2011 m. gegužės 3 d., antradienis

VYNIOTINIŲ BOBA

... kepta Atvelykiui ir Mamos dienai...

Pagal tai, kad šį pavasarį ypač vėluoja grįžti kregždutės, galima spręsti, kad dar truputį pabus vėsu. Ne veltui Žemaitijoje sninga. Na ir ką čia pakeisi, užtat pas mane beveik po pušimis gausiai žydi laukinės tulpės. Skirtingai nuo įprastų tulpių, šitų nereikia retinti, o mažų žiedelių kilimas kasmet vis gausesnis ir gražesnis. Gaila, kad pilnai išsiskleidžia tik saulėtomis dienomis:



Vyniotinių boba - labai skanus, minkštas ir drėgnas mielinis pyragas. Sluoksniuotas, sudėliotas iš skirtingais įdarais perteptų vyniotinių, kurie kepdami susijungia į visumą, palikdami tik margą vidurį - protarpiais su varške ir aguonomis, o protarpiais - su trintų uogų, manuoju atveju - juodųjų serbentų rūgštele. Čia jau kaip norėsit, taip ir turėsit. Darbo nemažai, bet rezultatas nuostabus. Ir ilgai šio darbo vaisiais grožėtis tikrai neteks...



Reikia:
tešlai:
500 g miltų;
42 g šviežių mielių;
1/4 l drungno pieno;
100 g cukraus;
žiupsnelio druskos;
100 g kambario temperatūros minkšto sviesto;
2 kiaušinių trynių;

vaisių įdarui:
apie 300 g šaldytų juodųjų serbentų (arba kitokių mėgstamų uogų ar uogienės, pvz., vyšnių ar abrikosų);
cukraus pagal skonį (jei uogos šviežios);

varškės įdarui:
pakelio (180 g) varškės;
200 ml plakamosios grietinėlės;
2 šaukštų cukraus;
dviejų šaukštelių cukraus su vanile;

aguonų įdarui:
100 g aguonų;
šaukšto medaus.

Ruošiame mielinę tešlą.
Įmaišalui mieles ištriname su šaukšteliu cukraus, 2 šaukštais miltų ir šiltu pienu. Viršų šiek tiek pabarstome miltais, uždengiame skepeta ir laikome šiltai, kol pakyla. Turėtų pakakti 15 minučių.


Likusius miltus suberiame į dubenį. Viduryje padarome duobutę ir supilame įmaišalą. Sudedame likusius produktus tešlai ir gerai išminkome. Tešla turėtų gautis elastinga, minkšta ir nelimpanti. Iš tešlos suspaudžiame rutulį ir dedame į dubenį, kurį pridengiame ir paliekame šiltai, kad pakiltų. Pakilti turi dvigubai.


Iškilusią tešlą dar kartą gerai išminkome ir padaužome, kad išeitų tešloje esantis oras (tuomet pyragas bus lengvas ir purus).

Įdarui, jei naudojame šaldytas uogas, juoduosius serbentus atitirpiname ir sutriname su cukrumi.

Aguonas nuplikome verdančiu vandeniu, gerai nuvarviname ir sumalame ar sutriname elektriniu trintuvu. Pagardiname medumi.

Varškę gerai išmaišome su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakta grietinėle.

Tešlą padalijame į 12 gabalėlių. Kiekvieną plonai iškočiojame. Kekso (bobos) formą patepame sviestu ir pabarstome džiūvėsėliais. Tešlos lakštus pakaitomis ištepame varške ir aguonomis...


... ir trintomis uogomis (ar uogiene). Kiekvieną išteptą lakštą susukame į vyniotinį, galus šiek tiek suspaudžiame ir vieną priešais kitą, o po to ir vieną ant kito suklojame į formą:


Klojame pakaitomis, pagal nuotaiką - du volelius su aguonų varškės įdaru, ant viršaus - du volelius su uogų įdaru (arba vieną su aguonomis, priešais -kitą su uogomis ir t.t.) ir taip iki pat viršaus. Jei jūsų forma nėra labai aukšta (tikrųjų bobų formos turėtų būti gerokai aukštesnės už keksines), siūlyčiau gaminti iš pusės kiekio, nes visi voleliai netilps, o pyragas kepdamas labai išsipūs ir išsiverš per kraštus. Galima vyniotinius sluoksniuoti į kvadratinę kepimo formą, tada tilps gerokai daugiau vyniotinių...

