2013 m. balandžio 8 d., pirmadienis

ŠOKOLADINIS SAULĖGRĄŽŲ GARDUMYNAS




Panašu, kad šiemet žiema davė tris mėnesius, ketvirtąjį dovanojo, dar ir penktojo pusę tai tikrai pridės :) Bet labai nėra ko nervintis, pavasaris tikrai jau čia pat. Nes jei galėčiau, parodyčiau pajūrio dangų, kaip krintant dideliems sniego kąsniams, klykdamos, lyg kandamos šaltuko, grįžta žąsys... Platūs ir gausūs paukščių trikampiai - pastarųjų keletos dienų reginys pro mano didelius langus :) O paukščiai tikrai nemeluoja, jie pavasarį parsineša ant sparnų.
Norėčiau perteikti ir dievišką ramybę. Tokią, kokia tvyro Nidoje. Varnų kranksėjimas, genių (jų tiek daug!) kalenimas ir daug kaitrios saulės užuovėjoj. Beribės baltos marios ir žvejai pamišėliai... :0)





Saulėgrąžų gardumynas. Iš serijos kažkas truputėlį sveikiau. Žaliavalgių saldumynas, kurį labai pamėgo mūsų namuose. Gaminau tokį triufelių, pavoliotų sezamo sėklose, pavidalu ir paprastai pjaustomą. Su traškiomis figomis, kurias galima keisti razinomis. Ir kakava, kurią taip pat kartais pakeičiu išlydytu juoduoju šokoladu... 


Reikia:
stiklinės saulėgrąžų sėklų
1,5 valg. š. kokosų aliejaus
1,5 valg. š. natūralių kakavos miltelių (arba apie 70 g juodojo šokolado)
2 valg. š. medaus
keletos cukruotų apelsino žievelių (arba šaukštelio nutarkuotos apelsino žievelės)
8 -10 vnt. džiovintų figų (arba saujos razinų)

Smulkintuvu arba mėsmale sumalkite saulėgrąžų sėklas kartu su džiovintomis figomis ar razinomis (figoms prieš malant nupjaustykite kotelius) ir, jei naudojate, cukruotomis apelsinų žievelėmis. Į gautą masę supilkite garuose ištirpintą kokosų aliejų, sudėkite medų, kakavą, apelsino žievelę (jei naudojate vietoj cukruotų) ir gerai išmaišykite. Masę sukrėskite ant sviestiniu popieriumi išklotos formelės ir išlyginkite. Mažiausiai valandą palaikykite šaldytuve, o tuomet supjaustykite gabalėliais.

Arba iš gautos masės drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus, pavoliokite juos sezamo sėklose ir sudėkite ant gofruotų popierėlių saldainiams. Prieš tiekdami atšaldykite.


Jei vietoj kakavos naudosite šokoladą, jį kartu su kokosų aliejumi išlydykite vandens garų vonelėje.

Idėja iš žurnalo "Druska ir pipirai", 2012 m. pavasaris

17 komentarų:

  1. Kaip norėčiau prie jūros, į tą ramybę.Aušra, jau gal vaikštai abiem kojom, kad tokios nuotraukos, ar su ramentais prašokavai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, gydytojų nuostabai, o mano dideliam džiaugsmui, puikiai sugijus kaulams po truputėlį mankštinuosi :) Ant abiejų kojų :) Paskauda tik sustingusius raumenis, kuriuos palaipsniui teks vėl pripratinti prie darbo..

      Panaikinti
  2. Džiaugiuos, kad jau ant abiejų kojų :) labai gražūs vaizdai ir saulėgrąžų desertas skaniai skamba :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O jej gaminsiu, kaip skanuuuuu :)) Pati pirma pajūrio nuotrauka (kairėj) užbūrė...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į tas roges gražu žiūrėti, kol jos tuščios :) Ir ne visai linksma matyti, kaip tirpstančiu ledu šliuožia neva drąsūs žvejai :)

      Panaikinti
  4. Atgaiva sielai man šis blogas. Puikios nuotraukos ir desertas. Labai labai. Bei...sveikinimai "atsistojus ant abiejų kojų" :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Iš aš sveikinu su atsistojimu ant kojų ;) Po Velykų beveikščiodami pajūriu atėjom iki tvirtovės, kurią buvai kažkada aprašius. Gaila, žinoma, kad ji buvo uždaryta, bet vis tiek pašmirinėjom aplinkui ir Tave prisiminiau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rūta :) Buvot visai netoliese ir ne tik mintimis :) Gaila, kad nepavyko įlįsti į bunkerį ir pasiklausyti linksmų pasakojimų. Bet juk ne paskutinį kartą...

      Panaikinti
    2. taigi taigi - bus dar vasara :)

      Panaikinti
  6. Smagios naujienos , Ausra, pas Tave :-) Na, o sita deserta - tai bansysiu butinai , neatideliojant :-)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Šitas desertas per daug mano skonio :-))))))))) išbandžiau savaitgalį, bet ėjau ir ėjau, kaip katė, ratais, vis po gabalėlį kišdama . O kalorijų juk tikra bomba :-))..bet darysiu dar kada, tada jau šokoladą pabandysiu dėti ir rutuliukus padaryti .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, Saitana, kad taip patiko :) O dėl kalorijų, tai jos daug "sveikesnės" nei pyraguose su cukrumi, sviestu ir miltais. Saiko paisyti reikia visame kame :)

      Panaikinti