2010 m. kovo 31 d., trečiadienis

SŪRIO SPURGIUKAI



Puikus vakarėlių užkandis tiek prie vyno, tiek prie alaus. Galima naudot kelių rūšių fermentinius ir kitokius sūrius (ypač kai turim šaldytuve užsilikusių įvairių atraižėlių), tačiau galima naudoti ir vienos rūšies mėgstamą sūrį. Aš gaminau iš to, ką radau savo šaldytuve.


Gabaliukas "Rokiškio" sūrio;
Gabaliukas "Picarela" sūrio;
Gabaliukas "Gorgonzola" su mėlynuoju pelėsiu;
Vieno kiaušinio baltymas;
Druskos, pipirų ar kitų mėgstamų prieksonių (pvz., bazilikų), galima išspaust česnako skiltelę;
Aliejaus virimui.

Sūrio kiekis nelabai svarbus, net sunku nusakyti, kiek jo reikia. Šiuo atveju naudojau maždaug po 100 g kietųjų sūrių ir pelėsinio šiek tiek daugiau. Tiesiog, jei daugiau imsim sūrio (kad ir vienos rūšies), atitinkamai reiks dviejų kiaušinio baltymų. Daugiau baltymų - labiau išsipūs mūsų spurgiukai. Viešose maitinimo įstaigose, kur galima užsisakyt šio užkandžio, kartais valgant jaučiamas krakmolo, o gal miltų skonis. Aš šių produktų neprimaišau, man neskanu, nelabai jų ir reikia (gal taip daro taupydami?)
Taigi sūrį tarkuojam kuo smulkiau, sudedam druską ir prieskonius, atsargiai įmaišom iki standžių putų išplaktą kiaušinio baltymą. Tuomet tiesiog šlapiomis rankomis formuojame mažus kamuoliukus (mažesnius nei graikiškas reišutas, nes labai išsipučia) ir įleidžiam į įkaitintus riebalus. Verdame, kol gražiai rudai pageltonuoja ir išsipučia. Paliekame ant popieriaus, kad susigertų aliejaus perteklius. Skanūs tiek karšti, tiek pravėsę. Valgome su šviežiais pomidorais, o gal vynuogėmis :)

5 komentarai: