2012 m. balandžio 3 d., antradienis

SLUOKSNIUOTOS DARŽOVIŲ SALOTOS SU RŪKYTA LAŠIŠA

Ir dar kelios improvizacijos su kiaušinių dažymu.


Tikrai daugelis žino ir mėgsta taip vadinamą "silkę pataluose". Na ta, kuri slepiasi po burokėlių, bulvių, kiaušinių ir kitokių gėrybių sluoksniais. Siūlau panašias ir ne mažiau gardžias salotas su rūkyta lašiša. Mūsų ne kartą išbandytas ir puikiai įvertintas...


Reikia:
200 g rūkytos lašišos;
apie 400 g virtų bulvių (apytikriai dviejų mažų arba vienos stambesnės bulvės pilnai pakaks);
vieno mažo, smulkiai kapoto svogūno;
apie 200 g keptų burokėlių (virti taip pat tiks);
vienos vidutinės virtos morkos (apie 250 g );
apie 300 - 400 g skanaus majonezo (arba majonezo perpus sumaišyto su natūraliu jogurtu);
2 kietai virtų kiaušinių;
druskos ir maltų pipirų pagal skonį.

Lašišą supjaustykite smulkiais gabalėliais ir ja išklokite dubenį, kuriame sluoksniuosite salotas.
Rupiai (burokine trintuve) sutarkuokite virtas bulves ir užklokite jomis žuvį.
Bulvių sluoksnį pabarstykite smulkiai kapotu svogūnu. Pabarstykite druska ir pipirais (ypač jei naudosite majonezo - jogurto mišinį).
Ant viršaus švelniai paskleiskite sluoksnį majonezo ar majonezo - jogurto mišinį (puse viso kiekio).
Sutarkuokite burokėlius ir uždenkite jais majonezo sluoksnį. Virš jų sutarkuokite virtą morką.
Jei reikia, vėl pagal skonį pabarstykite druska ir pipirais.
Ant viršaus uždėkite likusią majonezo dalį, paviršių išlyginkite.
Viską apibarstykite tarkuotais kiaušiniais.


Salotų dubenį uždenkite maistine plėvele ir patalpinkite šaldytuvan bent kelioms valandoms, kad susistovėtų.

Prieš gamindama šias salotas keptus ar virtus burokėlius aš sutarkuoju, pabarstau druska, apšlakstau balzaminiu actu ir pamaišiusi neilgam palieku, kad pasimarinuotų. Tačiau galima naudoti tik tarkuotus...

Šaltinis: Nami-nami

O dabar vėl apie kiaušinių dažymo būdus. Pastaruoju metu mano virtuvėje tai vienur, tai kitur gulinėja margučiai. Tiesiog susirgau kiaušinių dažymo augaliniais, senoviškais būdais liga. Taip eksperimentuodama laukiu Velykų ir veju šalin žvarbų orą. Tuo, kas išėjo gražaus, įdomu pasidalinti ir kitus užkrėsti :)


Ar žinojot, kad senųjų žemaičių margučiams būdingos tamsios arba juodos spalvos? Kad suvalkiečiai senovėje kiaušinius dažydavo raudonais ir violetiniais atspalviais, o dzūkai - pilkomis spalvomis? Taip rašoma internete. Juk iš gamtos nelabai daug ir teišspausi, tai ne tie, šviečiantys, akinančiomis ir ryškiomis spalvomis cheminiais dažais dažyti kiaušiniai, bet lietuviško pavasario, dar nepabudusios gamtos atspalvių...


Mane labai suviliojo juodi kiaušiniai, simbolizavę žemę, juk aš turiu žemaitiškų šaknų :)  Bet tokius išgaudavo dažymu "gelažuniais", kuriam reikia daug kartumo turinčių augalų (ąžuolo, juodalksnio žievės, bruknių ar meškauogių lapų), surūdijusių gelžgalių ir bent pora savaičių laiko. Daug taninų, t.y., karčiųjų medžiagų turintys augalai, reaguodami su geležimi virsta juodu tirpalu. Deja, laiko nebėr, geležių taip pat neturiu, bet gerai, kad yra internetas. Surūdijusius geležis ar geležis rūdą puikiai atstoja geležies sulfato milteliai (parduodami sodininkų parduotuvėse), kurie tarnauja ir kaip kandikai (dažų užtvirtintojai). Modernus metodas, pritaikytas šiandienai...