Paruoštą pyragą pridengiame ir dar truputį paliekame, kad pakiltų. Vyniotiniai turėtų užpildyti beveik visą formą, bet palikti laisvos vietos iki kraštų.

Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Bobą kepame 60 - 70 minučių.


Šiek tiek ataušusį pyragą perkeliame ant grotelių ir pabarstome miltiniu cukrumi...

Manoji boba nesigavo idealiai gražios formos, tešla kepdama labai pakilo ir dalis bandė pabėgti. Tačiau skoniui tai nė kiek nepakenkė. Pyragas įdomus ir skanus tuo, kad kiekvienas kąsnis vis kitokio skonio, varškės - aguonų sluoksnis persipina su uogomis. Gausus įdaras purų kepinį padarė drėgną ... :)




Pagal "Kepimo paslaptys" Nr. 5, "Mielinės tešlos kepiniai".




25 komentarai:

  1. Oi, net receptu nesidomėjau, o tik į nuostabius žiedelius spoksojau :)
    Tokių tulpyčių pas mamą Dzūkijoj esu pasodinusi. (Kažin, žydi jos jau..?) Grožis, ar ne? :) Toks miniatiūrinių žiedelių vaizdas šypseną iškart išspaudžia.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Julija, ačiū, už šiltą komentarą. Dzūkijoj tokios tulpės turėtų būti jau nužydėję, juk ten daug šilčiau nei pajūry. Pas mus ypač viskas vėluoja, skiriasi gamta net už 10 km nuo Klaipėdos, mat gyvenam keli kilometrai nuo jūros, kurios vėsa vėlina gamtos žalumą pavasarį, o įšilusi jūra per vasarą, ilgina šiltas dienas rudenį. O žiedeliai tikrai labai dailūs. Aš vis bėgu pasidžiaugti, jei esu namie saulei šviečiant.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Seilės ėmė kauptis pamačius tą gabalytį pyrago, mėgstu aguonas, o dar varškė.. išvis skanumėlis turėtų būti. Noriu noriu noriu:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Reda, belieka raitotis rankoves ir žingsniuoti į virtuvę. Pyragas tikrai labai skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jau buvau pakėlusi sparnus, bet atsidarius šaldytuvą supratau, kad teks luktelėti, nes šiuo metu reikiamių produktų neturiu, bet bandysiu, nes labai vilioja:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Atrodo labai gardžiai. Gaila formos su skyle dar nesu užgyvenusi...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kepa kepa kepa :D ryt pranešiu kaip gavosi, jau dabar iškilęs gal trigubai ar keturgubai, mat kepu stačiakampėje formoje..

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pirmą kartą matau tokius žiedelius. Labai gražios tos laukinės tulpės ir Boba turbūt skani :) Tik man visada jos kažkokios per sausos. :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Oho, Reda, na ir greitumas. Lauksim žinių, kaip pavyko :)

    Vjusta, ačiū. Ši boba skiriasi nuo kitų, juk su įdaru, ir dar ne vienu, todėl tikrai nėra per sausa.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jo :) aš kai užsinoriu ko:) tai nesustabdoma:) ačiū už receptuką, jis puikus, 'boba' labai skani:)
    Bėk pažiūrėsi pas mane:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. tikrai labai skaniai atrodo... mmm... bus tikrai išbandyta, liuks receptukas! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Indre, forma su skyle čia nebūtina, galima kepti ir skardoje..

