2011 m. gruodžio 16 d., penktadienis

SVIESTINIAI SAUSAINIAI IR KALĖDŲ SENIS SLAPUKAS

 

Šiandien mane aplankė Kalėdų senis slapukas :)  Asta iš Saulėtos virtuvės šiemet pirmoji mane pasveikino artėjančių švenčių proga. Ačiū, Asta, už labai jaukias ir šiltas dovanas! 

Kaip smalsu ir smagu buvo atidaryti gautą siuntinuką, net negaliu apsakyti:



Meduolių gražumo net užpavydėjau... Kol džiaugiausi, vienam berniokui turėjau nuolat daužyti per nagus, kad neįsisuktų :)



Ir dar...


O kas gi ant žavių šaukštelių parašyta, ko prilinkėta... patys paskaitykit:


Puiki puošmena mano virtuvei. Kad Astos šaukšteliai, kaip simboliai, meilę, švelnumą, džiaugsmą spinduliuotų apvalius metus... 



Sviestinius sausainius kepiau įkvėpta visokių prieššventinių grožybių įvairiuose tinklaraščiuose. Kažkaip, nekepti meduolių, imbierinukų, pyragų ar dar ko panašaus, kasdien matant tiek skanumynų monitoriaus ekrane, pasidarė nesmagu. Pasijutau kalta. Ir jei už lango želia ryškiai žalia žolė, stūgauja vėjo gūsiai ir smarkiai lyja, jei nedžiugina Klaipėdos tuščia ir nyki, šventine turėjusi vadintis, Teatro aikštė, su dirbtine ir šalta egle, negyvais Kalėdų namukais, tai kočiojant tešlą ir spaudant eglučių ar žvaigždelių formos sausainius, kalėdinė nuotaika pati prašosi į svečius. Na ir kas, kad kepinių neliko jau tą patį vakarą, užtat nebesijaučiu tokia prasikaltusi...


Sausainiai labai trapūs, juos vos įmanoma pakelti nuo lėkštės. Ir burnoje ištirpsta lygiai taip pat, kaip tos kelios iškritusios snaigės už lango.. 



Reikia:
250 g minkšto sviesto;
65 g cukraus pudros;
šaukštelio cukraus su vanile;
270 g miltų;
75 g kukurūzų miltų;
100 g maltų pistacijų (nesūdytų, bet manau, kad ir sūdytos tiks);
50 g aguonų;
karamelizuoto kondensuoto pieno sausainių suklijavimui (jei norisi).

Minkštą sviestą išsukite su miltiniu cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
Miltus ir kukurūzų miltus persijokite ir palapsniui, nuolat maišydami įmaišykite į sviesto masę. Tešlą padalykite pusiau. Į vieną pusę įmaišykite maltus pistacijų riešutus, į kitą - aguonas. Abi tešlos dalis suvyniokite į maistinę plėvelę ir patalpinkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.
Atvėsusią tešlą padalykite nedideliais gabalėliais ir iškočiokite. Kuo ploniau tai darysite, tuo biresni ir trapesni gausis sausainiai. Iš aguonų tešlos išspauskite žvaigždutes, o iš riešutinės - eglutes. Atsargiai, peiliuko pagalba perkelkite sausainėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 15 - 20 minučių, kol vos paruduos.


Labai gerai atvėsinkite ir jei norite, sutepkite karameliniu kremu ar uogiene.




Su improvizacijom pagal žurnalą "Virtuvė. Nuo...iki..." Nr. 12, 2011 m.

3 komentarai:

  1. Puikūs sausainiai ir dovanos! Smagu, kad vis daugiau žmonių gauna dovanėles. Tikiuosi, akcija pasiseks ir visi liks apdovanoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Va va, ir pas mus ta ryškiai žalia veja, Klaipėdos vėjai- net nesmagu kažkaip ir eglutę puošti. Šiandien jau svarsčiau, kad šventes sumaišėm. Gal kiaušinius dažyti reikia:D.
    Gal meduolių ar imbierinių sausainių kvapais prisiviliosim žiemą į pajūrį. Pas mus ir jau kvepia meduoliukais:).
    Ramaus švenčių laukimo ir pasiruošimo.
    O kažkaip "slapuką" pražiopsojau:(. Tavo gauta dovana superinė:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viktorija, ačiū. Labai smagi ši akcija, tikrai!

    Rima, smagu, kad vis užsuki :) Ką padarysi, kad jūra kartais per daug įsisiūbuoja :) Turėsim žalias Kalėdas, kartais gerai ir taip.. Svarbu, kad būtų skanios, jaukios, kvapnios ir džiaugsmingos. Tokių ir linkiu!

    AtsakytiPanaikinti