2013 m. gegužės 22 d., trečiadienis

PIENIŠKI DREBUČIAI (PANNA COTTA) SU JOGURTU

... IR MEDUMI, paskaninti rabarbarų užpilu.


Pamenu, pieniškus drebučius gamindavo mano močiutė. Tik ne želė, o krakmolu sustandintus drebučius. Sumaišydavo lygiomis dalimis pieną ir grietinėlę, užvirindavo ir įmaišydavo šaltame piene ištirpinto krakmolo. Supilstydavo į dubenėlius ir atšaldydavo. Po to išversdavo į lėkštę ir nemažą drebantį pieno kalną apipildavo trintomis uogomis, braškėmis ar mėlynėmis. Nei kisielius, nei želė, bet labai tokį mėgdavau.
Šią gegužę suėjo aštuoniolika metų, kaip nebeturiu savo močiutės, bet iš atminties nei truputėlio neišblėsto jos atminimas. Kažkaip atvirkščiai, su metais žmogus, matyt, linkęs daugiau analizuoti prisiminimus, todėl tam tikri dalykai, kurie jau lyg ir seniai pasimiršo, vėl sugrįžta. Dažnai vaikštau po močiutės namus sapnuose, vis stebėdamasis, kaip seniai ten nebuvau ir kaip pasiilgau kiekvieno kampelio. Užsimerkusi galėčiau smulkiai nupasakoti, kur kas padėta, kaip išdėstyta. Nesistebiu, kad taip yra, nes su savo močiute praleidau labai daug laiko. Nes ji mane globojo, mokė, saugojo, rūpinosi ir labai mylėjo. Nes valandų valandas plepėdavom apie viską ir bet ką. Nes atidavė man viską dvasine prasme.


Šie drebučiai bus labai skanūs, jei naudosite tirštą natūralų jogurtą ir ne patį liesiausią pieną. Panna cotta su medaus poskoniu ir rabarbarų rūgštele. Močiutės atminimui...


Reikia: (4 - 5 porcijoms)
200 ml riebaus pieno
200 ml grietinėlės
500 ml tiršto natūralaus jogurto
120 g medaus
1 valg. š. cukraus su vanile
10 g (3 arb. š. ) želatinos kristalų

užpilui:
3 - 5 rabarbarų kotų
5 - 6 šaukštų rudojo cukraus (arba pagal skonį)


Želatiną užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir palikite brinkti.

Pieną su grietinėle supilkite į puodą, sudėkite medų, vanilinį cukrų ir maišydami pakaitinkite, kol medus ištirps. Sudėkite išbrinkusią želatiną ir dar šiek tiek pakaitinkite (tik neužvirinkite), kol pastaroji ištirps. Atvėsinkite.
Įmaišykite jogurtą ir supilstykite į indelius ar stiklines, kuriose patieksite. Sudėkite į šaldytuvą bent šešioms valandoms, o geriausiai, visai nakčiai.

Užpilui rabarbarus supjaustykite kvadratėliais ir suberkite į nedidelį prikaistuvį. Sudėkite cukrų ir užvirinkite. Troškinkite ant vidutinės kaitros, kol rabarbarai sukris, dalis skysčio nugaruos, o pati masė sutirštės.
Pertrinkite per sietą arba tiesiog sutrinkite trintuvu iki vientisos tyrės.

Prieš patiekdami ant indelio su drebučiais uždėkite šaukštą ar du trintų rabarbarų ir patiekite...


12 komentarų:

  1. as irgi migliui pritariu - ZIAURIAI! ypac ikebana; ir geltonai zalias fonas;

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai jau gražiai čia tas staliukas papuoštas. Skanu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Migle, Aušra, Dalija, ačiū! Man smagu, jei ir jums gražu :) Aušra, ikebana, tikriausiai, pavadinai išlindusią forsitijos krūmo šaką :) Po juo buvau įsitaisiusi:)

      Panaikinti
  3. ..fantastiskai..spalvos..grazu ..o jau kaip kyla noras isbandyti panna cotta su rabarbarais :-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikra floriste esi!Tos mielos purienos puoksteje, ko gero jos daugelio vaikystes geleles. Komponuok dazniau, tikrai turi gyslele!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkoju, Rita, purienos ir bijūninės tulpės, visiškas ekspromtas :) O purienos man labai gražios, bet ar yra negražių gėlių? Visuomet pavasarį važiuodama dviračiu nusiskinu šių gražuolių nuo miško upelio pakrantės. Ilgai laikosi :)

      Panaikinti
  5. Oi super idėja panna cota su rabarbarais :) aš vis galvojau, ką čia dar su jais be pyrago, iškepus...
    P.S. ir labai gražiai apie močiutę parašyta :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Išbandyk, Giedre, tikrai patiks. Ačiū! Nors šioks toks brangaus žmogaus atminimo pagerbimas :)

      Panaikinti
  6. Kaip gražu :) žodžiai, skoniai ir vaizdai...

    AtsakytiPanaikinti