2012 m. spalio 22 d., pirmadienis

RŪKYTO ŠAMO SALOTOS SU BALTAISIAIS BUROKĖLIAIS



Šiemet džiaugiuosi spalvotųjų burokėlių derliumi. Šios daržovės kasmet mano mažajame žalumynų plotelyje dera puikiai ir nepaisant, kad tesu tik viena jų valgytoja, praėjusį pavasarį pasėjau ne tik raudonų apvalių ir pailgų, bet ir baltųjų, dryžuotųjų ir geltonųjų burokėlių sėklų. Burokėliai rudeniop "okupavo" daugiau nei pusę manojo "žaidimų darželio".  Bėda tik su geltonaisiais, kurie ryškiai geltoni ir skanūs, o subrendo labai mažučiai...



Žaidžiu ir improvizuoju. Spalvotieji burokėliai puikiai paįvairina salotas. Orkaitėje keptų (arba žalių, labai plonai supjaustytų) baltųjų ir dryžuotųjų burokėlių riekelės, apibarstytos druska ir maltais pipirais, aplietos šlakeliu vaisių acto, alyvuogių aliejumi ir aronijų sirupu bei apibarstytos kepintų moliūgų sėklomis, fetos sūriu ir petražolėmis - man pats gardžiausias užkandis.



Savo savybėmis neraudoni burokėliai švelnesni ir saldesni už raudonuosius. Pvz., baltieji burokėliai seniau, kol nebuvo cukrinių runkelių, buvo auginami cukraus gamybai. Juose gerokai daugiau jodo nei įprastuose ir išverda kur kas greičiau.

Išbandžiau ir burokėlių traškučius. Šakniagumbius supjausčiusi plonomis riekelėmis suklojau į kepimo popieriumi išklotą skardą, apibarsčiau jūros druska, maltais čili ir kepiau - džiovinau 190 laipsnių kaitros orkaitėje, kol išdžiūvo ir virto du - tris kart mažesniais traškiais skrituliukais.



Nepaisant to, kad baltieji burokėliai saldesni, virtę traškučiais, jie tapo gerokai aitresni ir kartesni. Užtat, ypač skanūs sudžiovinti skaisčiai raudoni pailgieji burokėliai.



Tokius traškučius maišau į salotas su ožkos sūriu, gražgarstėmis ir moliūgų sėklomis arba sukramsnoju vienus...


Baltieji šakniagumbiai neturi tokio ryškiai atpažįstamo burokėlių skonio, todėl mielai valgo net tie, kurie burokėlių nemėgsta (o tokių esama :).
Šį kart gaminau nuostabaus skonio rūkyto šamo salotas su baltaisiais burokėliais, bulvėmis, obuoliais, gražgarstėmis ir aliejaus - garstyčių užpilu.


Reikia:
apie 200 g rūkyto šamo file
vieno vidutinio kepto (ar virto) baltojo burokėlio
2 - 3 nedidelių virtų bulvių
vieno nelabai saldaus obuolio (pvz., antaninio)
vieno mažo raudonojo arba baltojo svogūno
1 - 2 šaukštų kaparėlių
šūsnio gražgarsčių lapelių
druskos ir maltų pipirų pagal skonį

Užpilui:
2 šaukštelių garstyčių
vienos citrinos sulčių ir žievelės
šaukšto baltojo vyno acto
apie 0,5 stiklinės alyvuogių aliejaus


Šamo file supjaustykite nedideliais gabalėliais, virtas bulves ir nuluptą obuolį - kubeliais. Susmulkinkite svogūną.
Lėkštę išklokite gražgarsčių lapeliais, sudėkite žuvį, bulves ir obuolį, suberkite kapotą svogūną.
Užpilui garstyčias sumaišykite su actu, citrinos sultimis ir žievele, pamažu plakdami plona srovele supilkite aliejų. Šiek tiek pagardinkite druska (įvertindami žuvies sūrumą) ir maltais pipirais.

Ant salotų užpilkite garstyčių - aliejaus užpilo, viršų pabarstykite kaparėliais ir patiekite su skrudinta balta duona.

Šamo file keiskite kitokia mėgstama ar turima rūkyta žuvimi, o baltuosius burokėlius - raudonaisiais...



Šaltinis: cuesa.org

6 komentarai:

  1. O aš prisimenu, kai močiutė iš runkelio sriubą virdavo. Labai skani būdavo. Kaip Tu ir sakai, švelnesnis skonis. Šitokių nesu ragavusi, bet manau tai turėtų turėti šiokio tokio panašumo

    AtsakytiPanaikinti
  2. Cukrinis runkelis turėtų būti gerokai saldesnis už baltąjį burokėlį. Iš esmės visi burokai priklauso runkeliams, todėl panašumų tikrai yra, nors cukrinių runkelių nesu ragavusi :) Vyresnioji karta pasakoja, kad jų vaikystėje cukrinius runkelius džiovindavo ir valgydavo kaip saldainius :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man burokėliai visomis formomis fantastiški...išskyrus sultis. Jeigu nori, visokiu mexikoniškų čilių galiu atsiųsti. Tik pasakyk kur:) Turiu, nors vežimu vežk:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Burokėlių sultis mažesne dalimi maišant su kitokiomis, pvz., morkomis ir kriaušėmis, visai gerai :)
      Jei jau negaila, tai būtų labai faina :) Tik pokalbis persikels į el. paštą :) Einu paieškoti tavojo..

      Panaikinti
  4. Jei jau negaila, tai permeskit ir man! ;) mindaugas.mikenas@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šios salotos tikrai pasižymi išskirtiniu skoniu ir tinka ne tik kaip garnyras.

    AtsakytiPanaikinti