pats pyragas labai skanus. Tas kremas ir obuoliai - tobulas derinys. Kita karta paprasciausiai susmaigstysiu obuoliu skliteles ir kepsiu. Aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Roželės galėjo nepavykti dėl obuolių rūšies, ne iš visų lengva susukti :) Obuoliai neturėtų būti labai prisirpę, nes kepant gali visas grožis sugriūti - sutižti. Obuolius reiktų rinktis didesnius, kad ilgesnes juostas eitų skustuku ar peiliuku atpjauti ir kietus, mažiau miltingus, labiau sultingus :) Ir, tikriausiai, reikia bandyti ne kartą...
      Ačiū už nuomonę!

      Panaikinti
  20. Prašau patarimo:)Iškepiau šį gražuolį, visi gyrė, o mane tešla nuvylė - nebuvo ji trapi,o gavosi kietoka. Viskas gavosi kaip aprašyta: skystoka, tik miltuota ranka sulipdžiau, o kietoka. Gal kepimo miltelių reikėtų ar dėti tik kiaušinio trynį be baltymo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, Laura, kepimo milteliai nepadės. Taip, vietoj viso kiaušinio į tokią tešlą galima dėti tik trynį (būtent dėl minkštumo) ir reiktų taip suspaudyti rankomis ar pakočiojant formuoti, kad pagrindas gautųsi kuo plonesnis, o riešutus pabandyk pakeisti miltais. Jei šita jūsų valgytojų skoniui buvo per kieta, pabandyk tokiomis proporcijomis:
      180 g miltų
      120 g kambario temperatūros sviesto
      50 g cukraus
      2 kiaušinių trynių
      žiupsnelio druskos

      Sėkmės!

      Panaikinti
    2. Ačiū už patarimą. Visada gera skaityti Jūsų svetainę.

      Panaikinti
  21. O aš iš pradžių pagalvojau, kad čia tikros rožės..:) esu girdėjusi, kad jų žiedlapiai valgomi..
    Na, o toks pyragas, manau, vyrų dienos progai, vyreliui pats tas būtų vietoj puokštės :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima mastui naudoti tikrų rožių žiedlapius :) Tik jei rožės auginamos ekologiškai, visai nepurškiant chemikalais :)
      Vyrų dienos proga! Puiki staigmena :) Linkiu, kad puikiai pavyktų :)

      Panaikinti
  22. labai puikus pyragas.kepiau ne karta. bet as i krema vistik pyliau vyno. tai gavosi saldziarugstis, labai skanus

    AtsakytiPanaikinti