2011 m. kovo 29 d., antradienis

JOGURTINIS PYRAGAS


Nuoširdžiai dėkoju visiems už paguodos žodį. 

Žemai lenkiuosi ir didelius padėkos žodžius siunčiu draugams, kaimynams ir artimiesiems už visokeriopą paramą sunkią akimirką.

Nors širdį spaudžia liūdesys, aš grįžtu. Gyvenimas tęsiasi, norisi veiksmo, laukiu šiltesnių pavasario dienų.
Sugrįžtu su kaktusų žiedais ir jogurtiniu pyragu...

Džiaugiuosi vieno dailiausių mammillaria genties žiedeliais. Mammillaria sempervivum, jei kalbėtume lotyniškai. Susisukęs ir pūkuotas, gražus ir šiaip. Bet dar gražesnis, kai iš pūkuotų patalų skleidžia dailius žiedeliukus, susispietusius rateliu ir skubančius pasveikinti saulės:




Jogurtinis pyragas - paprastutis, su daug jogurto. Greit ir lengvai pagaminamas, minkštas, purus, puikus prie pusryčių kavos ar popietinės arbatos. Ypač skanus kol dar vos šiltas. Tačiau gardus ir po kelių dienų, jei laikomas suvyniotas ar sandariai uždarytas...


Reikia:
2 kiaušinių;
puodelio (250 ml) riebaus naminio natūralaus, nesaldinto jogurto (jei naminio negaminate, tiks ir parduotuvinis);
200 g cukraus (pagal savo skonį mažinau, iki 150 g);
dviejų apelsinų žievelės;
1/3 puodelio (80 ml) bet kokio augalinio aliejaus (naudojau nerafinuotą graikinių riešutų);
2,5 - 3 puodelių miltų (naudojau "ekstra", 405 D);
2 šaukštelių kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos;
šaukštelio cukraus su vanile.

Apelsinus švariai nušveičiame karštu vandeniu su soda, perpilame verdančiu vandeniu ir nutarkuojame oranžinę dalį.
Kiaušinius išplakame su cukrumi, apelsino žievele ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Supilame jogurtą, aliejų ir gerai išmaišome.
Miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais. Šaukštu įmaišome į skystąją tešlą, tik nepersistengiame. Tešla turėtų gautis pakankamai skysta, gal grietinės tirštumo, tad miltų kiekį pagal tai ir reguliuojame (naudojant kitokius miltus gali pakakti ir dviejų puodelių).
Tešlą supilame į aliejumi pateptą kepimo formą ir patalpiname į 180 laipsnių kaitros orkaitę. Kepame 30 - 35 minutes, tikriname mediniu pagaliuku. 


Vietoj apelsinų žievelių galima naudoti laimo ar citrinų žieveles. Žieveles galima pakeisti aguonomis arba įdėti mėgstamų kapotų riešutų ar džiovintų vaisių. Galima nieko nedėti. 
Pyragas bus ypač skanus, drėgnas ir toks išliks ilgėliau, jei dviejų apelsinų ir vieno laimo vaisiaus sultis sumaišysime su dviem šaukštais paprasto cukraus ir gausiai sulaistysime dar šiltą pyragą...


Pagal Chocolate and Zucchini

20 komentarų:

  1. Sveika sugrįžusi. Superininis receptukas, kaip tik man, kai užsilieka nesuvalgyto naminio joguro, tai visados kepu jogurinę duoną arba bandeles. Dabar kepsiu ir pyragą. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Rennie, pas mane tas pats, vis turiu galvot, kur jogurto likutį sunaudoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai super receptas, aš kepiau tos tešlos keksiukus. Labai skanu. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Smagu! Taip, ir man patinka panašius pyragus paversti keksiukais. Kartais gaunasi net geriau :) Ačiū už atsiliepimą!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Puikus pyragas, paprastas ir greitas pagaminti ir laabai skanus. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dėkui, Jolanta, labai džiaugiuosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. klausimas: puodelis - kiek tai būtų gramais?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Turbūt, kalbat apie miltus. Į 250 ml puodelį telpa maždaug 170 g miltų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai ir rasykite is pat pradziu recepte aiskiai, ne puodeliais, o gramais miltus, nes puodeliai, jusu ziniai, buna labai skirtingi. Standartiniu puodeliu, kaip tarybiniais laikais, dabar jau niekas neturi. Aciu uz supratinguma

      Panaikinti
  9. Sveiki, kepiau šitą keksą kelis kartus ir buvo viskas super :) Tikrai labai skanus :) Bet va paskutinius 3 kartus sukrito, kodėl? Viską dariau lygiai taip pat ir netgi jogurtas tas pats. Kame reikalas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pasitaiko ir man taip kartais :) Pastebėjau, kad dažniausiai tai priklauso nuo tešlos skystumo. Nepaisant to, kad kaskart naudojame tą patį produktų kiekį, pasitaiko, kad tešla gaunasi per skysta. Tuomet iškepęs pyragas sukrenta. Reikia arba šiek tiek įmaišyti papildomai miltų (tik nepadauginti), arba kepti šiek tiek didesnės kaitros orkaitėje. Kepant nedarinėti orkaitės durelių, nors tai labiau tinka biskvitiniams, lengviems kepiniams. Arba galima nieko nekeisti, bet kepti šiek tiek ilgiau nei tai darydavote. Bandykite, pas kiekvieną šeimininkę gali būti savos priežastys. :) Sėkmės ir ačiū už atsiliepimą!

      Panaikinti
  10. Ir sekantys 3 kartai sukrito... (taip, aš atkakali :) niekaip nėjo patikėti, kad paprastas pyragas "paguldė mane ant menčių" :)) Su skaudančia širdimi išimu iš savo mėgstamų sąrašo :(
    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūs tikrai užsispyrusi :) Dėl tešlos sukritimo visai nesistebiu. Pastarąjį kartą man sukrito dalis varškės keksiukų, kuriuos esu kepusi jau nebežinau kiek kartų. Kitą dalį kepdama padidinau orkaitės kaitrą ir kepiau šiek tiek ilgėliau, tad iškepė be priekaištų. Kaip jums čia dabar kelis kart iš eilės taip, net sunku pasakyti. Pirmai progai pasitaikius kepsiu ir aš vėl šį pyragą, pasidarė smalsu :) Ačiū, kad dalinatės patirtimi, tegaliu palinkėti sėkmės.. Žaviuosi jūsų kantrybe! :0)

      Panaikinti
  11. Sveiki, dariau sį keksiuka bet va sukrito. Kodel?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galimos priežastys aprašytos prieš tai esančiuose komentaruose. Reiktų reguliuoti tešlos tirštumą, šiek tiek per skysta tešla gali būti viena pagrindinių priežasčių..

      Panaikinti
  12. Labai aciu uz recepta, esu nekoks virtuvej, bet va man pavyko maloniai nustebinti zmona su siuo pyragu, tik dar dziovintu slyvu dadejau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Net labai džiuginantis atsiliepimas :) Kad mano vyras taip! :) Bet kam vargintis, jei šitos ir kitokios panašios zabavos ir taip gerokai išlepino manųjų vyriškių skonį :) Ačiū, įsivaizduoju jūsų žmonos džiaugsmą :0)

      Panaikinti
  13. Išbandžiau, labai patiko, puikiai gavosi! Labai vasariškas, langvas ir purus kaip svajonė :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. nezinau kur jus ten sudedat 2.5-3 puodelius miltu, idejau tik 1 su biskiu ir gavosi kietokas, naudojau malsenos miltus.

    AtsakytiPanaikinti