2011 m. rugsėjo 9 d., penktadienis

LAUŽE KEPTŲ PAPRIKŲ SALOTOS

Kol dar nesibaigė lauko kepsnių sezonas. O gal jau baigėsi? Pas mus dar tikrai ne..


Daugelis mėgsta daržoves, keptas ant grotelių ar ant iešmo. Ar bandėt kepti paprikas atviroje liepsnoje, tiesiog sumetant į laužą?  Jei dar ne, pirmą kartą atrodys šiek tiek ekstremaliai, nes saldžiuosius pipirus iš ugnies ištrauksite juodus lyg anglis. Nustebinsite aplinkinius. Ir kai, kepant šašlykui ar kitokiems skanėstams, lengvai ir greitai nuvalysite pipirams nudegusią odą, juos nuplausite, supjaustysite ir pamarinuosite, aplinkiniai nustebs dar kartą... nes prie kepsnių patieksite puikias keptas ir laužo dūmais kvepiančias paprikas, šiek tiek pamarinuotas acto, aliejaus ir prieskonių mišinyje bei pagardintas petražolėmis ir fetos ar brinzos sūriu. Paįvairinimui... :)

Reikia:
saldžiųjų paprikų;
acto, balzaminio acto ar citrinų sulčių;
druskos, cukraus ir maltų pipirų pagal skonį;
trinto česnako;
šliūksnio aliejaus;
smulkintų šviežių petražolių;
minkšto fetos sūrio arba kietos brinzos.

Paprikas sumetame tiesiai į atvirą laužo liepsną, kol malkos dar pilnai dega. Stebime ir nuolat vartome. Turime apkepti iš visų pusių, kol paprikų išorė taps visiškai juoda ir daržovės atrodys lyg sudegusios.
Išimtas iš ugnies, nuplauname po vandens srove. Iki juodumo sudegusi odelė neįtikėtinai paprastai ir greitai nusineria ir daržovės tampa įprastos spalvos. Jei šalia nėra vandens čiaupo, paprikas tiesiog nulupame peiliuku ar rankomis, o po to švariai nuplauname.
Nuvalytos paprikos turėtų būti suminkštėjusios ir kvepėti laužu.
Marinatui actą, balzaminį actą ar citrinų sultis pagal skonį sumaišome su druska, cukrumi, pipirais, trintu česnaku ir aliejumi.
Paprikas supjaustome juostelėmis, išdėliojame lėkštėje ir užpilame marinatu. Arba tiesiog ant lėkštėje išdėliotų daržovių pašlakstome rūgšties, užbarstome druskos, mažą žiupsnelį cukraus ir pipirų, užspaudžiame česnako ir užpilame aliejaus. Palaikome bent penkiolika minučių. Tuomet užbarstome kapotų petražolių, mėgstamo sūrio ir patiekiame.


Galite pabarstyti marinuotais kaparėliais ir pakepintais kedrų riešutėliais...

Pagal Cook Eat Smile, Nr. 4

3 komentarai:

  1. Taip iškeptos paprikos neįtikėtinai skanios, tokios lyg parūkytos, labai kvepiančios. Svarbiausia, jų neįmanoma sudeginti, apanglėjusios puikiai nusilupa. Tik tiek, kad kuo ilgiau kepi, tuo minkštesnės. Puikios!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad patiko :) Mes nuolat kepame paprikas ant laužo. Tereikia kepti iš visų pusių pavartant, kol odelė pajuoduoja, kad per ilgai kepusios nebūtų per daug patižusios. Tikrai puikios, ypač tiems, kuriems sunkiai virškina paprikos su odele :)

      Panaikinti