2012 m. gegužės 14 d., pirmadienis

LIETINIAI SU RABARBARŲ KREMU

Visą praėjusią savaitę be perstojo kukavo gegutė. Nenuilstamai, tik iškeli koją laukan - "kukū" ir vėl "kukū". Taip vėsu, o jai vis "kukū". Matyt, ieško, kam čia tų kiaušinių pridėjus. Prasčiausia, kad monetų mano kišenėj visai ne kukū, nėra ko saujoje kratyti. Negana to, šis paukštis praskrido pro pat nosį. Pirmą kart pamačiau skrendančią gegutę. Iš pradžių, kai tas beveik žmogišku balsu "kukū" pradėjo aiškiai artėti, pamaniau, kad už kampo kokia nors žmogiška būtybė taip juokingai praneša apie savo atėjimą. Pasirodo, sparnais mosuoja balandžio dydžio visai neišvaizdus paukštis, bet jau jo skleidžiamas garsas... Nejaugi taip iki pat pietų Afrikos visą kelią "kukū"?


Kakaviniai lietiniai su rabarbarų kremu, geriau žinomu anglišku pavadinimu "rhubarb curd". Labai tikėjausi dailiai rausvos spalvos, mat gaminau iš ryškiai raudonų rabarbarų. Tačiau gavosi švelnios tekstūros, kreminės spalvos rabarbarų skonio padažas, puikus ne tik su blynais, bet ir su varškės sūriu, pusryčių bandelėmis, biskvitiniu pyragu ir pan. Rabarbarai prasideda...


Rabarbarų kremui:
3 stambių rabarbarų kotų (nesvėriau, tiesiog ėmiau ilgus ir stambius);
40 g cukraus (rabarbarų troškinimui);
šaukšto citrinos sulčių;
3 kiaušinių trynių;
apie 70 g cukraus (arba pagal skonį);
šaukšto citrinos sulčių;
žiupsnelio druskos;
šaukšto sviesto.

Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Sudėkite į puodą, užpilkite cukraus, šaukštą citrinos sulčių ir ant nedidelės kaitros, vis pamaišant troškinkite, kol visiškai sukris (apie 15 min). Atvėsinkite ir sutrinkite iki tyrės.

Dubenyje rankine šluotele išplakite trynius su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Statykite dubenį ant katilo su verdančiu vandeniu (kad dubens dugnas vandens nesiektų) ir nuolat maišykite, kol aptirps cukrus. Supilkite rabarbarų tyrę ir citrinos sultis. Kaitindami ant vidutinės kaitros vis maišykite, kol kremas pradės tirštėti (apie 10 min). Paragaukite, gal reiks daugiau saldumo.
Kremui sutirštėjus, nuimkite nuo kaitros ir įmaišykite sviestą. Atvėsinkite ir supikite į stiklainį.
Pastovėjęs šaldytuve kremas sutirštėja dar labiau. Laikomas šaltai gali būti vartojamas iki savaitės.

Šaltinis At the Farmers' Market

Kakaviniams lietiniams:
150 g miltų;
2 šaukštelių nesaldžių kakavos miltelių;
šaukštelio kepimo miltelių;
2 šaukštų miltinio cukraus;
paplakto vieno kiaušinio;
250 - 350 ml pieno;
2 šaukštų lydyto sviesto.

Sudėkite miltus, kakavą ir kepimo miltelius į dubenį. Subėrę cukrų, gerai išmaišykite.
Viduryje padarykite duobutę, įmuškite kiaušinį ir supilkite pieną. Gerai išmaišykite. Tirštumą reguliuokite pienu. Įmaišykite lydytą sviestą.
Uždenkite ir palikite brinkti 15 min.
Iškepkite lietinius ir patiekite su rabarbarų kremu.

Šaltinis knyga "Šokoladas".

Jau beveik įpusėjo gegužė, o pas mus dar ne visur žydi kaštonai. O mano mylimasis užfiksavo, kad jau gegužės devintąją pas mus turi žydėti visi iki vieno... Deja šiemet tik kai kur žydi ievos, skleidžiasi alyvos ir kaštonai vienu metu. Dabar pats gražiausias ir mano mylimiausias metų laikas - ilgos dienos, gaivi, bundanti gamta, gausybė pavasarinių žiedų. 
Mano maži gėlių lopinėliai taip pat vis dar skleidžia tulpių žiedus. Manęs vis klausia, kur gi tavieji žiedai? Greičiau juos rodyk. Yra pilna, tai ir ganykit sau akis...



  




16 komentarų:

  1. vajei, po šio kremo recepto jau tikrai, trūks plyš, bet surasiu kur nors rabarbarų :D
    kakavinių lietinių idėja seniai sukasi galvoj, bet matyt prisiruošiu tik kai kokį lietinių tortą darysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tokio tipo kremai tikrai puikus išradimas. Ne vien citrusinis, bet agrastų, rabarbarų, dar liko išbandyti serbentų. O jei dar iš kaimiškų kiaušinių.. Rasi, Egle, rabarbarų jau yra :)

      Panaikinti
    2. na va, pagaliau išbandžiau tą kremą, tikrai labai skanu, tik žinoma, maniškis gavosi žalsvas :))

      Panaikinti
    3. Ačiū, Egle, smagu! Spalva ko gero, ne tiek nuo rabarbarų, kiek nuo kiaušinių trynių spalvos intensyvumo priklauso :0)

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Ačiū, Rima, šiemet tulpės džiugina akis daug ilgiau nei įprastai :)

      Panaikinti
  3. Atrodo tikrai labai skaniai. Kai mūsų rabarbarai daugiau paūgės, reiks išbandyti. Ir tulpės kokios gražuolės!

    AtsakytiPanaikinti
  4. o gal su rabarbaru ir neblogai... aš kokius bandžiau, man tik su citrinomis patiko. Bet su rabarbarais taigi nebandžiau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, citrinų geras, bet skanus ir iš agrastų. O iš rabarbarų kvapnus ir gaivus, toks "rabarbariškas". Dar norėčiau išbandyti iš juodųjų serbentų.. :)

      Panaikinti
  5. man tokie kremai naujiena, butinai isbandysim-didziulis glebys rabarbaru laukia 'sunaikinimo' :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tik, kad rabarbarai tokiems kremams šiuo metu jau nelabai tinkami. Nebe tokie skanūs ir pilni nedraugiškos oksalo rūgšties. Aš jūsų vietoj palaukčiau iki pavasario :)

      Panaikinti
  6. Viriau:) šeimynai patiko, man buvo kiek per daug kiaušinių skonio. Bet ačiū už receptą, dabar visad virsim rabarbarų uogienę-tyrelę:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šis padažas, angliškai vadinamas "curd" ir yra kiaušininis :) Tik vat, tradiciniame, iš citrinų, gal ne taip jaučiami tie kiaušiniai. Bet vis kažkas įdomiau! Smagu, kad grįžot pasidalinti įspūdžiais :)

      Panaikinti