2012 m. birželio 25 d., pirmadienis

BRAŠKIŲ IR SLUOKSNIUOTOS TEŠLOS PYRAGAS

Arba braškių ir šokolado millefeuille, jei prancūziškai. Nežinau, ar "millefeuille" galima prilyginti "Napoleonui", daug kur prilyginama, tačiau žinau, kad tai būtent trijų sluoksniuotos tešlos lakštų pyragas su plikyto kremo, grietinėlės ar džemo pertepimu.


Kai šaldymo kameroje senokai liūdi pamiršta sluoksniuota tešla, pradarius šaldytuvą vilioja dubuo saldžių braškių, o namie ausis spaudžia vasarotojų zirzimas ko nors skanaus, labai praverčia paprasti, bet visai neprasti, virtuvės meistro Gordon Ramsay receptai. Juk braškės vis vien gardžiausios su plakta grietinėle...


Recepte naudojamas baltasis šokoladas, tačiau, mano nuomone, kartusis čia dera labiau.
Jau tampa įprasta braškes gardinti bazilikais, kurie priduoda puikaus cinkelio, ypač, jei naudoti labai kvapnius žaliosiomis citrinomis ar cinamonu dvelkiančius jaunus lapelius, kuriuos mirtinai reikia sunaudoti, nes kitaip netilps į vazoną :)




Gardumynas greit sumeistraujamas netikėtiems svečiams pavaišinti...

Reikia:
350 g sluoksniuotos tešlos
3 šaukštų cukraus
300 ml plakamosios grietinėlės
saujos miltų
šaukštelio cukraus su vanile
600 g braškių
žiupsnio baziliko lapelių (naudojau citrininius bazilikus)
50 g tamsaus šokolado drožlių.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.

Ant miltuoto paviršiaus iškočiokite tešlą. Suformuokite kvadratinį lakštą, kurio kraštinė apie 30 cm.
Perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos ir trupučiu cukraus pabarstytos kepimo skardos. Tešlos paviršių taip pat pabarstykite cukrumi, užklokite kitu kepimo popieriaus lapu ir uždėkite ką nors sunkesnio, pvz., kitą skardą ar kitokį, karščiui atsparų indą.
Kepkite apie pusvalandį, kol tešlos lakštas taps rudai geltonas ir traškus. Gerai atvėsinkite.

Įdarui grietinėlę išplakite su trimis šaukštais cukraus ir vaniliniu cukrumi. Braškes supjaustykite ketvirčiais (šiek tiek pasilikite papuošimui) ir kartu su suplėšytais bazilikų lapeliais švelniai įmaišykite į grietinėlę. Įmaišykite puse tarkuoto šokolado. Laikykite vėsiai.

Tešlos lakštui visiškai atvėsus, peiliu supjaustykite jį į tris vienodus pailgus stačiakampius, suvienodinkite nelygius kraštus.
Į lėkštę patieskite vieną tešlos stačiakampį ir aptepkite paruošta braškine grietinėle, sunaudodami puse jos kiekio. Ant viršaus uždėkite kitą lakštą ir lengvai paspauskite. Vėl užkrėskite kremo, kokį šaukštą palikdami paviršiui. Uždėkite trečiąjį tešlos stačiakampį ir vėl paspauskite. Pyrago įdarą ties šonais sulyginkite peiliu, o patį viršų plonai aptepkite likusiu šaukštu kremo (tik tiek, kad laikytųsi tarkuotas šokoladas).
Užberkite likusią dalį tarkuoto šokolado ir papuoškite pjaustytomis braškėmis bei bazilikų lapeliais...


Pjaustykite neplonai. Atsargiai, prilaikydami tešlos kraštus, aštriu peiliu pyragą padalinkite maždaug į šešias dalis ir patiekite. Skanesnis pastovėjęs pora valandų šaldytuve, tuomet ir tešlos sluoksniai lengviau pjaunami.
Pagaminau greit, bet mano jaunieji vasarotojai suvalgė taip žaibiškai, kad atrodė, jog gaminimas tebuvo tik sapnas :)

Koks gi ten žaidimas su skardom tešlai prispausti, jei nelabai aišku, taps suprantamiau, pažiūrėjus "step by step" receptą  šaltinyje - BBC Good Food.


Kasmet, ties Joninėmis džiaugiuosi geltonais bijūnais. Ir stebinu, ir džiuginu aplinkinius. Krūmas pas mane puikiai gyvena jau ketvirtus metus, vis gausėja ir yra daug atsparesnis bei tvirtesnis nei visi kiti, gerai pažįstami rožiniai ar raudoni. Šiemet, dėl vėsaus pavasario, savo didžiulius ir puikius žiedus pražydino vėliau nei įprastai. Labai kvapnus, norisi džiaugtis be galo be krašto :)





Pirmą kart po keletą žiedų sukrovė mano naujokai, prieš du metus parsisiunčiau retesnių hibridinių bijūnų veislių. Dar vienas geltonžiedis, pavadinimu "Garden Treasure", tikra sodo brangenybė, žiedai šiltai geltoni, su rausvu viduriu...




... ir "Coral Sunset", kol neprasiskleidęs, švelnios lašišų spalvos. Prasiskleidęs tampa šviesiai rožinės, į žydėjimo pabaigą - vos rausvas su gelsvu atspalviu...






14 komentarų:

  1. Bet tai kaip gerai atrodo :) Man labiausiai birželį kvepia bijūnai ir jazminai, tavieji bijūnai iš ties atrodo karališkai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rennie, bijūnai tikrai taip ir atrodo, tik vat, kad audringas vėjas taip juos daužo, kad visa terasa lyg rudenį pabirusi geltonų žiedlapių :)

      Panaikinti
  2. Oho! Iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip itin aukšto pilotažo reikalaujantis desertas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. o cia dar juk Gordon Ramsay receptas, tai turejo buti labai skanu. O bijunai nuostabus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir tau ačiū, Jolita, geriausi skonio indikatoriai - mano vasarotojai :)

      Panaikinti
  4. Atrodo nerealiai skaniai ♥ Tiesiog ziuri i nuotraukas ir neatsiziuri! O sodas tai isvis pasaka ♥ Tokia meile ir ramuma atsiduoda ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tobulai atrodo. jau labai noriu pagaminti!!! ačiū, Aušra :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ir pyragas ir bijūnai...., tiesiog nuostabu:)

    AtsakytiPanaikinti