2012 m. birželio 8 d., penktadienis

KIAUŠINIENĖ SU GRIETINE

Arba su grietine ir obuoliais...


Kiaušinius galima kepti įvairiai - duonos riekėje, pomidoruose, ūkiškai - su šonine ar lašiniais, su grietinėle, sūriu ir kitokiais priedais. Pavyzdžiui, iš vaikystės pamenu, kad mano krikštatėvis kepdavo kiaušinius su gausybe svogūnų laiškų. Net nežinau, ko daugiau būdavo lėkštėje, kiaušinių ar žalių svogūnų :) Man, vaikui, nemėgstančiam tokių gėrybių, būdavo pakankamai keblu suvalgyti visą lėkštę tokių pusryčių. O atsisakyti nevalia, juk vaišina!


Šis patiekalas turėtų vadintis truputėlį kitaip - "grietinėje virtas ar troškintas kiaušinis", taip būtų teisingiau. Nieko čia ypatinga, senoviškas, primityvus, sotus, bet visai neprastas kiaušinių paruošimo būdas, ypač, jei pabodo vienodai kepti kiaušiniai. 


Reikia:
nedidelio svogūno;
gabalėlio sviesto;
3 kiaušinių;
druskos pagal skonį;
stiklinės grietinės.

Keptuvėje ant sviesto pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Įpilkite stiklinę grietinės ir šiek tiek pakaitinkite. Grietinei sušilus, įmuškite tris kiaušinius, pasūdykite, keptuvę uždenkite ir 5 - 7 minutes pavirkite ant silpnos ugnies...

Kad ir kaip beatrodytų nuodėminga, grietinės šiam patiekalui reikia riebesnės, nes antraip, kiaušinius teks kepti į varškę panašioje masėje.

Vasarą norisi primaišyti žalumynų ir jie čia puikiai tinka, išbandyta! Grietinę sumaišykite su kapotomis petražolėmis, svogūnų laiškais, krapais, daržiniais builiais ar kuo tik sugalvosite ir tuomet pilkite į keptuvę. Žalumynų grietinėje išvirusį kiaušinį gausiai pabarstykite maltais pipirais ir patiekite su marinuotomis daržovėmis, jos čia labiausiai tinka...

Šaltinis: N. Marcinkevičienė "Metai už stalo", 2009 m.

Kepdama kiaušinius grietinėje, prisiminiau savo bičiulės receptą. Ji kiaušinius savo mylimajam kepa panašiai, tik prieš pildama grietinę, keptuvėje pakepina skiltelėmis supjaustytą obuolį. Kiek žinau, jų šeimoje tai senas savaitgalio ritualas - kepti kiaušiniai (o gal kiaušinienė?) su obuoliais, nesaldi! Taip seniai ketinau tai išbandyti ir vis pamiršdavau. Gerai, kad atsigavo atmintis. Tikiuosi į šoną labai nenukrypau...


Gaminame panašiai, tik pradžioje iš abiejų pusių vos apkepiname nelabai plonai supjaustytas, nuluptas obuolių skilteles (obuoliai turi išlikti standūs), o po to supilame grietinę. Pastarajai sušilus, įmušame kiaušinius. Pasūdome ir kepame - verdame, kol kiaušiniai tampa norimo minkštumo - kietumo (gal juos mano draugė maišo ir kepa kaip kiaušinienę, nebežinau). Pabarstome maltais pipirais. 
Obuolys mano skoniui geriau rūgštesnis ar bent saldžiarūgštis. Labai turėtų tikti alyviniai - pirmieji vasaros obuoliai... 




Sparnuoti ir saulėti linkėjimai Laimutei! :0)



8 komentarai:

  1. Kai pamačiau pavadinimą, supratau, kad receptas iš knygos "Metai už stalo"...jau senai šis receptas pas mane eilėj, bet vis nedaeina ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laura, spėsi pagaminti visus, juk laikas niekur neveja :) Man patinka ši knyga, kuo daugiau vartai, tuo daugiau atrandi :)

      Panaikinti
  2. Įdomus receptas, kiaušinis su obuoliais. Savo vyrui nė už ką neįsiūlyčiau. :D
    Man pati skaniausia nostalgiška kiaušinienė, močiutės kepama iš naminių kiaušinių ant lašinukų, o po to gausiai pabarstoma smulkintais krapais ir svogūnų laiškais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, kiaušinienę su obuoliais mėgsta būtent bičiulės vyras :) Kaimiški lašiniai, kaimiški kiaušiniai ir dar kaimiški žalumynai - skamba lyg iš pasakos :0)

      Panaikinti
  3. O kiek nors gritinės skonio lieka? Labai įdomus receptas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, Medeja, grietinės skonio kaip ir nelieka, o gal kaip kam, nežinau. Tiesiog kiaušinis marškinėliuose, tik kitaip :)

      Panaikinti
  4. Bičiulė Laimutė
    Šis Šeštadienio pusryčių ritualas vadinamas " Kiaušiniai su obuoliais ". Šiaip receptas kaip ir atitinka, bet aš nenulupu obuoliams žievės, kad jie neištištų ir gerai apkepinu.:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už patikslinimą, sulaukę šiemetinių obuolių, bandysim dažniau šį ritualą :) Džiaugiuosi, kad prisijungei!

      Panaikinti