2012 m. vasario 19 d., sekmadienis

STORI LIETINIAI

Labai tinkami artėjančioms Užgavėnėms...

 

Palanga šeštadienį kvepėjo stintom. Praūžė "stintadienis". Stintos keptos, stintos rūkytos, stintos vytintos ir marinuotos. Žuvienė iš stintų, karštas alus su medumi ir prieskoniais... Kvapni žuvelė tikrai verta tokios pagarbos... :)




O mes iš savo kiemo jau išvarėm žiemą. Matyt, pagąsdinti pavyko puikiai, nes šiandien sniegą teko ne kasti, bet semti.. :)
Nuo pat aštuonių ryto mūsų nosis erzinusi verdama karšta kopūstienė, darbščiomis kaimynų rankomis su meile pagaminti pyragėliai su grybais, kalmarų žiedai tešloje, ant laužo skrudinti cepelinai ir šonkauliai, kastinys su karštom bulvėm bei keletas blynelių desertui taip pat keptų ant laužo, karštas vynas, šokiai ant sniego  - gausesnių, išradingesnių, skanesnių ir sotesnių Užgavėnių net nesugalvotum...




Prieš porą dienų kepiau storus, kaip mūsų Užgavėnės, lietinius. Visi žino, kad prancūziški lietiniai dažniausiai būna ploni ir vadinasi - "crepes". Tačiau prancūzai kepa ir storus lietinius, taip vadinamus "pannequets". Tokie ypač tinka lietinių tortams. Tokius galima įdaryti saldžiais ar nesaldžiais įdarais ir dar pakepti orkaitėje. Mes tokius "suraitėm" vienus pačius, ką tik iš petelnės, apsipylę rojaus obuoliukų sirupu. Labai stori ir sotūs, sočioms artėjančioms Užgavėnėms :0)

Reikia:
600 g miltų;
žiupsnelio druskos;
3 kiaušinių;
250 ml pieno;
250 ml vandens (naudojau mineralinį vandenį "Vytautas");
šaukšto aliejaus;
šaukšto cukraus (jei valgysite saldžiai).

Sumaišykite visus produktus ir karštoje keptuvėje iškepkite storus lietinius. Tešla turi gautis gerokai tirštesnė nei įprastiems lietiniams, tačiau man gavosi per daug tiršta, todėl pyliau daugiau pieno ir vandens, nei nurodyta recepte. Supyliau 450 ml pieno ir tiek pat mineralinio ir vis vien iškepiau labai storus blynus.

Lietinius galite įdaryti mėgstamu įdaru ir dar pakepinti orkaitėje.
Jei norisi, kad iškepti lietiniai išliktų gražios formos, iškeptus reiktų sudėti į lėkštę, pastatytą ant karšto vandens indo...
Arba valgykite vienus, karštus, susuktus ir perpjautus į kelias dalis bei užpiltus mėgstamais pagardais, kaip tai darėme mes :)

Šaltinis: "Blynai ir vafliai", žurnalo ManoNamai receptai, 2008 m.

6 komentarai:

  1. Žiūriu į Tavo, Aušrele, nuotraukas ir, rods, jaučiu stintų kvapą. Ech... kaip jums, gyvenantiems prie jūros, GERAI :)
    Blynų Užgavėnėm maratoną jau ir mes pradėjom - pusryčiams raitom visokius, tik dar nė vienos nuotraukos neįdėjau :P

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Kristina, gyvenimas prie jūros, kaip ir visur kitur turi savų smagumų ir nesmagumų :) bet gyvenimo prie jūros nenorėčiau į nieką iškeisti.. Lauksim tavųjų blynų!

      Panaikinti
  2. Labai mėgstu lietinius:)Man jiems ir įdaro nereikia. Mes užgavėnes pradėjome su žemaitiškais blynais:)Tikiu, kad pratęsime su tavo storaisias lietiniais:)Bet kai tik būnu Francėje, būtinai dieną skiriu crepsams (šiaip, tarp kitko į jų tešlą būtinai dedama grikių miltų).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, lietiniai pas mus blynų karaliai :) Prikepu kalną blynų su mintimi, jog kuom nors įdarysiu, bet beveik visuomet suvalgom vienus..
      Vis ketinu pabandyti lietinius su grikių miltais, žinau, jie gaunasi tokie akyti.. Valgiau kartą tokių Prancūzijoj su kiaušiniu vidury :)

      Panaikinti
  3. Imsiu ir susigundysiu vaikams šiandien šiuos lietinius kepti.
    O jau stintų gražumas! Rodos per ekraną net kvapai sverbiasi :)

    AtsakytiPanaikinti