2012 m. liepos 5 d., ketvirtadienis

BISKVITINĖ UOGŲ TARTA "ECH, TA VASARĖLĖ..."

Kai uogų, kurios tuoj baigsis, norisi atsivalgyti be galo, be krašto...


Pyragas, kuris prašosi būti suvalgytas čia ir dabar. Plonas kakavinis biskvitinis pagrindas, laikantis galybę braškių ir žemuogių, šiek tiek panirusių į jogurto - grietinėlės ir trintų braškių kremą, šiek tiek pastovėjęs, skaniai sudrėksta. Uogas galima rinktis ir maišyti pagal pageidavimą ir nuotaiką :)


Reikia:
Biskvitui
2 kiaušinių
2 šaukštų cukraus
2 šaukštų miltų
0,5 šaukšto kakavos
0,5 šaukšto krakmolo (naudojau kukurūzų)

Įdarui
300 ml plakamosios grietinėlės
150 ml tiršto natūralaus jogurto
150 ml trintų braškių
2 šaukštelių želatinos kristalais
2 šaukštų vandens
2 - 3 šaukštų cukraus
dviejų šaukštelių cukraus su vanile
apie 200 g šviežių braškių
apie 300 g žemuogių
1 - 2 šaukštų skysto medaus arba miltinio cukraus

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių kaitros.

Želatiną užmerkite vandenyje, kol išbrinks.

Biskvitui kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir ištrinkite su cukrumi iki purumo.
Miltus sumaišykite su krakmolu ir kakavos milteliais.
Palaipsniui suberkite miltų mišinį į kiaušinių - cukraus masę ir gerai išmaišykite. Tešla gali pasirodyti klampi. Jei labai sunku maišyti šaukštu, įpilkite šaukštą ar du pieno.
Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir švelniai įmaišykite į tešlą.

Tešlą sukrėskite į apvalią kepimo formą žemais kraštais iškilusiu viduriu ir išlyginkite. Kepkite apie 7 minutes (išimkite patikrinę sausu pagaliuku). Atvėsinkite, išimkite iš formos ir apverskite dugnu į viršų.

Grietinėlę išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Trintas braškes sumaišykite su jogurtu ir plakta grietinėle. Įmaišykite  ant nedidelės kaitros ištirpintą želatiną ir palikite vėsiai, kad pradėtų tirštėti.

Apverstą pyrago pagrindą įklokite į lėkštę ir užpilkite kremo. Ant viršaus sudėkite pjaustytas braškes, tarpelius užpildydami žemuogėmis. Paviršių pabarstykite miltiniu cukrumi arba apliekite skystu medumi. Palikite vėsiai bent valandėlei, kad pagrindas spėtų sudrėkti, o kremas labiau sustingti.


Kremas neturėtų sustingti į labai standžią želė. Želatinos dėjau tik tam, kad galima būtų dailiai atpjauti. Dažnai tokį kepu be želatinos, tik tuomet pjaunamas šiek tiek bėga ir turėtų būti kuo greičiau suvalgomas (ir toks mums skaniausias).

Jei neturite formos tartai iškilusiu viduriu (atvirkštinės), kepkite įprastoje formoje, o iškeptą apverskite dugnu į viršų (o jei iškepęs truputį įdumba, versti net nereikia) ir vidurį įspauskite pirštais, kad kremas laikytųsi ir nebėgtų per kraštus. Gal aiškiau bus pažiūrėjus į pernai toje pačioje formoje keptą uogų tartą. Nuoroda čia.


Uogų ant viršaus berkite nebūtinai tiek, kiek nurodžiau pagal svorį. Berkite, kiek telpa arba tiek, kiek norisi. Braškes galite maišyti su mėlynėmis :)



Kitoks pasiūlymas - biskvitą kepkite kvadratinėje formoje, atvėsusį supjaustykite mažais gabalėliais (ar tiesiog suplėšykite) ir sluoksniuokite stiklinėse ar taurėse pakaitomis su kremu ir uogomis, tuomet galėsite valgyti šaukšteliu :)




Vis tie patys, bet nepakartojami pentiniai. Karališki, remiantys dangų, visuomet žydintys liepos šeštajai ir visuomet turintys atlaikyti karščių, liūčių ir vėjų bangas:









 






4 komentarai:

  1. O jau gėlių gėlelių....;) tarta, aišku, irgi pastebėjau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mmmm kaip skaniai toks uogytės atrodo ant viršaus!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Koks skanumas tokios tartos su šviežiomis uogytėmis :) Labai gražios nuotraukos.

    AtsakytiPanaikinti