2012 m. balandžio 26 d., ketvirtadienis

BLINDĖS KAČIUKŲ ARBATA

Mįslė: "po vandenį braido, kitiems kosulį baido, kas?", o gi blindė! Medis arba krūmas, priklausantis gluosnių giminei. Liaudiškai kalbant, kačiukai, vieni pirmųjų pranašaujantys pavasarį. Kodėl po vandenį braido? O todėl, kad šių gluosnių rūšis auga žemesnėse, užmirkusiose vietose, kur susirenka sniego tirpsmo vandenys. Dabar pats jų žydėjimas, bent jau pajūryje. Didžiausias gamtos gėris slypi blindės žievėje, bet ar žinojot, kokia kvapni ir skani blindės pražydusių kačiukų arbata?


Žolininkai siūlo pavasarį, sužydėjus blindės kačiukams, jų prisiskinti. Blindės žiedų arbata gali pagelbėti peršalusiems, karščiuojantiems arba kosintiems. Sakoma, jog tai natūralus gamtos aspirinas, gali būti puiki profilaktinė priemonė nuo infarkto ar insulto, nes skystina kraują. Puodeliui verdančio vandens pakanka penkių "kačiukų". Per dieną reiktų išgerti du puodelius šios arbatos ir taip tris savaites.
Kačiukus galima džiovinti ir vartoti vasarą ar rudenį. Dabar tinkamas metas pasiskinti žydinčių katinėlių arbatai, o gal keletą sukramtyti... Tik tai daryti geriau miške, sodyboje ar ten, kur švaru, kur čiulba paukščiai, kur tylu nuo miesto gausmo...


Išbandžiau. Niekad nebūčiau pagalvojusi, kad žydintys katinėliai taip gaiviai kvepia! O medelis svyrančiomis šakomis jau keleri metai auga ir po mano langu bei vilioja milijonus bičių ir kamanių. Tikrai! Kad matytumėt, kas darosi saulėtą dieną..
Arbata, užpylus kačiukus verdančiu vandeniu, tuoj pasidarė saulės geltonumo ir tokia pat kvapni. Labai gardi, ypač su medumi. 
Sakoma, kad iš ankstyvą pavasarį žydinčių augalų blindė bitininkui yra brangiausias augalas, nes bitėms duoda daug nektaro, duonos, pikio, o vasarą - lipčiaus. Ten, kur daug blindžių, bitės labai greitai stiprėja po žiemos. Per dieną stipresnė bičių šeima iš blindžių gali parnešti vieną - du kilogramus medaus, įsivaizduojat?


Kai vaikščiosit po mišką, prisiminkit... nors tuoj bus per vėlu, atėjus šiltiems orams, kačiukai tuoj nužydės ir išsibarstys...



Šaltiniai:
Žolinčių akademija
forest.lt
bitininkas.lt


O dabar apie pirmuosius rimtesnius žiedus kaktusyne. Esu kaktusų genties, pavadinimu "echinopsis" mylėtoja, kaktusų mėgėjai tokius žino. Suskaičiavau, jog turiu šešiolika šios rūšies hibridų, žydinčių skirtingų atspalvių žiedais. Lygiai pusė, aštuoni, savo spalvas jau parodė. Kitų laukiu su nekantrumu, mat jie tam jau pilnai pasiruošę :)
Lengviausia pražydinti kaktusą vardu "echinopsis oxygona", kurį augantį kelmais galima pamatyti ant daugybės palangių. Močiučių kaktusas, kuris nesunkiai "vaikuojasi" ir žydi vos rausvai. Jį žino bet kuris, nors šiek tiek gyvenime susitikęs su kaktusais.
Nesunkiai žydi dideliais, pieno baltumo žiedais ir echinopsis, vardu "subdenudata", taip pat daugelio žinomas ir mėgstamas. Tokių šiuo metu galima įsigyti daugelyje prekybos centrų. Šis prie mano saulėtojo lango visuomet pavasarį pražysta pirmasis ir žydi iki pat rugsėjo su neilga pertrauka poilsiui vidury vasaros, išskleisdamas tai po vieną, tai po du, tai po tris žiedus vienu metu. Kaktusas senelis, mano užaugintas nuo mažučio kamuoliuko dydžio.
Visada gėriuosi jų žiedais, kad ir kiek trumpai bežydėtų...





9 komentarai:

  1. Koks puikus pasiūlymas-blindė.Rytoj lėksiu į sodybą su dar didesniu nekantrumu,skinsiu blindę,skanausim,stiprinsimės. O kaktusų žiedai fantastiško grožio,matosi,kad su meile auginami,todel ir atsidėkoja nuostabiais žiedais.Įdomu ar jie kvepia?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šie turi vos juntamą kvapą ką tik išsiskleidę, bet šiaip, galima būtų sakyti, nekvepia. Bet va tie rausvai žydintys, kur pasakojau, kad daugelio mėgstami, kvepia nuostabiai. Jei išsiskleidžia keletas žiedų vienu metu, o tai vyksta vakare, kvepia visi namai. Gaiviai. Atrodo lyg kažkas praėjo ką tik pasikvėpinęs kvepalais :0)
    Skanios arbatos, jei dar rasit kačiukų, nes šiandien atkreipiau dėmesį, kad pamiškėse blindės jau baigia nužydėti. Atšilo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aussrele, kokios gražios nuoraukos:)
    Ir aš paknupstomis skubu pasidalinti gerąja žinia - pražydėjo ir mano auginami kaktusai. Vienas žydi švelniai rožiniais žiedais, kitas - geltonais (esu apsileidus ir, deja, nė vieno jų pavadinimų nežinau, nors tėvų namuose yra knyga apie kaktusus su nuotraukomis ir aprašymais). Rožinis žydi tik vieną - dvi dienas, truputį kvepia, geltonas jau trečią dieną žydi :)
    Blindės arbatos nesu gėrus. Vaikystėj, kiek prisimenu, vaikštinėjant pamiškėmis ir ieškant žibučių matydavau žydinčias ir kvepiančias blindes.
    Babytė yra pasakojus, kad bitininkai jas labai vertina, nes ir mes auginom bites. Aš tada buvau paauglė - nelabai man ir rūpėjo blindžių nauda...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, ačiū :) Gražūs žiedai puošia ir tavo palangę:)
      Su blindėm anoj Lietuvos pusėj jau vėlu, pajūry dar galima rasti, bet taip pat tuoj nubyrės. Skleidžiasi lapukai.. :)

      Panaikinti
  4. ... vilniuj jau kaciuku - neber.... :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš šį rytą dar radau,užsiplikinau,išgėriau . Buvo skanu,kvepėjo ankstyvu pavasariu.Dėkoju už idėją,lauksiu vėl kažko netikėto

      Panaikinti
    2. Na vat, kad pavasaris nevienodai žingsniuoja, pas mus visuomet vėsiau ir viskas užtrunka...

      Jolanta, ot greituolė, į vėluojantį traukinį dar spėjai :0) Pavasaris tuoj ankstyvu nebegalės vadintis, man baisu, kai, staiga atšilus, viskas išsiskleižia ir sužaliuoja per akimirką. O taip ilgai lauki...

      Panaikinti
  5. Oho :) nežinojau apie "kačiukų" arbatą ir jos naudą! Nenustojat stebinti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Stebėkitės ir gerkit į sveikatą, pas mus pamiškėse dar galima jų rasti :0)

      Panaikinti