2012 m. balandžio 17 d., antradienis

ŠALTA AGURKŲ SRIUBA SU ŽALUMYNAIS

Su jaunais kiaulpienių lapeliais, labai pavasariška, gaivi ir kupina vitaminų. Kažkas truputėlį sveikiau.




Labai norisi padejuoti, kaip lauke šalta ir kaip akys ilgisi žalumos ir spalvų... Nes taip ir yra. O ką tai pakeis? Vietoj to, geriau vakarais šiltai įsisupus į storą "vatinką" susirangyti lauke ant suolo pasitiesus visus turimus šiltus paklotus ir su karšta imbierine arbata rankose klausytis varnėnų priešvestuvinio čiulbėjimo. Beveik nuo kiekvieno netoliese esančio namo stogo po atskirą tiradą... Labai smagu, kad vakarai ilgėja ir temsta vis vėliau.


Intensyviai vartau seną tėvo palikimą - knygą "Lietuvos fauna. Paukščiai". Ta knyga labai mažai paliesta, beveik nauja, tik išleista senokai. Suprantama, juk gyvenant mieste net nepagalvotum tokią atsiversti :) Užtat pastaruoju metu nepaleidžiu iš rankų, nes kasmet užklysta vis kitokie, mažai pažįstami ir labai gražūs paukščiai. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus labai nustebino užklydę čimčiakai, daugiau jų nemačiau. Šiemet akis džiugina puikiosios liepsnelės bei tikriausiai, kikiliai. Tikriausiai, nes kai kuriuos tegaliu tik nuspėti pagal išvaizdą ir aprašymą. Kitus sunku iš kart ir suprasti, kas per paukščiai...
Anksčiau pykdavome ant kregždžių (ir taip aišku, dėl ko). Bet pastaruosius kelis metus laukiam nesulaukiam mielų langinių kregždučių sugrįžimo. Labai trūksta to greitų paukštelių zujimo ir čirškavimo... Smagu jas pasitikti - žinai, kad tikrasis pavasaris garantuotai jau čia; smagu stebėti, kaip lipdo lizdelius arba remontuoja apgriuvusius; smagu nuo žemės rankioti margų kiaušinukų lukštus - žinai, kad šeimyna sulaukė pagausėjimo, tuoj prasidės pats smagumas ir gerąja ir blogąja prasme. Ir pasidaro labai liūdna staiga vieną dieną pamačius besibūriuojantį padvigubėjusį ar patrigubėjusį juodai baltų dangaus žirklučių būrį - žinai, kad tai atsisveikinimas su vasara... 


Jau labai norisi kapstytis lauke, bet mieloms oro sąlygoms leidus, tegalėjau apgenėti bei nupurkšti rožių krūmus ir persodinti kaktusus. Pasisodinau skiepytą aroniją ir agrastų krūmą...


Pirmą kart praėjusį savaitgalį išmynėm dviračiais. Susiradę užuovėją ir įsitaisę kopose, pasidžiaugėm šildančiais saulės spinduliais tuščiam paplūdimy. Įkvėpėm gaivaus jūros oro. Miškas dar vos bunda - žydi baltažiedės plukės ir šalpusniai, daugiau nieko.
Vat taip ir gyvenam :)






Anądien prisikasiau jaunų kiaulpienių. Visiškai mažų, tik ką pradėjusių želti lapelių rozečių. Tokie - patys pilniausi vitaminų ir mažiausiai kartūs. Kai pagalvoji, kiaulpienė - piktžolių karalienė, su kuria kovoji visais įmanomais būdais, kad tik išgyvendinti iš vejos, o iš kitos pusės - didžiausias vitaminų šaltinis už dyką. Kiaulpienių tikrai nerinkau savoj pievoj, nors galėčiau :) Savaime suprantama, kad rinkti reikia švarioje, nei herbicidais, nei jokiais kitokiais chemikalais nepurškiamoje ir netręšiamoje vietoje, atokiau nuo miesto.


Kas nežino, kiaulpienių lapai gerina virškinimą, tonizuoja, aktyvina imuninę sistemą, ypač valo kepenis ir yra vitaminų bei mikro ir makroelementų šaltinis (J. Vasiliausko knyga "Gamtos vaistinė", 2010 m.). Saują kitą būtinai įmaišykite į ruošiamas pavasarines salotas, tikrai niekas neįtars, o nauda didelė...
Kadangi lapeliai maži, sudėtinga švariai nuplauti. Reikia kruopščiai išskirstyti ir išrankioti.
Šį kart kiaulpienių lapeliais pagardinau labai mano mėgstamą šaltą jogurtinę agurkų sriubą, su svogūnų laiškais, krapais ir česnakais. Kitąkart papasakosiu apie dar kai ką...


Reikia:
vieno ilgo šviežio agurko (arba apie 400 g);
300 ml natūralaus jogurto (arba raugintų pasukų, bet puikiai tiks ir kefyras);
100 ml grietinėlės (13 % ar kitokios, mažesnio riebumo);
šaukšto ar dviejų baltojo vyno acto (galima apsieiti ir be jo, bet siūlau pabandyti);
2 - 3 česnako skiltelių;
pundelio šviežių krapų;
pundo svogūnų laiškų;
saujos švarių jaunų kiaulpienių lapų;
druskos ir maltų pipirų pagal skonį;
šiek tiek šviežių mėtų lapelių (jei mėgstate);
vieno kietai virto kiaušinio.

Kiaulpienių lapelius užpilkite šaltu pasūdytu vandeniu ir palaikykite apie pusvalandį. Tai sumažins jų kartumą, nors aš to nedarau, mat visiškai jauni lapai kartumo turi labai nedaug ir tai, mano nuomone, tik pagerina patiekalo skonį.
Agurką nulupkite ir smulkiai supjaustykite. 
Susmulkinkite išmirkytus kiaulpienių lapus, krapus, svogūnų laiškus, mėtas ir česnaką. Sumaišykite su agurkais.
Jogurtą sumaišykite su grietinėle ir vyno actu. Užpilkite ant žalumynų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite su virtu kiaušiniu. Labai skanu su karštomis virtomis bulvėmis.

Į tokią sriubą galite įpjaustyti ir ridikėlių, primaišyti rūgštynių ar kitokių vertingų žalumynų...




10 komentarų:

  1. Labai šviežiai atrodo, taip ir norisi samtelio :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rennie, visokie tokie ir panašūs nei šiokie, nei tokie šaltibarščiai, mano silpnybė. Galėčiau valgyti kasdien :0)

      Panaikinti
  2. Oi, kokia netiketa paskutine nuotrauka, laaaaaabai grazu :)))
    Dar karta isitikinau, kokia isradinga esate, jau nekalbant skanius patiekalus, kuriuos vis bandau, bandau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūrate, ačiū :) Labai smagu :) Rožinių guminukų nėra kam pas mus avėti. Tai išaugti krikštadukros batai, visai netikėtai kažkada virtę vazonais :0)

      Panaikinti
  3. aš vis atsargiai žiūriu ir "pikžtoles":) nors žinau, kad kiaulpienės ir dilgelės vitaminų šaltinis, bet nesiryžtu kol kas paragauti, matomai dar nepribrendau :) sriuba labai gardžiai atrodo ;)
    o nuo baaatų ir naarcizų - negaliu atitraukti akių :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oditėle, ateis ir tavo laikas, tereikia tik pabandyti ir daugiau pasiskaityti :) Jei skaitai angliškai, "pagūglink" ir pamatysi daug daugiau :)
      Gėlės gali žydėti ir mergaitės batuose :).. Ačiū!

      Panaikinti
  4. krokai ir pas mus jau žydi. O sriuba vilioja... reikės išbandyti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Krokai jau nužydėjo, ateina eilė tulpėms, jau tuoj.. :) O sriubą rekomenduoju!

      Panaikinti
  5. Tai dažniau reikėtų išminti dviračiais, kai tokias gražias žibutes randate. Tiesa, man Jūsų blogo pavadinimas labiau priemana, kad čia kokie hibridiniai dviračiai gali būti ar kažkas. :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Keista, kad žibučių nuo krokų neskiriate. Žibutės pajūry neauga, važiuok dviračiu kiek nori :) O prie ko čia hibridiniai dviračiai iš vis neaišku. Suprantu, pavasaris :)

      Panaikinti