2012 m. gruodžio 17 d., pirmadienis

VIRTINUKAI SU AGUONOMIS



Artėjančios šventės žmones įsuko į visokių reikalų ir reikaliukų verpetą. Visi labai užsiėmę, kažkur bėga, skuba ir labai blaškosi... Visiškai neturi laiko. O kur Adventas, kur ramybės, rimties, susikaupimo ir laukimo metas? Taip ir susivelia galvoj mintys, dingsta vidinė ramybė ir harmonija. 
Šiuo periodu nemėgstu žiūrėti "pamišusios" televizijos ir lankytis parduotuvėse, kuriose siautėja beprotiška energija. Apsilankius maisto parduotuvėse, susidaro įspūdis, kad žmonės, likus kelioms savaitėms iki Kalėdų ir Naujųjų, nusprendžia, jog reikia pradėti gausiai ir sočiai maitintis. Ne, jie tikrai dar neperka maisto šventiniam stalui. Turbūt, bando 'atsivalgyti' prieš visas įmanomas pabaigas :)
O man patinka nykius ir tamsius prieškalėdinius vakarus leisti tylomis, degant žvakei, su knyga ar nėriniu rankose. Na, gerai, dar su kompiuteriu prieš akis :) Ir visai niekur neskubu ir nesiblaškau... Laukiu kvapnios eglės ir paprastų, bet jaukių Kalėdų...

Artėjančias šventes sunku įsivaizduoti be aguonų. Daugybės aguonų. Tikriausiai, jas mėgsta visi. Iš tolimos praeities pamenu virtinukus su aguonų įdaru. Tokių negamindavo mama, tik močiutė. Labai gardus pasninko valgis arba tikras skanėstas vaikams per Kūčias, juk žuvies ir silkės dažnai jie nevalgo...


Reikia:
tešlai (stiklinė 250 ml):
1,5 stiklinės miltų
1,5 šaukšto aliejaus
0,5 stiklinės verdančio vandens
žiupsnelio druskos

Įdarui:
apie 70 g aguonų
šaukšto skysto medaus
30 g sviesto
nepilnos saujos razinų
2 šaukštų maltų migdolų
pusės apelsino žievelės
šaukštelio cukraus su vanile

Užpilui:
Skysto medaus ar šlakelio grietinėlės.


Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir palikite brinkti.

Tešlai stiklinę miltų pirštais gerai ištrinkite su 1,5 šaukšto aliejaus. Įpilkite verdančio vandens ir gerai išmaišykite šaukštu. Suberkite likusius puse stiklinės miltų, žiupsnelį druskos ir gerai išminkykite. Tešla turėtų gautis minkšta, elastinga ir glotni. Pridenkite maistine plėvele, kad paviršius nedžiūtų ir, kol ruošite įdarą, palikite pabrinkti.

Įdarui išbrinkusias aguonas gerai nusunkite ir mažiausiai du kartus sumalkite mėsmale (ar susmulkinkite elektriniu pagalbininku). Maldami aguonas, įberkite saują razinų ir susmulkinkite kartu.
Gautą masę sumaišykite su maltais migdolais. Supilkite išlydytą sviestą, įdėkite medaus, vanilinio cukraus, suberkite nutarkuotą apelsino žievelę ir viską gerai išmaišykite. Jei masė gausis šiek tiek per sausa, atskieskite trupučiu virinto vandens.

Paruoštą tešlą plonai iškočiokite, didesne stikline išspaudykite skritulius ir uždėję po šaukštelį įdaro, perlenkite pusiau, o kraštelį užsukite virvele.


Paruoštus virtinukus dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir iškilus į paviršių, ant vidutinės kaitros virkite apie 3 - 5 minutes. Išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėję į lėkštę apšlakstykite skystu medumi arba apliekite šaukštu ar dviem saldžios grietinėlės...


Tešlą kočiokite kaip tik išeina ploniau. Beveik permatomi virtinukai iš plonytės plikytos tešlos tirpte tirpsta burnoje.

Skritulius virtinukams spaudžiau stikliniu bokalu, kurio skersmuo 9 cm. Iš nurodyto produktų kiekio pagaminau 27 virtinius.

Man labai patinka plikyta virtinių tešla, kurią paruošti labai paprasta, ji nelimpa prie rankų, gerai minkosi ir gaunasi minkšta. Kartą pabandžiusi, kitaip jau nebegaminu :) Už receptą esu dėkinga Rennie iš "Sezoninės virtuvės".

Įdaro saldumą reguliuokite pagal savo skonį. Medų galite keisti miltiniu cukrumi, sviestą - šlakeliu aliejaus...


Ramaus laukimo!




12 komentarų:

  1. Ech, labai jau šiltai atrodo, tikrai norėčiau labai dabar tokio patiekalo :)
    To ir reikia jaukioms šventėms ir tradiciniam Kūčių stalui.
    Gražaus laukimo, jaukių švenčių :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi kaip skaniai atrodo! Niekada nesu tokių ragavusi!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ausra, kp grazu, kd tau pavyksta atsijungi nuo viso chaoso! Man butent siemet nesijaucia jokios sventines nuotaikos, atrodo, viska darau is inercijos, nes visi, kp ir sakai, dirba ir bega bega...kazkoks susvetimejimas:( Bandau atsigriebt kepdama, bt kolkas niekas nesikeicia. Tokios jau matyt siemet nuotaikos, reiktu bevt toli, kd nu nejaust. ....O mes pas mama valgom taip vadinamus skrylius su aguonu padazu :) Beveik tas pats&taip pat skanu :) Grazaus laukimo ir neprarask to ramaus Kaledinio nusiteikimo! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, pati gamta sukūrė ir žmonėms 'pametėjo' šį periodą. Būtent dėl to, kad stabtelėtų, susikauptų, nurimtų, pamąstytų, pasimėgautų akimira ir kažkiek pailsintų organizmus pasninkaudami. Baigiam viską sugriauti, palikdami tik pavidalus :) Aš stengiuosi apie tai bent jau pagalvoti, tiek, kiek išeina. Kiek suspėsiu, tiek bus gana :) Mėgausiuosi kitokiais dalykais..
      O skrylius žinau :) Tie patys virtinukai, tik su padažu vietoj įdaro :)

      Panaikinti
  4. Tikras skanėstas :) pas mus tokių negamina, bet reiks išbandyti, labai jau skaniai atrodo. Tarpušventyje, kai lieka maltų aguonų, visad verdam skrylius su aguonų padažu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mačiau tavuosius skrylius, jie puikūs, ne bet kokie, o žvaigždelių formos :) O už virtinių tešlos receptą dėkoju dar kartą, kažkaip nužiūrėjau, pabandžiau ir man labai patiko.. Mes labai mėgstam virtinius su varške :)

      Panaikinti
  5. Ačiū už receptą. Labai gražiai ir skaniai atrodo. Būtinai bandysiu. Plikytos virtinių tešlos nesu darius, o vaikams virtinukai - gėris :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šią virtinukų tešlą labai rekomenduoju. Vienas malonumas gaminti! Tikiuosi patiks vaikams :)

      Panaikinti
  6. Sveikos,o jei tokių virtinukų pasigaminus pora dienų prieš ir užsišaldžius?Per tas dienas ruošimosi daug,o taip norėtųsi ir šį skanėstą turėti ant vaišių stalo.Ačiū Aušrai už begalę puikių idėjų.Kiek jau daug receptukų esu išbandžius,niekada nenusivyliau,nes viskas pavykdavo ir buvo fantastiškai skanu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai smagu žinoti :) Aš pati tokius šaldau, po to tik suleidžiu į verdantį vandenį, kaip įprastus šaldytus virtinius :) Gražių švenčių!

      Panaikinti