2012 m. spalio 4 d., ketvirtadienis

KEPTOS KALIAROPĖS



Gal primiršta, o gal visai be reikalo nepopuliari daržovė. Man skanesnė už ropes ir nė kuo neblogesnė už kopūstus, morkas ar topinambus. Vėlyvųjų veislių kaliaropės puikiai laikosi per žiemą, kaip ir kitos daržovės. Kartais nusiperku jų turguje, mėgstu apkeptas kaliaropes baltame padaže (receptas čia), naudoju jas sriuboms. Nuluptas ir supjaustytas storesniais gabalėliais, jas skanu kramsnoti vienas arba sutarkuotas maišyti, pvz., į morkų - obuolių - salierų salotas. Kaliaropėse ypač gausu kalcio, todėl duokite jų vaikams...

Reikia:
apie 800 g kaliaropių
1,5 stiklinės daržovių nuoviro arba paukštienos sultinio (blogiausiu atveju tiks ir vanduo)
po 4 šaukštus maltų migdolų ir džiūvėsėlių
3 šaukštų miltų
2 kiaušinių
šaukšto grietinėlės
4 šaukštų tarkuoto fermentinio sūrio
druskos, pipirų
aliejaus kepimui

Kaliaropes nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais (manoji kaliaropė didelė, todėl pjausčiau pusmėnuliais). Užpilkite verdančiu sultiniu, daržovių nuoviru ar tiesiog pasūdytu vandeniu ir virkite apie 10 minučių. Apvirusias išimkite iš skysčio ir gerai nuvarvinkite.

Džiūvėsėlius sumaišykite su maltais migdolais, miltus - su pipirais ir druska.

Kiaušinius išplakite su šaukštu grietinėlės.

Kaliaropių griežinėlius pavoliokite miltuose, pavilgykite kiaušinių plakinyje, po to apvoliokite džiūvėsėliuose su migdolais ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje. Vieną pusę apvertę, apkeptąją apibarstykite tarkuotu sūriu.

Patiekite su pomidorų padažu ir balta duona. Puikus ir neapsunkinantis daržovių užkandis!


Šaltinis "Virtuvė. Žurnalas smaguriams", birželis 1999 m.

6 komentarai:

  1. Och, kaliaropė - viena skanesnių daržovių. Namuose dėl jos konkurentų neturiu, tai dažniausiai ruošiu tik sau (cha cha cha). O Tavo aprašytas variantas - tiktai puikus užkandis. Reikės išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir man skanios kaliaropės, jei salotose, tai prie "stipresnių" patiekalų niekas neprieštarauja, šitaip pateiktos, manau, tikrai daugiau moteriškas užkandis.. :)

      Panaikinti
  2. Aciu, Ausra, kaip tik vakar dariau jas! Nerealiai patiko! Ir kaip as ju anksciau nebuvau atradusi?? Dabar kartosiu dazniau :) Maciau, dar turi receptuku su kaliaropem (besamelio padaze), dabar bus jo eile :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad patiko :) Mėgstu šį kopūstą, apkepas baltame padaže ne mažiau gardus. Sėkmės!

      Panaikinti
  3. Skani vakarienė visai šeimai gavosi!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skani vakarienė visai šeimai gavosi!

    AtsakytiPanaikinti