2010 m. balandžio 7 d., trečiadienis

ŠALTIBARŠČIAI SU RŪGŠTYNĖMIS


Baisiai mėgstu viską, kas rūgštu, rauginta ar marinuota. Šaltibarščius, raugintų kopūstų sriubą, rūgštynių sriubą, marinuotas ar raugintas daržoves galėčiau valgyt ir valgyt. Lengvai pasijuokia iš manęs namie, kai vidury žiemos pasidarau šaltibarščius ir kertu kur į kampą atsisėdus. Tada jau valgau ir pietums, ir vakarienei, ir dar kitą dieną. Atsivalgau, pailsiu ir vėl noriu. Na, o kai ateina pavasaris ir vasara, užderi savas rūgštynių derlius, parduotuvės ir turgūs pilni tikrų šviežių daržovių, tai jau... puota. Žodžiu, esu visą laiką truputėlį "besilaukianti" :) Taigi, ir šiandien pas mane šaltibarščių diena. Ne su burokėliais (mėgstu ir šiuos), bet su rūgštynėmis. Šitie sotūs, bet labai gardūs...

Reikia:
vieno šv. agurko;
šv. krapų ryšulio;
česnako skiltelės (stambesnės);
konservuotų rūgštynių (oi, laukiu šviežių);
laiškinių česnakų (kuriuos galima keisti svogūnų laiškais);
druskos (priklausomai, nuo to, kokios rūgštynės, šį kart jos net nedėjau)
maltų juodųjų pipirų;
poros virtų kiaušinių;
kefyro (šaltibarščių arba įprasto);
apie 150 ml grietinėlės.

Agurką nuskutam ir supjaustom smulkiau...


...pridedam kapotų krapų, susmulkinto česnako, svogūnų laiškų ar laiškinių česnakų (pykstu, nes laiškiniai česnakai dar nesužėlė, o svogūnų laiškų šį kart negavau pirkti, todėl šiame puode jų nebus), konservuotų rūgštynių pagal skonį (rekomenduoju Spilvos, latviškas, nors brangokos, bet gero skonio ir labai skaniai susmulkintos, be jokių plaušelių ar kotelių, bet tiks ir pvz., Kėdainių, kaip ir pas mane šį kart):


Užpilam kefyru, paragaujam ir jei reikia įberiam druskos (arba nuo rūgštynių pakaks), juodųjų pipirų, įpilam grietinėlės ir išmaišome. Valgome su kapotais virtais kiaušiniais ir virtom bulvėm. :)


Jei naudoju šviežias rūgštynes, jas smulkiai supjaustau, keletą minučių pavirinu pasūdytame vandenyje, nukošiu ir sutrynusi smulkintuvu sudedu į sriubą.


Labai gardu agurkus keisti ridikėliais arba maišyti - truputį ridikėlių ir truputį agurkų...

4 komentarai:

  1. Pagaliau radau si receptuka!! Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kaip daryti su svieziomis rugstynemis?:) ar nereikia ju isvirti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kaip daryti su svieziomis rugstynemis?:) ar nereikia ju isvirti?

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kaip daryti su svieziomis rugstynemis?:) ar nereikia ju isvirti?

    AtsakytiPanaikinti