2011 m. sausio 6 d., ketvirtadienis

MIELINIAI KAMUOLIUKAI

Su figų džemu. Draugiškai susikibę, purūs, lyg šios žiemos sniegas.


Figų džemas, jei tokio namie nėra, nebūtinas. Jį galima pakeisti kitu, mėgstamu, turimu arba gaminti iš vis be nieko. Pas recepto autorę šias bandeles siūloma patiekti su vaniliniu padažu, kurio receptą, užsigeidus, galima rasti čia. Vienaip ar kitaip, kamuoliukai iš tų, kurie per akimirką sutirpsta. Greičiau, nei sniego gniūžtės...

Reikia:
250 g miltų;
125 ml drungno pieno;
10 g šviežių mielių;
50 g cukraus;
50 g sviesto;
2 kiaušinių trynių;
žiupsnelio druskos;
šiek tiek sviesto kepimo indui ištepti ir bandelių paviršiui;
šiek tiek cukraus kepimo indui pabarstyti.

Miltus išsijoti į dubenį, padaryti duobutę. Mieles sumaišyti su dviem šaukštais pieno ir tiek pat cukraus. Kai mielės visiškai ištirps, gautą mišinį supilti į miltuose padarytą duobutę. Užberti šiek tiek miltų ant mielių paviršiaus ir uždengus švariu rankšluosčiu penkiolikai minučių pastatyti šiltai.

Į suputojusį miltų - mielių mišinį sudėti likusius produktus ir gerai išminkyti, kol tešla taps elastinga, blizgi ir nelipni. Jei vis dar limpa, įberti dar šiek tiek miltų. Suformuoti rutulį, pridengti ir vėl pastatyti šiltai, kol pakils dvigubai:


Pakilusią tešlą dar kartą gerai išminkyti ir sugnaibyti į lygias dalis (man gavosi 16 kąsnelių). Suplojus įdėti po šaukštelį džemo:


Gerai užspaudyti kraštus, suformuoti kamuoliukus ir vieną prie kito patalpinti į sviestu pateptą ir cukrumi pabarstytą kepimo indą:


Bandelių paviršių patepti lydytu sviestu ir dar palikti penkiolikai minučių.
Kepti 190 laipsnių kaitros orkaitėje apie pusvalandį arba kol kamuolėliai taps rudai auksiniai ir dailiai susiglaudę:


Kad plutelė būtų minkšta ir graži, iškeptų ir gerai ataušusių bandelių paviršių, jei spėjame, taip pat galime patepti lydytu sviestu... :)


Šaltinis Delicious Days.

16 komentarų:

  1. pamėgau mielinius kepinius, reiks išbandyti ir šitą :) ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  2. atrodo labai skanios, minkstutes purios bandeles.... uzsimaniau ... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jolita, kaip atrodo, tokios tą akimirką ir buvo :)

    Kai nori valgyt, sėkmės!

    Skonis ir kvapas, deja, nebepavaišinčiau, nes tokie ir panašūs dalykai pas mus suvalgomi per akimirką. Linkiu pabandyti!

    AtsakytiPanaikinti
  4. taip užsimaniau šiu kamuolėlių čia ir dabar :D bet deja, pasižiuriu, kad šaldytuve tik 1 kiaušinis :( turbut neužteks, bijau nesėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. KAžkada esu gavus tokių kamuolėlių restorane prie sriubos-su česnakiniu įdaru. Irgi galima pabandyti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aiste, puiki idėja. Tik į tešlą reiktų nedėti cukraus ir daugiau pridėti druskos. Su česnakiniu ar rūkytų lašinukų įdaru, turbūt būtų nerealu. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  7. uuui kokie gražumynai minkštumynai... pagarba už gebėjimą susikalbėti su mielėm :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. vakar kepiau šiuos kamuolėlius :) na super skanūs gavosi. Ištirpo dar šilti :) ačiū už receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Egidija, kartais pavyksta :), ačiū.

    Skonis ir kvapas, smagu, kad patiko. Ačiū už atsiliepimą!

    AtsakytiPanaikinti
  10. kepiau ir aš :) ir kaip jūs tą uogienę įspaudžiate į rutuliukus? aš dariau blyną, į centrą dėjau uogienės ir paskui lipdžiau kraštus. kelis kartus įvyko avarija... uogienė išsiterliojo po visą blyną, tad kraštai nebesulipo... :/

    AtsakytiPanaikinti
  11. oi, dabar pamačiau, kad ir jūs taip darėt. gal jūs tiesiog miklesnė už mane, nes aš visą laiką balansavau ant nesėkmės krašto :D

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nelabai ir man klijavosi tešla. Kepant kai kurios bandutės pratrūko, bet skoniui tai nekenkia :) Man geriau sekėsi dirbti šlapiom rankom. Dar svarbu, kad uogienė būtų tirštesnė.. Bet miklumas taip pat daug reikšmės turi rezultatui :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Aciu uz si puiku recepta.tik neturejau sviesto tai dejau eve margarina o ydarui juodu serbentu dzema.kita karta kepsiu is 2 porciju .skanu ir aciu !

    AtsakytiPanaikinti