2013 m. birželio 13 d., ketvirtadienis

MEDAUS GIRA SU NATŪRALIU DUONOS RAUGU



Šiandien tegul bus pagerbtas šv. Antanas, linkėjimai visiems Antanams ir Antanukams!
Pagarba ir kaimo žmonėms, kuriems tenka darbuotis laukuose, birželio tryliktoji - šienapjūtės pradžia...
Niekad neturėjau jokių giminių kaime, tad jokios ir patirties apie šienapjūtę. Tesu vieną vienintelį kartą smagiai šokinėjusi ant  labai didelės šieno kupetos - per smagias pusseserės vaikų krikštynas :)
Užtat vyresni žmonės kalba, kad šienapjūtės metu jaunimas turėdavo daug smagaus laiko. Na ir kas, kad dienomis sunkūs darbai, užtat naktimis - šėlionės prie laužų, lašinių kepimas, vėžių gaudymas ir daug vėsaus naminio alučio... Juk reikia džiaugtis ilgiausiomis ir šviesiausiomis naktimis :)

Aš karštai vasaros dienai siūlau naminės medaus giros, be mielių, su natūraliu raugu, tokios, kokią gamindavo  žmonės kaimuose anksčiau...


Reikia: (~ 3 litrams)
3 l vandens
0,5 kg juodos ruginės duonos
300 g medaus
2 žaliųjų citrinų
100 g ruginio duonos raugo*
100 g razinų
saujos razinų 

Duoną supjaustykite riekelėmis ir išdžiovinkite orkaitėje, kol patamsės. Užpilkite trimis litrais verdančio vandens ir palikite per naktį. Ryte skystį nukoškite ir jei trūksta, papildykite virintu vandeniu (kad susidarytų trys litrai). Litrą gauto skysčio supilkite į puodą, sudėkite medų ir pakaitinkite, kol medus ištirps (tik
neužvirkite!). Supilkite į molinį indą, sumaišykite su likusiais 2 litrais skysčio ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Įdėkite aktyvaus ruginio duonos raugo ir išmaišykite. Įberkite 100 g razinų, išspauskite dviejų žaliųjų citrinų sultis (išspaustas citrinas su visomis žievelėmis susmulkinkite ir taip pat sumeskite į girą), pridenkite drobiniu audiniu ir pastatykite šiltai, kad įrūgtų. Laikykite šiltoje vietoje apie parą, kol suputos. Susidariusias putas nugraibykite, girą iškoškite ir supilstykite į plastikinius butelius. Prieš užsukdami, į kiekvieną butelį įmeskite po keletą razinų. Užsuktus butelius suguldykite šaldytuve. Skanaukite po 2 - 3 parų.


Jei neturite duonos raugo, girai rauginti naudokite 20 g šviežių mielių, tik prieš supildami į girą, ištrinkite jas iki tyrės su trupučiu cukraus.
Girą laikykite šaltai, geriausia suguldytuose buteliuose. Patiekite šaltą.

* Raugas prieš naudojant girai turėtų būti gerai suaktyvintas, t.y., pamaitintas vandeniu ir miltais du - tris kartus. Geras ir aktyvus raugas yra toks, kai lygiomis dalimis pamaitinus (100 g raugo + 100 g vandens ir 100 g ruginių viso grūdo miltų), per 6 - 12 valandų pakyla beveik dvigubai.

Gaivi ir labai skani, gal šiek tiek neįprasto skonio gira. Kupina vitaminų. Skonis priklausys dar ir nuo to, kokį medų rinksitės. Geriausiai tiktų šviežias pavasarinis, neutralaus skonio.




Receptas ruoštas DEBESŲ žurnalo 2013 m. vasaros numeriui.

Kaip ir kasmet džiaugiuosi vis gausėjančiais mylimiausiais bijūnų žiedais. Geltonieji dar tik skleidžia žiedus, jau turiu du krūmus, tuščiaviduriais ir pilnaviduriais žiedais. O šiuo metu baigia nužydėti rausvieji, nevienodai pereinančių spalvų. Gražuolis krūmas, pavadinimu "Coral Sunset". Kol pradeda skleistis, žiedų spalva ryškiai rožinė, žiedams vis labiau skleidžiantis, spalva šviesėja. Kol nužydi, visiškai išblunka. Nuo lašišinių, koralinių atspalvių, gelsvos iki beveik baltos. Žiedai didžiuliai, nors ir tuščiaviduriai, bet nuostabūs...









10 komentarų:

  1. Nuostabus bijunai!O tu geltonuju ar kvapas toks pat malonus kaip rausvaziedziu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rita :) Taip, geltonieji taip pat puikiai kvepia :) ir yra nuostabaus grožio :)

      Panaikinti
  2. Užsiraugiau vakar dar ir girą,dabar paklausiau,girdžiu šneka,bet vis dar neputoja,turbūt dar ne laikas.Raugiau su mielėmis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesą pasakius, aš vengiu giros su mielėmis, jų reikia tiek nemažai... Bet vat su raugu man pavyko puikiai :) Ir užputojo kaip priklauso :) Tik, tiesa, gaminau, kai buvo šilta, tad rauginti reikėjo labai neilgai :) Tikiuosi, pavyks ir jums :)

      Panaikinti
  3. Šnekėjo šnekėjo mano gira,leidau plepėti iki vakaro(ne taip nuobodu ir man buvo :)),nes nusprendžiau,kad rūgsta.Vakare perkošiau,supilsčiau į plastikinius butelius,įbėriau razinų,užsukau ir paguldžiau šaldytuve.Pilstant putojo,manau bus gerai.Rytoj ragausim.Jei viskas pavyko gaminsiu Kalėdoms,jei ne bandysiu dar kartą su raugu.Tik raugo reikia pasirųpinti anksčiau.O raugą gaminate pati?Jei taip,tai kaip reikia jį pasigaminti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Raugą nesunku pasigaminti, internete labai daug informacijos :) Aš gaminu paprastai, iš vandens, miltų, trupučio medaus ir "gyvo" jogurto. Pradžioje reikia keletą dienų "pažaisti", po to tik pamaitinti vandeniu ir miltais. Prisiruošiu kada nors aprašyti savuosius patyrimus :) Šiek tiek aprašyta yra čia:
      http://ausrra.blogspot.com/2011/03/blynai-su-ruginiu-duonos-raugu.html#.Ul7MP1BBJ8E

      Panaikinti
    2. dar norėjau paklausi,ar gira turėtų būti gazuota,nes manoji buvo gazuota tai nesupratau ar taip turi būti,ar ji pasijudinusi vėl pradėjo rūgti,nes su tomis mielėmis tai man atrodo visko gali būti.Gėriau skaniai,bet man tai pasivaideno,kad galvelė apsisuko,tai ir vaikus pabijojau vaišinti :))

      Panaikinti
    3. Gira labai greit gali tapti "gėrimu su laipsniais", ypač ilgiau pastovėjusi, kad ir šaldytuve :) Mielės + cukrus = alkoholis :) Gira gali ir turi būti šiek tiek gazuota, bet labai priklauso nuo rauginimo laiko, kuriam įtaką daro aplinkos temperatūra, mielių ir cukraus santykis. Laikyti reikia neilgai, o išgerti taip pat greitai. Ilgiau brandinama rizikuoja tapti gėrimu su laipsniais :)

      Panaikinti
  4. įkėliau į facebooką ir tik vėliau pamačiau draudimą platinti... kas dabar man bus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei įkėlėt kaip aktyvią nuorodą, vedančią į šį tinklaraštį, tuomet viskas gerai :)

      Panaikinti