2012 m. rugsėjo 21 d., penktadienis

TRUPINIŲ PYRAGAS SU SLYVOMIS



 

Trupinių pyragą su varške pagal panašų receptą kepu gal jau visą amžinybę. Mūsų vienas mėgstamiausių. Devyniasdešimt kažkelintais metais buvo tokia žurnaliukų, verstų iš vokiečių kalbos, serija "Kepimo paslaptys". Pamenu, prenumeruodavau. Tuo metu tai buvo šiek tiek neįprastų, nelabai matytų ar girdėtų receptų rinkiniai. Šiandieninėmis akimis žiūrint, tai puikūs receptai ir jų sudėtinės dalys nebeatrodo taip nepasiekiamos. Vis pavartau.
Kaip supratote, šis receptas taip  pat iš šio žurnalo, tik be varškės, mat manieji skonio receptoriai slyvų ir varškės draugystei prieštarauja...

Šį kart kepiau migdolinių trupinių pyragą su vengrinėmis slyvomis. Pyragas sultingas ir be galo skanus, nors ir trupantis. Apatinį trupinių sluoksnį (pagrindą) patepiau saldesniu obuolių - cukinijų džemu, kurį ne taip seniai viriau, mat pyragui naudojau ne visai saldžias vengrines slyvas. Slyvų puseles apliejau skystu medumi.



Rinkitės tokį džemą ar tirštesnę uogienę, kokią turite ar kokią mėgstate, priklausomai nuo slyvų rūšies ir jų rūgštumo (pvz., obuolienę, abrikosų, persikų, o gal slyvų džemą). O jei jūsų slyvos labai saldžios ir sultingos, galite nenaudoti jokios.

Reikia:
150 g sviesto
150 g cukraus (naudojau rudąjį)
puse šaukštelio cinamono (vietoj jo naudojau cukrų su vanile)
1 didesnio kiaušinio trynio
150 g miltų
pusės šaukštelio kepimo miltelių
150 g maltų migdolų
apie 600 - 800 g slyvų (naudojau vengrines)
apie 0,5 l obuolių - cukinijų ar kitokio mėgstamo džemo
1 - 2 šaukštų skysto medaus

Sviestą išlydykite, ataušinkite ir supilkite į dubenį.
Į lydytą sviestą suberkite cukrų, cinamoną ar vanilinį cukrų, kiaušinio trynį ir persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
Viską trinkite pirštais, kol susidarys stambūs drėgni trupiniai (tešlos neminkykite).
2/3 trupinių suberkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir juos lengvai paspauskite rankomis.


Kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 10 minučių.
Slyvas nuplaukite, nuskabykite kotelius ir perpjovę pusiau, išimkite kauliukus.

Ant apkepusių trupinių paskleiskite džemo sluoksnį...


... ir sudėliokite slyvų puseles (odelėmis į apačią). Paviršių apliekite skystu medumi ir užberkite likusią trupinių dalį.


Pašaukite kepti į 200 laipsnių kaitros orkaitę dar maždaug pusvalandžiui. Trupiniai paviršiuje turėtų dailiai apskrusti ir paruduoti, o slyvos suminkštėti, bet neištižti.

Pjaustykite tik gerai atvėsusį.


Adaptuota pagal "Kepimo paslaptys. Baltoji banga. Aromatingi, maistingi ir sultingi kepiniai su varške." Nr. 4



2 komentarai:

  1. grįžtu po atostogų, atsidarau Tavo puslapį....ohoho...koks atnaujintas:) Labai gražu...nors man visada pas Tave gražu ir skanu:)

    AtsakytiPanaikinti