2011 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

MAKARONŲ KRIAUKLĖS SU PAUKŠTIENA




Dar niekada anksčiau neteko gulėti ant kieto, lietaus ir audringos jūros suplūkto smėlio, kaitinant popietinei rugpjūčio saulei ir krapnojant lietui vienu metu. Įdomus jausmas, kai virš jūros dangus mėlynas ir saulės spinduliams netrukdo joks debesėlis, o virš galvos lyja, nors nelabai yra iš kur. Vanduo jūroje - lyg ežere. Ne tik šiltas, bet ir skaidrus...Et, kad taip sustabdžius šią akimirką žavingą...

Makaronų patiekalai nėra mano mėgstamiausi. Juos labiausiai mėgsta vaikai. Ir visai paprastai - išvirtus ir aplietus lydytu sviestu su žiupsneliu tarkuoto sūrio. Kartais leidžia aplieti bazilikų padažu. Bet tik kartais.
Gražuolės makaronų kriauklelės, pavadinimu "lumaconi", virtuvėje ant stalo gulėjo jau senokai. Neatsilaikiau jų grožiui, kažkada pamačiusi parduotuvėje :)


Tad, kai šį savaitgalį praplyšo jų maišelis, ir kriauklės garsiai subiro į puodą, išgirdau, "pagaliau!". Lumaconi su paukštiena ir pomidorų - paprikų padažu... :)

Reikia:
maždaug 200 g stambių makaronų kriauklių;
300 g paukštienos faršo (naudojau kalakutienos);
nedidelio poro;
skiltelės česnako;
kiaušinio;
2 šaukštų sviesto;
4 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio (naudojau "Džiugą");
2 šaukštų riebios grietinėlės;
žiuosnelio maltų kmynų (naudojau sveikus);
saldžiųjų paprikų miltelių;
druskos.

padažui:
2 saldžiųjų paprikų;
8 šaukštų grietinės;
4 šaukštų pomidorų tyrės;
žiupsnelio druskos, maltų juodųjų pipirų.

Į faršą sudedame pjaustytą porą, traiškytą česnaką, kiaušinį, supilame grietinėlę, įberiame 2 šaukštus tarkuoto sūrio, kmynų, saldžiųjų paprikų miltelių ir gerai išmaišome.
Makaronus paverdame dideliame kiekyje pasūdyto vandens (maždaug puse nurodyto virimo laiko), nukošiame ir perliejame šaltu vandeniu. Prikemšame paruošto faršo.

Padažui paprikas perpjauname, išimame sėklas, suvyniojame į foliją ir iškepame orkaitėje. Dar karštas pertriname per sietą. Į gautą tyrę įdedame pomidorų tyrės, grietinės, druskos ir pipirų.

Į kepimo formą, išteptą šaukštu sviesto, supilame puse padažo. Sudedame paruoštus makaronus ir apliejame likusiu padažu. Viršų apdėliojame likusio sviesto gabalėliais, apibarstome likusiu tarkuotu sūriu ir kepame 200 laipnsių kaitros orkaitėje apie pusvalandį. Jei makaronai per daug skrunda, viršų uždengiame folijos lakštu.


Sočių pietų!

Šaltinis "Moters savaitgalio virtuvė: makaronų patiekalai", 2007 m. Nr. 3.

10 komentarų:

  1. Makaronų kriauklės manęs nesužavėjo,kiek esu kepus, man vis tik lazanija skaniau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O manęs apskritai nežavi "makaroniški" patiekalai. Tad kartais gerai visokie.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O mes, va, makaroniniai tai mums labai patiko! Ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Džiaugiuosi, Vilma, kad patiko ir dėkui!

    AtsakytiPanaikinti
  5. man labai patinka kimštų makaronų sriuba :D sutarkuoji į verdantį vandenį nemažą morką, galima dėti apkeptų daržovių, dedi sultinio kubelių porą arba druskos, tada dedi kimštus makaronus :) žinoma ilgiausiai trunka kol prikemši makaronus, bet labai paprasta sriubytė, vaikams turėtų irgi patikti :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na, ir as sita dalyka issikepiau :) man skanu :) panasiai kaip cannelloni :) tik truputi svelnesnio skonio :) tikrai kepsiu dar ne karta :) tik va, su druska, si karta nepataikiau... truksta! :D aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Atsakymai
    1. Kartais didžiuosiuose prekybos centruose būna :)

      Panaikinti