2010 m. rugpjūčio 19 d., ketvirtadienis

CINAMONINĖS BANDELĖS

Na, žinot, pabodo niurzglios lietuviškos dejonės "atšalo, atvėso, fui, vasara baigiasi" ir panašiai. Kur nepasisuki, visi dejuoja, aimanuoja. Ot lietuviai! Nesibaigė dar gražios dienos! Negi nepakako tų tropikų? Man ši vasara tokia ilga atrodė, o dabar taip širdis džiaugiasi vėsia atgaiva ir šiltu lietumi, rodos, gaivuma skverbiasi kažkur giliai krūtinėn, ten, kur oro trūko pastaruosius mėnesius...Padaugėjo žvalumo ir noro kažko imtis... O iki rudens dar tikrai teks palaukti. Kam labai liūdna, dumkit į pajūrį, jūra rudenėjant labai graži. Ir apskritai, čia nesiautėja audros (bent jau kol kas) ir naktys šilčiausios (ir tikrai dar tokios pabus, juk jūra gerai įšilo per vasarą) ir vanduo jūroj šiltas, suteiks žvalumo ir stiprumo prieš rudenį. Rugsėjis tikrai bus gražus. Ir gana tų liūdnų minčių, ruduo apskritai puikus metų laikas!

O aš lepinu savąją chebrytę. Kepu mielines bandeles. Su cinamonu ir kardamonu. Baisiausiai minkštas ir purias, nuo kurių kvepia visi namai...Ir nors gerokai vėsiau, tešla vis tiek kyla kaip pasiutus...


Tešlai:
50 g šviežių mielių;
50 ml drungno vandens;
100 g lydyto sviesto;
300 ml pieno;
žiupsnelis druskos;
100 g cukraus;
šaukštelis malto kardamono;
600 g miltų.

Įdarui:
100 g cukraus;
100 g sviesto;
0,5 šaukštelio cinamono;
cukruotų mandarinų ar apelsinų žievelių (nebūtina).
kiaušinis viršui aptepti ir rudojo cukraus viršui apibarstyti.

Tešlai mieles ištirpinti vos šiltame vandenyje. Lydytą sviestą sumaišyti su pienu (šis mišinys turi būti vos drungnas) ir supilti į mieles. Pridėti druskos, cukraus ir kardamono. Elektriniu plakikliu gerai išmaišyti, pamažu supilti miltus ir dar minkyti, kol tešla atšoks nuo indo kraštų ir taps minkšta ir elastinga (apie 5 minutes plakikliu). Miltų daugiau nedėti (o tešla tiesiog prašyte prašys), tešla turi būti minkšta ir lipni. Uždengti plėvele ir palikti, kad pakiltų dvigubai. Man prireikė truputį daugiau nei pusvalandžio:



Įdarui sviestą išlydyti ir sumaišyti su cukrumi bei cinamonu. Cukruotas žieveles pasmulkinti peiliu.
Pakilusią tešlą padalinti į tris dalis, truputį pakočioti. Paviršių aptepti įdaru, pabarstyti cukatais. Atsargiai suvynioti ir supjaustyti nedideliais gabalėliais. Ratu sudėti į sviestu pateptą kepimo indą bei palikti pakilti dar pusvalandžiui.


Patepti kiaušinio plakiniu, pabarstyti ruduoju cukrumi ir kepti 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 20 - 30 minučių, kol bandelės palkils ir paruduos. Man gavosi apie dvidešimt bulkelių. Daugiau nei pusė buvo "sudorota" dar šiltų, nors negalima...:)
Tešla gavosi kiek per minkšta. Nekeptos bandelės nelaikė formos ir šiek tiek tižo. Bet miltų kiekio vis tiek siūlyčiau nedidinti. Nes tikriausiai dėl to iškeptos buvo tokios purios ir minkštos...


Nužiūrėta čia.

13 komentarų:

  1. Sveiki!
    cukruotų mandarinų ar apelsinų žievelių,ar pati darete ar pirkote ?Labai sudomino bandeles :)) kaip tik savaitgalis,reiks palepinti irgi savo chebra :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Turiu savos gamybos mandarinų žievelių cukatų. Ateinančio sezono metu įdėsiu receptą. Čia mano išmislas, Kristina, jei patinka, gali įtarkuoti į įdarą apelsinų žievelės geltonosios dalies, gali jų iš vis nedėti, arba pabarstyti kapotų riešutų, džiovintų vaisių ir panašiai, bandelės visaip bus skanios... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Supratau :) reiks pabandyti

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aciu uz nuostabias bandeles :) Kepamos bus tikrai ne viena karta

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, Kristina, šaunu, kad patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, susigundžiau šiomis bandelėmis, pasidariau tešlą, sudėjau visus produktų kiekius pagal receptą... Tešla gavosi kieta :( Dabar bandau kildinti, ir bijau, kad nepavyks... Miltus dėjau šaukštais, šaukšto masė lyg tai 15 g. Gal vis tik per daug?
    Jei nepavyks, bandysiu dar kartelį, nes labai skaniai atrodo :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sunku pasakyti, kodėl jūsų tešla gavosi kieta :) Manoji tešla pagal šį receptą gavosi labai minkšta. Matyt, netikslūs tie matavimai šaukštais arba reikėjo vadovautis nuojauta ir miltų berti tiek, kad gautųsi lipni ir minkšta tešla, kaip rašoma recepte... Linkiu sėkmės kitam kartui!

      Panaikinti
    2. Galutinis rezultatas vis tik nenuvylė, nors baimės buvo :) AČIŪ už receptą :)

      Panaikinti
  7. Aciu uz puiku pasidalinta recepta,jis nuostabus,aiskiai aprasytas ! Negaliu atsidziaugti skaniomis bandelemis ir savo sugebejmu :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikinu, atradus savyje naujų džiuginančių savybių :)

      Panaikinti
  8. Viska dariau pagal recepta, net miltu dar siek tiek maziau dejau, apie 450 g, ir tobulai skanios, minkstos iskepe!!:)))

    AtsakytiPanaikinti