2011 m. rugpjūčio 4 d., ketvirtadienis

AGURKŲ - SVOGŪNŲ SALOTOS ŽIEMAI


Su peletrūnais. Šiek tiek panašios į skaitytojų labai pamėgtus agurkų griežinėlius žiemai ir tikrai ne mažiau puikios.


Labai mėgstu marinuotus, raugintus ir visaip kitaip "užtaisytus" agurkus. Tačiau jau seniai neruošiu cielų agurkų trilitriniuose. Dėl to, kad praimtas stiklainis užima labai daug vietos šaldytuve ir trukdo, o vyriškoji pusė kniaukia iš nepasitenkinimo, nes neišima agurkų iš stiklainio. Netelpa didelė vyriška letena :)
Todėl mėgaujamės įvairiomis agurkų griežinėlių improvizacijomis, kurios vargiai sulaukia žiemos švenčių..


Šios salotos gali būti ruošiamos iš stambių, peraugusių agurkų arba iš įprastų. Labiau peraugusiems reiktų nuskusti žievę ir išimti sėklas. Ypač gardžios, pagamintos iš tradicinių, skanių ir labai traškių "rodničiok" veislės agurkėlių. Pats skanumėlis tas, kad kartu pasimarinuoja ir traškūs, macnūs svogūnai, ypač jei jauni, šių metų derliaus. Tad jų galima dėti puse agurkų kiekio ar net lygiomis dalimis.
O peletrūnai priduoda šiek tiek savito ir kitokio aromato. Peletrūno arba vaistinio kiečio žolės arbata labai tinka virškinimui gerinti, o kulinarijoje ši žolė ypač naudojama ne tik actui gardinti, bet ir agurkų marinavimui - rauginimui. Jei peletrūno neturite, dėkite petražolių ar kitų mėgstamų prieskonių.

Reikia:
3 kg agurkų;
1,5 - 3 kg šviežių svogūnų;
smulkintų krapų žiedynų;
šiek tiek šviežios peletrūno žolės (svarbu nepadauginti);
kelerių pipirų mišinio žirneliais;
lauro lapų;
maltų čili (aš naudoju piri piri);
3 nubrauktų šaukštų druskos;
3 - 5 kupinų šaukštų cukraus;
1 l vandens;
1,5 stiklinės acto (9%);
0,5 stiklinės aliejaus.

Agurkus švariai nuplauname, nupjaustome galiukus ir supjaustome nestoromis riekelėmis. 
Nuvalytus svogūnus, priklausomai nuo dydžio, supjaustome žiedais ar pusžiedžiais.
Viską sudedame į puodą, suberiame prieskonius...


... smulkintus krapų žiedynus ir kapotus peletrūnus.


Įberiame druskos, cukraus ir gerai, bet švelniai išmaišome. Įpilame vandens, acto ir išmaišę paragaujame. Skonio intrensyvumą reguliuojame pagal save, tad, jei reikia, papildomai pasaldiname - parūgštiname.

Užpilame aliejaus ir toliau elgiamės trejopai:

jei norime šviežesnių agurkų skonio, puodo turinį iš kart sudedame į sterilius stiklainius, kuriuos pridengtus (tik ne gatavai užsuktus!) statome į kitą, didesnį puodą su vandeniu (vandens turi būti tiek, kad įstatytą stiklainį su agurkais apsemtų beveik iki kakliuko) ir kaitiname iki užvirimo. Tuomet, išimame ir užsukame steriliais dangteliais bei paliekame aušti;

jei norime labiau marinuotų agurkų skonio (taip, kaip, pvz., aš), puodą su agurkų salotomis uždengiame ir paliekame per naktį. Kitą dieną puodą pakaitiname iki užvirimo, karštas salotas sudedame į sterilius stiklainius ir greit užsukame švariais dangteliais. Paliekame aušti, pageidautina "aukštyn kojomis";

o jei nenorime šių salotų saugoti žiemai, bet namie laukia alkanų svečių būrys ir ant žarijų čirškia kvepiantys kepsniai, agurkėlius palaikome nuo 6 iki 24 valandų ir nešame ant stalo... :) 

12 komentarų:

  1. Laba diena Ausra,
    labai smagu matyti vel nauja agurkeliu recepta,tik noriu Jusu paklausti,kiek to peletruno mazdaug deti ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kristina, trims kilogramams agurkų pakaks 5 - 6 sprindžio dydžio stiebelių su lapukais. Arba į kiekvieną stiklainį įmesti po nedidelį peletrūno stiebelį su lapeliais :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skaniai skamba! :P gaila, kad sv peletruno nemaciau pirkti :(

    AtsakytiPanaikinti
  4. Neringa, peletrūno pirkti ir aš niekur nemačiau, bet jei yra kur, auga kaip ant mielių :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Norėjau pasitikslinti, ar tikrai peletrūno ar pelyno, kuris yra kartus? Nes peletrūnas tai gana aromatinis ir aš naudoju jį skaninti varškės įdarui į koldūnus. Susiruošiau daryti šias salotas ir dabar stabtelėjau. Help :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vaistinio kiečio arba peletrūno, to, kurį naudojate varškei ir tikrai ne karčiojo kiečio arba pelyno, kuris agurkėliams suteiks ypatingo kartumo :)
    Peletrūnas ir yra varškės ir agurkų rauginimo žolė..
    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na va, vos nepadariau nesąmonės :))) Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  8. Noriu paklausti, ar nebandėte tokios mišrainės be svogūnų? Turiu namie vieną nevalgų:) Kaži, ar būtų skanu be jų..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dominyka, bus skanu. Tuomet rekomenduočiau negailėti krapų žalumos (be žiedynų), įberti pipirų, laurų lapų, garstyčių grūdeliais ir šiek tiek, dėl skonio įpjaustyti česnakų :) Pabandyk keletą indelių ir paragausi :) Sėkmės!

      Panaikinti
  9. Svogūnų nemėgstu. Tad manau agurkai ir su žaluma, pipirais, česnakais bus skanūs. :) Bet manau teks išbadyti ir šį, nes šeimos nariai mėgsta tokius daržovių derinius.

    AtsakytiPanaikinti
  10. O jei noriu 3 varianto ziemai kaitint reika ar ne

    AtsakytiPanaikinti