    Reda, tavo pyragas labai įdomus, šaunu, kad patiko :)

    Odeta, sveika sugrįžus! Sėkmės tavo naujam tinklaraščiui!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Siaubs jama beskaitant: išsikepate bobą ir suvalgote!
    (juokauju, man tas pavadinimas boba labai juokingas).
    Ar čia tos tulpytės, kur maloniai kvelia? Norėčiau turėti sode, mano senelių jau nugriautame vienkiemyje tokios augo...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ir man juokingas. Dar juokingiau, kai senoj knygoj randu žodį "babka" :)
    O šios tulpės tikrai kvepia. Gaiviai. Būna jų svogūnėlių rudenį parduotuvėse. Kartą pasodinus, daryti nieko nebereiks. Pas mane toj pačioj vietoj penktus metus žydi, kilimas vis platėja ir didėja.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Vakar kepiau sia vyniotiniu boba.Gavosi tikrai puikiai,pyragas skanus.Miltu as dejau truputeli daugiau nei 500gramu,tada gavosi labai gera tesla,nes buvo truputeli per slapia ir lipo prie ranku.Aciu uz recepta. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Tiesa,kepiau 170laipsniu temperaturoj apie 30-35min.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, smagu, kad patiko, o dėl patikslinimų - kiekviena šeimininkė jų turi atrasti pati sau, priklausomai nuo patirties, turimų rakandų ar orkaitės ypatumų, o gal kam bus naudinga.. ačiū!

      Panaikinti
  17. Ačiū už receptą, nuostabus pyragas. Tiesa, kepiau supaprastintą variantą, varškės įdaro negaminau, o vietoj jo naudojau varškės kremą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkoju, Jūrate, puiki idėja su kremine varške! :)

      Panaikinti
  18. Negaliu atsižiūrėt, kaip skaniai atrodo tas gabalėlis Jūsų "Bobos",seilė tįsta :) tik vis neprisiruošiu pabandyt, kadangi pas mus, gyvenan Anglijoje, niekur nerandu mielių, tik sausos... kaip manot, ar verta bandyt su jomis? ir kiek jų reikėtų dėti
    ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinoma, kad verta :) Šviežias mieles visuomet galima keisti sausomis ir atvirkščiai. Paprastai, sausų ir šviežių mielių santykis yra 1:3. Pvz., jei recepte nurodyta, kad reikia 7 g sausų mielių, norint keisti šviežiomis, šį kiekį reikia dauginti iš 3. Vadinasi, šiuo atveju 42 g šviežių mielių atitiktų 14 g sausų. Žurnale rašoma, kad reikia 42 g šviežių arba pakelio sausų mielių. Kokį pakelį turima galvoje, neaišku (šiuo metu pakelis lyg ir 7 g), žurnalas senas (apytikriai 1993 m., nes metai nenurodyti), verstas iš vokiečių kalbos.
      Drąsiai bandykite su sausomis mielėmis, turėtų pavykti :)

      Panaikinti
  19. O, kaip tobula atrast tokį receptą :) Norisi kepti bobą Velykoms (aha, skamba įdomiai :) ), bet kažkaip nesinorėjo tokio šiaip vien tešlinio pyrago. Ačiū už receptą, nekantrauju išbandyti! :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Labai dėkui už receptą - nuostabus! Labai lengva tešla, nereikia daug vargti. Kepiau jau tris kartus, tikrai kepsiu dar. Dabar jau iš patirties sakau - šiam pyragui negalima gailėti įdaro. Antrajam dėjau pataupydama, tai buvo tik skanus ;) Beje, trečiąjį kepiau ir su riešutų įdaru: keturi vyniotiniai su aguonom, keturi su slyvų marmeladu (duoklė čekui vyrui, jie ten įdarui dažniausiai tokį kietą slyvų marmeladą naudoja, vadinamą "povidlo") ir keturi su riešutų įdaru (irgi ant varškės, taigi varškės įdaro reikėjo truputį daugiau). Nuostabus nuostabus! Prisipažinsiu - man dabar idealus pusryčiams... Dabar esu maitinanti motina, tai pyragai į kūną neina kol kas. Taigi naudojuosi proga ;))) O paskui jau galbūt teks kepti tik šventėms iš aukščiausios rūšies miltų, baltus ir purius... Dabar kepu iš tamsesnių, perpus su speltų miltais - kad pusryčiai vertingesni būtų. Dar kartą - ačiū. Aušra

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai dėkoju už tokius išsamius įspūdžius, vien skaitant seilė tįsta :)

      Panaikinti