2013 m. gegužės 6 d., pirmadienis

KEPTOS STRIMELĖS SU AVIŽINIAIS DRIBSNIAIS IR ŽALUMYNŲ UŽTEPU



Šiuo metu Lietuvos pajūrio turguje gausu strimelių  Paprasta, nedidelė, pigi, bet labai skani žuvelė, gimininga sardinėms, dar Baltijos silke vadinama. Žvejai mėgėjai šiuo metu jas gaudo nuo jūros molo. Kai gerai kimba, strimeles gaudyti labai smagu, vienu kartu galima pagauti net keliolika žuvelių. Šitą džiaugsmą esu patyrusi vaikystėje. Užmeta, būdavo, tėtis meškerę, kuo toliau nuo kranto ir greit sukdamas valą traukia ją link kranto, tuo pačiu lyg susemdamas kaip įmanoma daugiau žuvų. Mano užduotis būdavo greit nurankioti žuvis nuo kabliukų :) Didžiuliai, jūros purslų nuglostyti, saulėje blizgantys akmenys, maišai sidabru žibančių žuvelių, šviežia žuvimi kvepiančios rankos, pilni plaukai žvynų ir patys skaniausi sumuštiniai su šviežiais ridikėliais. Tai geriausiai prisimenu iš strimelių žvejybos :0)


Strimelės labai gardžios paprasčiausiai iškeptos, pirštus galima nusikąsti valgant marinuotas, o jei žvejai namo neša kibirais, geriausia sūdyti ir laikyti šaltojoj...

Šį kartą žuvelių prigaudė jaunieji žvejai - mėgėjai, draugų vaikai. Dėkoju bičiulei už dubenį prisiminimų ir dalinuosi avižiniuose dribsniuose voliotų keptų strimelių receptu su pavasarinių žalumynų užtepu. 


Reikia:
šviežių strimelių
poros saujų avižinių dribsnių
druskos ir maltų pipirų
žalumynų užtepo (receptas žemiau)
gabalėlio sviesto ir aliejaus kepimui


Strimelės, nors ir smulki, bet visai nedaug ašakų turinti žuvis. Ją visai nesunku valyti. Geriausiai pasidaryti žuvų išklotines, tuomet ir kepti, ir marinuoti patogiau.
Žuviai nupjaukite galvą. Išilgai, iki pat uodegos perrėžkite pilvą. Išvalę vidurius, pradedant nuo uodegos (jos galiuką prieš tai taip pat nupjaukite), pirštais susiraskite pagrindinį nugarkaulį ir švelniai traukite jį lauk. Švariai nuplaukite ir puiki filė išklotinė paruošta.



Avižinius dribsnius šiek tiek pasmulkinkite (pora kartų prasukite elektrinio smulkintuvo peiliukais ar tiesiog sutrinkite rankomis). Įberkite žiupsnį druskos ir maltų pipirų.
Keptuvėje įkaitinkite sviesto ir aliejaus mišinį.
Ant kiekvieno žuvies filė gabalėlio užtepkite maždaug šaukštelį žalumynų užtepo (tepkite tik ant tos žuvies pusės, kuri be odos), gerai pavoliokite avižiniuose dribsniuose (kad apkibtų iš visų pusių) ir dėkite kepti į karštus riebalus.


Kepdami žuvį paspauskite šakute ir kepkite po pora minučių iš abiejų pusių, kol žuvis perkeps, o dribsniai apskrus ir šiek tiek paruduos.
Iškepusias strimeles trumpam sudėkite ant popierinių rankšluosčių.

Patiekite su virtomis bulvėmis (ar bulvių salotomis), šviežiomis daržovėmis ir citrinos skiltele.




Idėja iš BBC Food


Žalumynų užtepui:
apie 150 g jaunų švarių kiaulpienių lapelių
apie 150 g jaunų meškinio česnako lapų
50 g pinijų riešutų
70 - 100 g tarkuoto sūrio "Džiugas"
druskos ir maltų pipirų pagal skonį
apie 100 ml aliejaus
citrinos sulčių

Žalumynus dalimis sutrinkite trintuvu iki vientisos tyrės, vis įpildami aliejaus. Baigiant trinti, suberkite tarkuotą sūrį ir riešutus. Tirštumą reguliuokite aliejumi, turėtų gautis vientisa, tepama masė. Pagal skonį pagardinkite druska, maltais pipirais ir citrinos sultimis.
Paruoštą užtepą sukrėskite į švarų ir sterilų stiklainį, paviršių užpilkite plonu sluoksniu aliejaus ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve ir suvartokite per dvi - tris savaites.
Puikus vitaminų šaltinis! Tepkite ant duonos, naudokite makaronams ar žuviai pagardinti...


14 komentarų:

  1. Ir aš dariau pesto, tik iš dilgėlių su kiaulpienėmis...vakar atėjo svečiai, tai geriausias užkandis buvo. O to laiškinio česnako dar neatpažįstu. Bet , išmoksiu, kitais metais:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne laiškinio, o meškinio :) Tai skirtingi žalumynai. Šiek tiek retenybė miške, bet pajūrio turguje pilna :)

      Panaikinti
  2. Kaip gundančiai tos strimėmės atrodo :-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už idėją ir pamokėlę kaip darinėti strimelę, nes pirmą kartą susigundžiau paragauti. Esu nustebinta, kad ji tikrai labai skani. Manau, kad net nemarinuosiu :) Vietoj užtepo naudojau prieskonius žuviai ir šiek tiek citrinos sulčių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai džiaugiuosi sugundžiusi :) Ačiū už atsiliepimą!

      Panaikinti
  4. tas stebuklingas meškinis česnakas... vis dar neatrastas

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labas, labai skaniai ir gundanciai atrodo reiks pabandyti pagaminti paciai. Aisku jei sunus strimeliu prigaudis.. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jau strimėlės turėjo pamosuoti uodegėlėmis :)

      Panaikinti
    2. Iš tiesų labai puiki žuvytė! Iki tol valgydavome tik rūkytas strimėles, net neįtariau, kad jos tokios gardžios ir keptos. Dėkui už puikius atradimus! :)

      Panaikinti
    3. Dėkoju, Irena :) Smagu, kad atradote ir patiko!

      Panaikinti
  6. Meškinis česnakas RAUDONOJOJE knygoje. Pardavėjas jei neirodys, kad augina savo darže baudą tokia gaus, kad užmirš visam gyvenimui kaip jie atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Taip, kaip ir pakalnutės,su žibuoklėmis, bet tiek meškinio česnako, tiek pakalnučių su žibutėmis pilnas pajūrio turgus. Kasmet.

    AtsakytiPanaikinti