2012 m. liepos 3 d., antradienis

MARINUOTI RIDIKĖLIAI





Seniai ketinau pabandyti. Buvo aišku, kad paprasta, bet kad taip gardu, nebūčiau pagalvojusi. Įprasta marinuoti agurkus, pomidorus ir daug kitokių daržovių, o kodėl gi masiškai nemarinuojam ridikėlių? Apie tai ir aš nesu pagalvojusi, kol nepamačiau recepto pas išmanųjį David Lebovitz (receptas čia) ir knygoje "Kaupiame atsargas". Na, ir gal dar, vieną kitą užuominą internete. 


Siūlau savo išbandytą būdą su česnakais ir krapais. Ridikėlius ypač tinka marinuoti šiuo metu, kai jie jau dideli, šiek tiek peraugę, tokie lyg "mediniai" ir pabodę. Juk pačių skaniausių esame atsivalgę pavasarį.
Jei patinka aštriau, marinuodami į stiklainį įmeskite mažą čiliuką ir savo svečius žiemą, pvz., per Kalėdas, prie kepsnių galėsite nustebinti rausvai aštriais ridikėliais su rūgštele. Paprasčiausiai, tai puikus draugas sumuštiniui ir visai neprastas suši ritinėliams arba priedas salotoms vietoj agurkų:)


Reikia:
apie 0,5 kg ridikėlių
stiklinės vandens
stiklinės baltojo vyno acto
2 šaukštelių druskos
2 šaukštelių cukraus
šaukšto garstyčių grūdelių (maišiau, naudojau ir šviesias, ir tamsias)
juodųjų pipirų grūdeliais
lauro lapų
1 - 2  skiltelių česnako (geriau šviežio, kaimiško)
pundelio šviežių krapų (tiks ir su žiedynais)
jei mėgstate aštriau, čili pipiras indeliui

Vandenį sumaišykite su actu, cukrumi ir druska. Paragaukite, ar nieko netrūksta (marinato skonį reguliuokite pagal save, man skaniau "macnesnis").
Į stiklainį sudėkite nelabai plonomis riekelėmis supjaustytus ridikėlius, suberkite garstyčių grūdelius, sudėkite pipirus, lauro lapus, supjaustytus česnakus ir krapus.


Jei naudojate, įdėkite čili pipirą (jo galima ir nepjaustyti). Užpilkite marinatu, užsukite ir statykite į šaldytuvą. Ragaukite po paros.


Marinavau šaltuoju būdu paragavimui. Jau kitą dieną stiklainio turinį ridikėliai nudažė ryškiai raudona spalva, patys ridikėliai taip pat pasidarė rausvi, išliko traškūs (kaip ir po savaitės), su rūgštele, buvo juntamas česnako ir krapų skonis. Gardu!




Išbandžiau ir su vyno, ir su įprastu, 9 % stiprumo actu. Naudojant pastarąjį, vandens prireiks daugiau, o acto mažiau (marinato stiprumą reguliuoju pagal skonį, nematuodama, darau saldžiarūgštį, dedu daugiau cukraus). Tiek česnakai, tiek krapai labai dera, drąsiai galima improvizuoti su kitokiais mėgstamais prieskoniais ar žalumynais.


Jei norisi tokių šiek tiek išsisaugoti žiemai, užpilkite karštu marinatu. Vandenį užvirinkite, suberkite druską ir cukrų ir kaitindami pamaišykite, kol ištirps. Nukėlę nuo kaitros supilkite actą, paragaukite ir užpilkite ant paruoštų ridikėlių. Sandariai užsukite ir palikite atvėsti dugnais į viršų...


11 komentarų:

  1. Labai gražiai nuraudę (vos neparašiau burokėliai) ridikėliai :) Reikės pabandyti, jei dar mūsų turguje rasiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, tikrai ridikėliai įraudo vos ne kaip burokėliai :) Ir aš šiandien parsinešiau trejetą pundelių, marinuosiu saugojimui :)

      Panaikinti
  2. Katastrofa ištiko mano darželį, šiais metais. Nedidukas tik 5x6 žingsnių, bet nesudygo pusė daržovių, žolelių, tai praeitą savaitgalį atsisodinau, tame tarpe ir ridikėlių. Ačiū, Tu labai laiku su šiuo receptuku:)...gal išdygs?:)Nors šiandien vaikščiodama po Palangos turgų bandžiau jų užmatyti, bet jau nebėra, tad tikimybė pasigaminti Taviškių ridikėlių šiais metais maža...nors ką gali žinoti?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, ridikėlių tikrai dar yra... ir sočiai :) Šiandien pati pirkau Klaipėdos turguje, ten jų pilna, Palangos turgelyje dažnai gėrybių trūksta :) O darželio reikalai galėjo nekaip klostytis dėl oro sąlygų, tai gi koks vėsus ir permainingas buvo pavasaris.. Kol sudygs, svarbu dažnai laistyti, o gerai sudygusius augalus palaistyk dilgėlių raugu - augs viskas kaip ant mielių :0)

      Panaikinti
  3. receptelis super,itraukiamas i ateinanciu atsargu ruosimo meta ;) o kaip pasidaryti dilgeliu rauga? prasyciau issamiau dekui :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dilgėlių raugas gaminamas paprastai, kibirui vandens (10 l) reikia maždaug kilogramo dilgėlių. Užpylus palaikyti dvi savaites, vis pamaišant. O vėliau skiesti vandeniu 1:10 ir laistyti :) Kol rūgsta, kvapas labai nekoks, o ir visokių padarėlių ir vabalėlių pilna, todėl statykite ten, kur netrikdys niekieno ramybės ir gaivaus oro :) Vitaminai ir trąša nepamatuojama ir efektas akivaizdus..

      Panaikinti
  4. kaip tik turiu peraugusių ridikėlių. Būtinai reikės pasidaryti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pasidalinkit, kaip patiko. Man tokie skaniausi pastovėję keletą parų, gal iki savaitės :) Vieną užlaikiau ilgėliau, ridikėliai gavosi mano skoniui per daug marinuoti. O šiaip, puikus ir įdomus priedas salotoms :)

      Panaikinti
  5. Išbandžiau. Rūgštoka, matyt, acto padauginau. Bet tikrai spaudžiu "like". Tiesa, nedėjau nei lauro lapų, nei garstyčių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu :) Rūgštis marinate, kaip ir prieskoniai - skonio dalykas, aš visuomet ragauju ir vadovaujuosi skoniu, o gal momentine nuotaika :) Tokie ridikėliai skaniausi pabuvę visai neilgai, ilgiausiai iki Kalėdų, o vėliau man jau nelabai skanūs...

      Panaikinti