2011 m. lapkričio 10 d., ketvirtadienis

JOGURTINIS MOLIŪGŲ PLAKTINIS

Su vaisiais, sėlenėlėmis ir šokolado gabalėliais...




Manoji vyriška draugija nevalgo "pliko" natūralaus jogurto nei su uogomis, nei su dribsniais, nei kaip nors kitaip panašiai. Užtat vyriškiai dievina (ačiū die, nors tiek) jogurto - vaisių plaktinius, tirštus kokteilius, desertus ar kaip kitaip juos bepavadinsi. Todėl šaldytuve privalau turėti mažiausiai litrą namie gaminto jogurto. 

Paties jogurto receptų pilnas internetas, todėl išsamaus recepto su vaizdais nebus. Aš jį gaminu vieninteliu ir patikrintu būdu - perku natūralų pieną "Dobilas" ir natūralų jogurtą "Dobilas". Litrą pieno pašildau iki tokios šilumos, kurią gli iškęsti mažasis rankos pirštelis. Jei piršteliui labai karšta, bet bent penkias sekundes jis gali išbūti tokiam karštyje, tai pienas tinkamas. Sumaišau jį su indeliu (125 g) minėto jogurto, supilu į indą, kurį uždengiu dangteliu ir visą įvynioju į šiltą apklotą (rankšluostį, pledą ar ką nors panašaus). Palieku ramybėje 4 - 6 valandoms. Patikrinu. Jei atidarius dangtelį jogurtas sustingęs, patalpinu šaldytuvan nakčiai. Ryte jogurtą gerai, iki pat dugno išmaišau šaukštu ir skanauju.. Taip gaminu jau seniai, jogurtas gaunasi ne per skystas, tinkamas valgyti su dribsniais ir pats tas mano vyrų pamėgtiems plaktiniams.

Tai, ką aš vadinu jogutiniu plaktiniu, turbūt būtų galima pavadinti lassi. Mano jogurtinio lassi pagrindas - jogurtas, avokadas ir bananai. Tai mūsų mėgstamiausias derinys. Likusieji priedai - pagal skonį ir nuotaiką. Pastarųjų dienų nuotaika rudeniška, todėl ir lassi priedai - moliūgų tyrė. Virškinimui gerinti primaišome kviečių sėlenėlių, o abejonėms išsklaidyti - šokolado drožlių...

Reikia (4 asmenims):
500 ml natūralaus naminio jogurto;
1 minkšto, gerai prisirpusio avokado;
2 prisirpusių, minkštų bananų (labai tiks persirpę);
1 puodelio (250 ml) moliūgų tyrės*;
50 g juodojo šokolado;
šaukšto kviečių sėlenėlių;
šaukštelio cukraus su vanile;
cukraus arba saldinto kondensuoto pieno (pagal skonį, priklausomai nuo bananų saldumo);
grietinėlės (arba pieno) tirštumui reguliuoti.

* Moliūgų tyrei gabalą moliūgo supjaustome storomis riekėmis (žievę paliekame) ir sudėjus į kepimo skardą, pašauname į 200 laipsnių kaitros orkaitę maždaug pusvalandžiui. Kepimo laikas priklauso nuo moliūgo rūšies bei gabalų storio. Suminkštėjusį ataušiname, nupjaustome žieves, truputėlį nusunkiame skysčio perteklių ir sutriname elektriniu trintuvu. Jei moliūgas vandeningas, skysčius reiktų dar kartą nusunkti.

Elektrine trintuve sutriname nuluptą avokadą ir snulkintus bananus iki vientisos tyrės. Įmaišome moliūgų tyrės. Įpilame jogurto ir išplakame. Suberiame kviečių sėlenėles, vanilinį cukrų, kapotą šokoladą, pagal skonį pagardiname cukrumi ar kondensuotu pienu. Jei reikia ir norisi, įpilame šiek tiek grietinėlės ir dar paplakame.
Tikrai, joks pirktinis jogurtas su aiškiais ir nelabai aiškiais priedais negali prilygti, sočiam, maistingam ir, svarbiausia, sveikam naminiam jogurtui.. :)




6 komentarai:

  1. Ąš negaminu jogurto, nes neberandu nusipirkti termometro. Reikės pamėginti "mažojo pirštelio" metodą.

    O kokteilis labai įdomus ir tikiu skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Niekad nenaudoju jokio termometro. Tiek kaimišką pieną, kurį reikia virinti, o po to aušinti iki tam tikros temperatūros, tiek parduotuvinį, kurį pakanka tik pašildyti, tikrinu mažuoju rankos piršteliu. Turi būti pakankamai karšta, bet jei pirštelis neiškenčia, pieną rikia šiek tiek ataušinti. Su mano minėtuoju "Dobilu" pavyksta visuomet. Su kaimišku pienu jogurtas gaunasi rūgštesnis, truputį kitoks :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. jaučiu, kad ir man pribrendo reikalas...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jeigu taip, teks raitotis rankoves :)

    AtsakytiPanaikinti