2013 m. birželio 4 d., antradienis

RABARBARŲ VYNAS




Tikriausiai, niekas nepaneigs mano meilės rabarbarams :) Puikus didžiulis raukšlėtų lapų krūmas man labai gražus. Didžiulis prižiūrimas keras gali būti tikra sodo ar daržo puošmena, ypač antrąją vasaros pusę, kai kotai pilni nelabai draugiškos žmogaus organizmui oksalo rūgšties. Rabarbarų lapus, kuriais aš negaliu atsigrožėti, galima įamžinti - pasidaryti puikų cementinių vazonų su jų atspaudais, mat šitų lapų raukšlėtumas ir gilios gyslos palieka gražius raštus. Ankstyvą pavasarį jauni, dar visai nedideli lapai tinka balandėliams. Šito dar neišbandžiau. Užtat praėjusią vasarą užraugiau labai skanaus rabarbarų vyno ir nespėjau užslėpti nei vieno butelaičio :) Labai nustebino!

Jei pabodo kepti trupiniuočius, apverstus ir neverstus pyragus, gaminti kremus, tartas ir pagardus, o sodo pakrašty ar patvory (nes dažniausiai tokia nelabai garbinga vieta skiriama rabarbarams) vis vien pūpso dramblio ausų dydžio lapų krūmas, nenupjaukite nei vieno kotelio. Paprašykite dar ir kaimynų, kurie tikriausiai padėkos, kad pasiimate ir surizikuokite. Turėsite beveik saldaus, kvapnaus ir stebinančio rausvo vyno... 


Reikia: (~ 8 - 10 butelių vyno)
3,3 kg šviežių rabarbarų kotų
2,5 kg cukraus
1 l stiprios geros juodos arbatos
2,5 g vynuogių mielių
vandens

Rabarbarų kotus nuplaukite ir supjaustykite kuo smulkiau (0,6 - 1 cm dydžio kubeliais). Suberkite į švarų, sterilų indą ir užpilkite cukrumi. Gerai išmaišykite. Indą uždenkite švaria skepeta, rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite šilčiausioje vietoje trims paroms.

Per tiek laiko iš rabarbarų turėtų išsiskirti nemažai sirupo. Nukoškite, labai kruopščiai nuvarvindami ir nuspausdami (negalite prarasti nei vieno lašo!). Pačius rabarbarus gerai "išgręžkite" (aš perleidau per sulčiaspaudę) ir viską supilkite į sterilų indą, kuriame rauginsite vyną.
Užvirinkite 4 litrus vandens ir dar karštu užpilkite sirupą. Ten pat supilkite ir stiprią juodąją arbatą, gerai išmaišykite ir palikite, kad atvėstų iki kambario temperatūros.
Į atvėsusį mišinį supilkite trečdalyje puodelio virinto kambario temperatūros vandens ištirpintas vynuogių mieles, dar kartą gerai išmaišykite ir užtaisykite rūgti (įstatykite rauginimo vamzdelį su vandeniu). Pastatykite šilton vieton ir palikite trims - keturioms savaitėms, priklausomai nuo aplinkos temperatūros. Nuolat stebėkite rūgimo procesą, jei reikia, vis papildykite vamzdelį vandeniu.

Kai pro rauginimo vamzdelį per minutę teiškils vos vienas ar du burbuliukai, vyną laikas nukošti. Atskirkite nuosėdas (geriausiai tai daryti vamzdeliu) ir gerai išvėdinkite (supilkite į didesnį puodą ar kitokį atvirą turimą indą ir palikite keletui valandų; vis pamaišykite mediniu šaukštu). Supilkite atgal į rauginimo indą, įstatykite rauginimo vamzdelį su vandeniu ir palikite dar kuriam laikui, kad nuskaidrėtų. Kai vynas atrodo skaidrus, teks vėl iškošti ir nuvėdinti (šį procesą gali tekti pakartoti dar kartą, priklausomai nuo rūgimo, skaidrėjimo proceso kokybės ir nuo to, kaip kruopščiai iškošiate).

Beliko sulaukti, kol vynas šiek tiek subręs ir supilstyti į butelius ilgesniam laikymui :)


Aš savuosius vynus palieku buteliuose, kuriuose rūgsta, kad galėčiau vis prižiūrėti. Brandinti reiktų bent jau pusmetį (iš kart po rūgimo vynas gali pasirodyti nelabai skanus) ir jei viskas tvarkoj, tuomet galima supilstyti į butelius ir gerai užkimšus, paslėpti. Ilgėliau laikomi atskleidžia vis daugiau gerų skoninių savybių. 

