2010 m. spalio 18 d., pirmadienis

VIŠTIENOS KEPENĖLIŲ PAŠTETAS SU GRYBAIS...

... ir spanguolėmis.

Truputį kitoks paštetas ir jo gaminimo būdas. Dalinausi receptu, kai turint jaunų daržovių, viską galima sudėti kepimo skardon ir kepti orkaitėje. Tačiau ne visada taip išeina, mat rimtos, rudeninės morkos ir dideli, sultingi svogūnai troškinami ilgiau nei kepamos kepenėlės.

Šis paštetas turtingesnis ir įvairesnis - pagardintas grybais bei džiovintomis ir šviežiomis spanguolėmis. Uogas nebūtina maišyti - galima pridėti tik džiovintų arba tik šviežių spanguolių, čia skonio reikalas. Džiovintos priduoda šiek tiek salstelėjusio skonio su rūgštele, kurią pastiprina šviežios uogos, todėl aš pamaišiau ir pagardinau trupučiu džiovintomis ir trupučiu rūgščiomis, šviežiomis uogomis.


Reikia:

maždaug 0,5 kg vištienos kepenėlių;
pusės litro virtų ar konservuotų grybų;
svogūno galvos;
stambesnės morkos;
poros skiltelių česnako;
100 - 200 g (tiesiog gabaliuko) rūkytų kaimiškų lašinių;
džiovintos ar šviežios čiobrelių žolės;
po šaukštą ar du džiovintų ir šviežių spanguolių;
druskos, pipirų pagal skonį;
šlakelio brendžio (aš pyliau viskį);
mažo gabalėlio sviesto;
aliejaus.

Kepenėles padruskinti, papipirinti ir palikti poilsiui. Kubeliais supjaustytus rūkytus lašinukus šiek tiek pakepinti nedideliame aliejaus kiekyje. Pridėti smulkiai sukapotą svogūną, česnaką ir riekelėmis supjaustytą morką. Patroškinti, kol daržovės suminkštės. Pridėti grybų ir dar šiek tiek patroškinti:


Ten pat, į keptuvę sudėti kepenėles ir čiobrelių žolę. Viską uždengus kepti ant mažos kaitros apytikriai 10 - 15 minučių arba kol kepenėlės iškeps. Prieš pabaigą įpilti šlakelį brendžio ar viskio. Nukelti nuo kaitros ir ataušinti.
Keptuvės turinį sumalti mėsmale (aš tai padariau du kartus, kad geriau susismulkintų grybai) ir gerai išsukti šaukštu. Pagal skonį pridėti druskos ir pipirų. Suberti uogas ir atsargiai išmaišyti:




Masę sukrėsti į stiklainiukus ar nedideles stiklines, užpilti lydytu sviestu ir uždengus patalpinti šaldytuvan.
Puikus priedas pusryčių sumuštiniams.... :)

5 komentarai:

  1. Jetau kaip seniai valgiau pasteta. Cia tik suerzinai mane su tokiu geriu :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. o gal galima ,tai pat padaryti ir su versienos kepenelemis?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aguonėle, nesierzink, geriau paieškok kokių nors paštetinių skanėstų vokiškuose šaltiniuose... :)

    Liepa, manau, kad veršienos kepenėlės tikrai tiks, juk tai tokia prabanga ir gėris... :0) Tik gal jos kietesnės nei paukštienos? Reiktų labai prižiūrėt kepimo laiką, jokiu būdu neperkepti ir maišant paštetą gal reiktų atskiesti kokiu nors mėsišku sultiniu...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai įdomus pašteto receptas. Ypač dėl spanguolių - ir gražiai atrodo, ir turėtų suteikti malonios gaivios rūgštelės. Reikės kada nors išmėginti :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tokiam paštetui labai tiktų džiovinti baravykai, o spanguolės tikrai tinka... Kviečiu išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti