2012 m. spalio 24 d., trečiadienis

TROŠKINTA STIRNIENA

... Marinuota rūgpienyje. 



Ruduo dovanoja mums ne vien kvapą gniaužiantį miško grožį, grybų kvapą. Rudenį ypatingai kvepia jūra. Ruduo dosnus savo gėrybėmis. Rudenį skaniausias karvių pienas, tad ir viskas, kas iš jo gaminama. O kur dar šviežia ėriena... Galiausiai, ruduo - medžioklės metas. Ruduo visaip mumis rūpinasi. Tikriausiai, tam, kad pasirengtume ilgai ir niūriai žiemai, kai daromės vis mažiau susieti su vėstančia aplinka, užsidarom ir nebespinduliuojame savo energijos, atvėsiname savo jausmus ir emocijas. Rūpinkimės savo vidumi...

O aš esu labai dėkinga medžiotojams, tokį gražų ir ilgą rudenį pavaišinusiems mus stirniena. Už galimybę pavakarieniauti bajoriškai ir skaniai pamaitinti taip retai aplankantį jaunėlį brolį...

Ilgai svarsčiau, ką veikti su nemaža stirnos koja. Žvėrienos skonis man nesvetimas, mano tėvas buvo ne vien žvejys, bet ir medžiotojas, o mama - puiki įvairiausių žvėrienos patiekalų gaminimo meistrė. Gerai, kad šiuo metu medžiotojai savo svetainėse dalijasi patirtimi. Už širdies griebiančiai gaila, kad patarimo nebegaliu paklausti nei mamos, nei tėčio...

Iš pradžių ketinau kepti visą koją, tačiau pamačiusi, kaip kumpis dailiais raumeningais sluoksniais atsiskiria nuo kaulo (visai kitokia mėsos struktūra), nusprendžiau jį nupjauti nuo kaulo ir troškinti orkaitėje. Stirnienos gabalėlius pora dienų marinavau gerai įtrynusi prieskoniais ir dar parą pamerkusi į švelnų kaimišką rūgpienį...

Šį kart receptas be tikslių proporcijų, prieskonių reikia imti tiek, kad galima būtų įtrinti turimą mėsos kiekį.

Reikia:
stirnienos kumpio (naudojau mėsą nuo šlaunies)

įtrynimui:
šviežiai maltų juodųjų pipirų
džiovintų trintų rozmarinų
šviežio šalavijo lapų, smulkiai sukapotų
šiek tiek smulkinto šviežio čili
trintų kmynų
šaukštas - du acto (naudojau obuolių)
alyvuogių aliejaus

marinatui:
rūgpienio, (arba raugintų pasukų), kad apsemtų mėsą
druskos
česnakų (negailint)
juodųjų pipirų žirnelių
laurų lapų

be to:
druskos
rūkytos paprikos miltelių
sviesto ir aliejaus apkepimui
laurų lapų, pipirų žirnelių
keletos morkų
keletos svogūnų
poros saldžiarūgščių obuolių

Nuo stirnienos kruopščiai nupjaustykite plėves ir supjaustykite nelabai plonais gabalėliais.
Įtrinkite nurodytais prieskoniais ir šlakeliu acto. Užpilkite šiek tiek aliejaus ir gerai išmasažuokite, kad viskas kuo geriau įsigertų. Sudėkite į puodą, uždenkite ir porą dienų laikykite šaltai.

Marinatui skirtą rūgpienį gerai pagardinkite druska, įspauskite česnako, suberkite trintus laurų lapus, pipirų žirnelius ir užpilkite ant mėsos gabalėlių. Palikite dar vienai nakčiai (nepakenktų ir dviem) šaldytuve.

Pamarinuotą stirnieną išimkite iš marinato ir nusausinkite. Įtrinkite rūkytos paprikos milteliais ir druska.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų su trupučiu sviesto ir ant stipresnės kaitros apkepkite kiekvieną stirnienos gabalėlį iš abiejų pusių. Kepkite dalimis, jei mėsos daugiau, keptuvės neperpildykite, stirniena turi švelniai apskrusti, bet nesušusti.
Sudėkite į karščiui atsparų puodą ar troškintuvą su dangčiu. Įpjaustykite svogūnų, morkų, obuolių, įmeskite laurų lapą, pipirų, čili pipirą (jei mėgstate). Užpilkite virintu vandeniu (mėsa turi būti vos apsemta) ir uždenkite.

Lėtai kepkite - troškinkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 1,5 valandos (priklausomai nuo mėsos kiekio), kol stirniena taps visiškai minkštutė. Vis patikrinkite, jei reikia, papildomai įpilkite skysčio ir pagardinkite druska.

Patiekite su bulvių koše ir marinuotų agurkų griežinėliais arba burokėlių salotomis.

Recepto šaltinyje rekomenduojama mėsą troškinti užpilant ne vandeniu, bet alumi. Gal kitą kart taip ir padarysiu. Troškinsiu aluje ir sidre ar išbandysiu dar kitaip, bet šį kart labai norėjau, kad valgytojai pajaustų puikų šios žvėrienos skonį. 

Nepaisant prastos ir skonį nenusakančios nuotraukos, minkštutė stirniena pavergė visus valgytojus, net ir tuos, kurie nebuvo niekada jos ragavę. Iš likusio stirnos šlaunikaulio su sąmoningai paliktu mėsos sluoksniu išviriau puikų sultinį. Nuėmusi virtą mėsą nuo kaulo sumaliau, sumaišiau su svieste pakepintais svogūnais, morkomis, maltais grybais ir pagaminau naminius virtinius, kuriuos tame sultinyje ir išviriau. Net nebespėjau nufotografuoti...

Pagal medziokle.info


7 komentarai:

  1. Pasigirsiu...praeitą pirmadienį Stikliuose valgiau stirnienos kepsnį, nerealiai minkštą ir kvapnų su salierų koše.Ir klausėme V.Afanasjevo (genialaus pianisto) grojimą. Vakaras buvo nerealus, bet stirnienos kepsnys nerealiausias:)))) Juokauju, tai nesuderinami dalykai, bet tarp Stiklių pateiktų patiekalų, tai buvo tobuliausia. Jis buvo laaaabai natūralus ir nemarinuotas. Įdomu sužinoti ar stirnieną reikia marinuoti, o gal galima natūraliai? Ir ji minkšta būtų? Kuo toliau tuo labiau pradedu pamėgti išgrynintą maistą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, žiūrint, ką turima galvoje 'marinuoti'. Žvėriena turi būti brandinta, t.y., palaikyta bent jau su prieskoniais, o tai jau galima laikyti marinavimu. Gal reikėtų kalbėti apie tai, kaip marinuota - natūraliai, ko gero, tai ir būtų tik prieskoniais įtrinta arba gali būti laikyta marinate iš acto, majonezo rūgpienio ir t.t. Vėl skonis labai skirsis :) Žvėriena marinuojama ne vien dėl minkštumo, bet kad ir šie tiek panaikinti jos specifinį skonį ir kvapą, kuris ne visiems priimtinas :) O ilgai troškinant bet kokią mėsą galima padaryti minkštą, svarbu pasirinkti "skanius" priedus..

      Panaikinti
    2. Dar, tiesa, tai turėtų būti jauno žvėries mėsa, tai ypač turi reikšmės minkštumui ir įtakoja gaminimo laiką..

      Panaikinti
  2. klausyti genialaus menininko valgant pilna burna... ka as zinau... pirmiausia, nepagarba menininkui, antra - paciam sau... o stirniena - nuostabi mesa, kuriai rugpienis tikrai daro stebuklus. Isbandyta su pasukomis:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na neminėjo Odeta, kad valgydama pilna burna klausė koncerto :) Tikriausiai norėjo pasidžiaugti dviem gerais dalykais, ją ištikusiais per vieną vakarą :0)
      Pritariu, stirniena, tikriausiai, viena skaniausių iš žvėrienos, ypač jei jauno žvėries mėsa :)

      Panaikinti
  3. Kai menininkas grojo, mes nevalgėme, o kai jis negrojo, kartu su juo prie vieno stalo mėgavomės maistu ir vynu. Va taip:)))

    AtsakytiPanaikinti