Šio vyno nespėjau pabrandinti, tikriausiai dėl to, kad per greit supilsčiau į butelius (nebuvo pasibaigusi fermentacija, o stabilizatorių vengiu), vynas šiek tiek vėl "užburbuliavo", t.y, pasidarė lengvai natūraliai šampanizuotas ir be galo gardus, ypač vėsus :) Teko suguldyti į šaldytuvą  ir greit suvartoti... Norėčiau, kad pavyktų šitą procesą pakartoti :)


Idėjos iš: Lovely Greens ir The Guardian


Skaičiau, kad Ventės ragą užpuolė laumžirgiai. Ne blogąją prasme, tiesiog, jų labai daug, kaip ir karkvabalių šiemet. Pas mus jų taip pat netrūksta, ypač gražu stebėti būriais skrendančius vabzdžius važiuojant automobiliu. Nutūpę pušų ūglius, matyt randa ko nors saldaus. Labai dailūs spalvingi vabzdžiai, blizgiais sparnais, grakštūs ir visai neįkyrūs. Mielai pozuoja fotografuojami :) Beje, mintantys pagrinde uodais, tad tikri geruliai...
O ar žinojot, kad laumžirgio gyvenimas tetrunka vos mėnesį? Kol sudils jų blizgūs plonyčiai sparneliai, o tuomet - akmeniu į žemę ir maisto šaltinis kitiems padarams. Per trumpai, nemanot?







18 komentarų:

  1. Wow!! nu cia tai bent; tikriausiai niekada pati nedarysiu, bet rabarbaru vynas su juoda arbata skamba kaip ULTIMATE vasaros gerimas; itariu, kad skoniu pernes pacius mandriausius rosé; super, Ausra!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Juoda arbata dėl taninų ir sodrumo (ji pilama į daugelį vynų), mat rabarbaruose jų nerasta :) O šiaip, geras gavosi jau vien todėl, kad su burbuliukais :)

      Panaikinti
  2. Aušra, Tu nereali. Visokių gėrybių pas Tave regėjau, mokiausi, kopijavau, bet vyno iš rabarbarų dar nesu regėjusi ir girdėjusi!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, su vynais intensyviai "žaidžiu" jau kokius šeštus metus. Kai domiesi, tai ir žinai :) Vyną užraugti galima tikriausiai beveik iš visko... O mokytis iš manęs gal nelabai yra ko, bet vat kopijuoti ir bandyti mielai prašom :)

      Panaikinti
  3. pritariu - Aušra, tu tikrai nereali :) tiek visokių įdomybių priruoši!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Jurgita, smagu, kad užsuki pasmalsauti :) Bet juk pas tave ne ką mažiau ne tik skanių, įdomių, bet ir labai gražių dalykų :)

      Panaikinti
  4. Mes pernai Viduramžių šventėje degustavom visokiausius vaisinius vynus - nuo braškių iki persikų ir nuo aviečių iki rabarbarų. Būten tada pirmą kartą tokio ir paragavau. Puikus bandymas ir tikiuosi, kad savęs nenuvylei ir užraugsi vyno ir šiais metais?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nežinau, Rūta, labai noriu pabandyti kitokių, o didžiosios rauginimo talpos dar neištuštintos :) Jei ne šiemet, tai kitąmet tikrai :)

      Panaikinti
    2. Et, jei tik talpose problema... tai reikia vartoti :)

      Panaikinti
    3. Išpilstyti reikia, kaip mes sakome, išbuteliuoti :) Jau bus laikas, nes bus gerai išsistovėję :)

      Panaikinti
  5. Nerealus žmogutis Jūs, Aušra :-) Jūsų puslapiukas traukte traukia - dėl receptukų , nuotraukų ir puikių aprašymų. Semiuosi idėjas :-) Nežinau ar kada "pribręsiu" tokiam žygdarbiui, kaip vyno gamyba , bet receptuką išsisaugojau :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, Saitana, už gražius žodžius ir džiaugiuosi, kad patinka :) O dėl vyno, gal kada nors? Ką gali žinoti, kada ir kokiu metu užklups įkvėpimas...

      Panaikinti
  6. Labai įdomu! O kur vynuogių mielių gauti? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pvz., čia:
      http://www.medeja.lt/index.php?kk=3&vv=31&pp=2

      Panaikinti
  7. Viskas cia puiku, bet man puikiausia detale - butelio uzdengimas akmenuku.labai jauku...

    AtsakytiPanaikinti
  8. labai suintrigavo tas vynas, rabarbarų yra, tik apie vunuogių mieles neteko girdėti. Kur jų galima nusipirkti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei peržiūrėsit komentarus, rasite nuorodą :) Neseniai kažkas šito jau klausė :)

      Panaikinti
    2. Labas, Aušra,radau Jūsų vyno receptą ir pabandžiau padaryti,nesu daręs rabarbarų vyno,liepos 1d pagal Jūsų receptą ,tik visko 2 RT daugiau.Siandien per vamzdelį perpyliau į kitą indą,bet liko tuščios ertmės,gal nelabai gerai.paragavau,cukraus neliko,sausas.

      Panaikinti