Taigi, tam, kad kiaušinius nudažyti juodai ar tamsiai pilkai nenaudojant cheminių dažų,  1 l vandens prireiks 5 - 7 paketėlių (ar kiek negaila) kuo stipresnės juodos arbatos (arba geros saujos ąžuolo žievės, džiovintų meškauogių lapų, alksnio, juodalksnio žievės ir jo mažų kankorėžiukų) ir žiupsnelio geležies sulfato miltelių. Arbatžoles, ąžuolo žieves ar meškauogių lapus (gali būti visų šių gėrybių mišinys) tereikia pavirinti vandenyje (arbatžoles trumpiau, ąžuolo ar alksnio žieves ilgiau; aš naudojau arbatžoles su ąžuolo žievėmis ir virinau beveik valandą) ir įberti geležies sulfato miltelių. Jų pakanka visai nedaug, apie 1/3 - 1/4 šaukštelio. Nuoviras pavirsta į juodą smalą, į kurią ir merkiami kietai išvirti kiaušiniai. Jei palaikytumėt keletą valandų, kiaušiniai nusidažytų pilkais atspalviais. Aš laikiau per naktį, tad mano kiaušinis nusidažė beveik visiškai juodai. Kitą kiaušinį prieš merkdama, apvyniojau storesniu svogūno lukštu ir aprišau. Gavosi visai dailus tamsus margutis...
Tokius labai gražu prieš merkiant marginti vašku arba skutinėti...




Puikiai veikia ir meškauogių lapai, pirkti vaistams ir per ilgai užsigulėję spintelėje, išbandžiau. O jei dar į nuovirą šliukštelėtumėt šiek tiek acto, kiaušiniai nusidažytų tamsiai su violetiniu atspalviu. Gaila, bet tokio parodyti negaliu, suskilo :)


Šaltinis Gyvenimas.delfi.lt






24 komentarai:

  1. O į karštą, šiltą ar galima ir į šaltą tirpalą merkti kiaušinius?
    (Aktualus klausimas dažantiems kiaušinius vašku) :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima ir į atvėsusį, vis vien puikiai nusidažo. Tik tuomet reikia kažkaip tuos kiaušinius laikas nuo laiko atsargiai pavartyti, kad nusidažytų tolygiau. Merktas į drungną nuovirą ir laikytas per naktį kiaušinis man nusidažė ne vientisai juodai, su šviesesnėmis vietomis, bet vis vien buvo labai gražus :) Apskritai, kiaušinių spalva gali gautis nenuspėjama, tai priklauso nuo tirpalo koncentracijos (augalų kiekio ir virimo laiko) ir laikymo laiko.. Gražių margučių!

      Panaikinti
  2. Ačiū už receptą, išbandysiu Velykoms:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, kad sluoksniuotas salotas priminei, reiks pasigaminti Velykoms. Margučiai labai gražūs ir nuotraukos tokios pavasariškos :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai puiki idėja pakeisti silkę lašiša ;). Turėtų būti labai skanu. Sudomino tamsiai violetiniai kiaušiniai, reiks išbandyti. Dėkui už idėjas!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Vilma, salotos tikrai puikios :)
      O kiaušiniai nesigauna tamsiai violetiniai, bet beveik juodi su violetiniu atspalviu. Iš pradžių kiaušinį viriau meškauogių ir geležies nuovire, nusidažė tamsiai purpurine, tikrai gražia ir įdomia spalva, matyt, taip actas sureagavo su meškauogių lapų ir geležies mišiniu. Palikau mirkti per naktį, tad kiaušinis gavosi beveik juodas ir vis vien švytėjo violetiniu atspalviu. Deja, sprogo ir, taip sakant, išvirto visu gražumu :) Tapo nefotogeniškas :)
      Būtinai pabandyk! Sėkmės...

      Panaikinti
  5. Atsakymai
    1. labai ačiū, Kristina, ir tau linkiu gražių margučių artėjantį savaitgalį!

      Panaikinti
  6. Kažkaip jau aip nutiko, kad silkės pataluose nė nesu valgiusi. Lietuviška kulinarinė spraga manyje :)
    O juodi margučiai tai labai žavūs!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, nebūčiau tikra, kad čia tikrai lietuviškas patiekalas, bet jau populiarus tai tikrai. Bent jau kažkada buvo, o gal ir dabar? Nežinau. O šios, su lašiša, tikrai skanios ir sočios. Gera proga užpildyti spragą :)
      O su kiaušiniais ir toliau eksperimentuoju. Informacijos galima rasti visokios, bet bandytojų, deja, nelabai :) Ačiū!

      Panaikinti
  7. Labai gražiai gavosi, kažkaip neteko girdėt apie juodus margučius, bet Jūsų dabo rezultatas gražus, ypač tas derinimas su svogūno lukštais.
    Ir klausimas toks iškilo - senoveje dažant ilguoju metodu (na merkiant kiaušinį į natūralių augalinių dažų tirpalą) savaitei - ar po to galima tuos kiaušinius valgyt, ar jie jau tik dekoracijai (skutinėjimui ir pan.) tinkami lieka?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Virginija :) Atkreipkit dėmesį, internete tikrai daug juodame fone dekoruotų margučių :)
      Tikrai nežinau kaip tiksliai darydavo su tais gelžgaliais - kiek suprantu labai ilgai raugindavo - brandindavo tą tirpalą, kol gaudavosi juodas, o kiek laiko kiaušinius reikėjo mirkyti, kad gautųsi juodi neaišku. Tačiau jei tai darydavo ilgiau nei vieną parą, nemanau, kad tokie kiaušiniai buvo valgomi. Bent jau aš nedrįsčiau :) Ir nežinia, kiek tas juodumas įsiskverbdavo į patį kiaušinį. Apie jų valgymą niekur nekalbama.
      Tie, kuriuos aš dažiau, gavosi dvejopi, vienų juodumas įsigėrė per lukštą ir nudažė baltymą, kitų ne. Tai, matyt priklauso nuo mirkymo laiko, tirpalo stiprumo bei pačių kiaušinių kokybės. Švarius suvalgiau, juodų, žinoma, kad ne. Augalinis būdas, bet geležies sulfatas ir visa ta cheminė reakcija kažin ar saugi. Išvada - jei norisi ryškiai juodų kiaušinių, greičiausia jie bus tik akims džiuginti.. :) Juo labiau, jei dar vaškuoti ar skutinėti.
      Vyniojimas į svogūnų lukštą ir mirkymas tame juodume, tikėtina, kad apsaugos daugiau, bent jau maniškį apsaugojo :)
      Sėkmės!

      Panaikinti
    2. nieko sudėtingo su tais gelžgaliais, esu dariusi... ir dabar dar gal spėsiu pasidaryti, jei rasiu kur alksnio žievės. Papasakosiu, jeigu ką

      Panaikinti
    3. Gali būti, Dalia, bet laiko mirkymui kaip ir nebėr :) Iš tikrųjų tai kalbam, ar galima gelžgaliais juodintus kiaušinius valgyti, bet jei darysi, turi ne tik papasakoti, bet ir parodyti, kaip gavosi :0)

      Panaikinti
    4. viską suspėjau per parą, ir viskas gerai gavosi. Rašiau čia http://www.7ravioli.com/kiausiniu-dazymas-alksnio-zieve/html

      Panaikinti
    5. Įdomu tai, kad pilkšvus išvirus svogūnų lukštuose, jie patamsėjo. Geras būdas, galima būtų bandyti ir su juodąja arbata, tik gelžgalių reikia žinoti iš kur gauti :)

      Panaikinti
  8. Manau, kad savaitę mirkydavo ne kiaušinius, Popieriaus kerai, o surūdijusias geležis su žievėm ir lapais :)

    Ausrra, tikrai, puikūs juodučiai - eisiu ryt čia po savo miestą tos geležies ieškot ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rūta, smagių pabandymų, rezultatas kas kart gali būti nenuspėjamas :)

      Panaikinti
  9. Aš dažiau pernai vien su ąžolo žievėm ir juodom arbatžolėm, laikiau per naktį. Kiaušiniai gavosi pilkai rudi, bet ir baltymas viduj nusidažė rudai, tad valgytojai nebuvo labai sužavėti. To baltymo skonis irgi buvo pasikeitęs, šiek tiek apkartęs ir labai jautėsi juodos arbatos skonis. Aušra, parašyk apie savo juodus kiaušinius, po to kai per Velykas susidauši ir gausi paragauti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Taip, Segebute, kai pralupus kiaušinį pamatai juodą baltymą, valgyti tikrai nesinori, nors ir saugu. Suprantama, kad skonis keičiasi, juk tiek ąžuolo žievės, tiek arbatžolės, o tuo labiau jų koncentruotas nuoviras labai kartūs, tad nieko keisto, kad ir kiaušiniai apkarto. Jei neskanu, tai neskanu :)
    Dažysiu keletą tamsiai, dekoravimui, kaip minėjau anksčiau, akims, o kaip bus su valgymu, bus matyt, kai pralupsim :) Аčiū už nuomonę!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai ačiū už šį salotų receptą. Tik pagal jį dabar visada darau silkę pataluose, labai skanu. Kažkaip nebuvau pagalvojus majonezą su jogurtu maišyt..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už atsiliepimą :) Ir aš atradusi šį receptą, darau tik šitaip :) Majonezą dažnai maišau su jogurtu visose salotose, kuriose jo reikia :)

      Panaikinti