2012 m. rugpjūčio 20 d., pirmadienis

DACQUOISE SU ŠILAUOGĖMIS




Tokiu pavadinimu puikuojasi tortas knygoje "Šokoladas". 
Šią knygą man padovanojo sūnus Kalėdų proga, todėl suprantama, kad esu įpareigota nors kartais ką nors iš jos pagaminti. Nepaisant įspūdingo knygos įvaizdžio, paauksuotų puslapių ir receptų gausos, turiu jai šokių tokių asmeninių pretenzijų dėl pačių receptų turinio (numanau, kad dėl nelabai tikslaus vertimo), tačiau labiausiai keista, kad nėra nurodyta leidimo metų (nei originalaus, itališkojo, nei lietuviško leidimo) ir autorių. Kaip taip gali būti? Puoliau kuistis internete ir ieškoti teisybės.

Knyga išversta iš italų kalbos, jos autoriai - Bardi Carla ir Pietersen Claire. Originalo kalba ji vadinasi "Il libro d'oro del cioccolato", pažodžiui - "auksinė šokolado knyga". Išleista 2006 m. Kada išversta į lietuvių kalbą, nežinia. Jei leidėjams tai nesvarbu, tai ir nereikia...

Pati knyga tikrai pilna puikių "šokoladinių" receptų. Įvairiausių. Kartais vartau ją prieš miegą, kai niekas nepalinki saldžių sapnų :)
Prieš kiekvieną šventę namuose, kai paklausiu, ko skanaus norėtumėte, mūsų jaunuolių akys krypsta į šią knygą...

Dacquoise - prabangus, saldus, labai skanus, nors ne toks dailus, kaip norėjau, šokoladinis tortas su morengų sluoksniais šešioliktojo gimtadienio proga. Kartais atrodo, kad kito nieko neveikiu, tik skaičiuoju, kaip bėga laikas...



"Dacquoise", kaip teigia Vikipedija, yra tortas, pagamintas iš riešutinių morengų lakštų, perteptų plakta grietinėle ar sviestiniu kremu ir patiekiamas su vaisiais. Žodis prancūziškas, siejamas su Dax miestu, esančiu Prancūzijos pietvakariuose.
Knygoje teigiama, jog tai tradicinis prancūziškas tortas, pagamintas iš riešutinio morengo, pertepto šokoladiniu kremu.
Aš maniau, kad viskas, kas susiję su morengais, vadinama Pavlova. Pasirodo, Pavlova yra storas morengas traškia išorine plutele, bet minkštu viduriu, o Dacquoise - traškūs, plonesni pertepti morengų sluoksniai.

Šis tortas - migdolinių morengų ir minkštų, sultingų šokoladinių biskvitų sluoksniai, pertepti saldžiu šokoladiniu kremu. Torto viršų aptepiau storu mažai saldintos plaktos grietinėlės sluoksniu ir gausiai apibėriau šilauogėmis. Jų rūgštelė - tikra atgaiva valgant saldų gardėsį...
Minkštus, purius ir ne kart išbandytus biskvitus kepiau pagal Elžbietos ir jos tinklaraštyje "Žaidžiame virtuvę" besipuikuojančio torto "triufelis" receptą. Vis nedrįstu kepti biskvitų pagal knygoje siūlomus receptus su sausomis mielėmis...


Reikia:

dviems morengams:
4 kiaušinių baltymų (trynius sunaudosime kremui)
200 g cukraus
150 g maltų migdolų (ar lazdyno riešutų)
šaukštelio baltojo vyno acto


trims biskvitams:
6 kiaušinių
6 šaukštų cukraus
3 šaukštų miltų
3 šaukštų krakmolo
1,5 šaukšto geros nesaldintos kakavos miltelių

biskvitų sulaistymui:
vienos citrinos sulčių
puodelio virinto vandens

pertepimui:
200 g karčiojo šokolado (naudojau 62 %)
4 kiaušinių trynių
130 g cukraus
150 g minkšto sviesto
dviejų šaukštelių cukraus su vanile
80 ml vandens

viršui:
300 ml plakamosios grietinėlės
nubraukto šaukšto cukraus
kupino šaukštelio cukraus su vanile
300 - 500 g šilauogių (ar kitokių šviežių uogų)

Pirmiausiai iškepkite morengus.

Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių kaitros.

Kiaušinius kempinėle kruopščiai nuplaukite po karštu vandeniu.

Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo nupieškite apvalų torto dydžio skritulį (aš apibrėžiau atsegamą 22 cm skersmens torto formos dugną).

Du kiaušinio baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų, dalimis suberdami puse nurodyto cukraus kiekio. Švelniai įmaišykite puse maltų riešutų ir įpilkite puse šaukštelio acto.
Masę paskleiskite ant nupiešto skritulio, iš kraštų palikdami apie 1,5 cm (nes kepant morengai pučiasi ir platėja).
Tą patį padarykite su likusia puse produktų.
Morengus pašaukite į įkaitintą orkaitę ir džiovinkite apie valandą.
Išėmę iš orkaitės, palaukite, kol šiek tiek pravės, tuomet nulupkite popierių ir palikite atvėsti iki galo.

Man atsitiko taip, kad morengai gavosi per dideli, nei reikėjo (didesni savo skersmeniu nei biskvitai). Aš juos aštriu peiliu atsargiai apipjoviau uždėjusi tortinės dugną. Būtent todėl baltymų masę reikia paskleisti siauresniu sluoksniu nei nupieštas apskritimas, o jei turite kelias tortines, kepkite tiesiai jose, tuomet niekas niekur nepabėgs.

Biskvitams orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių kaitros.
Įprastą 22 cm skersmens formą tortui atsegamu dugnu išklokite kepimo popieriumi.

Tešlą geriau maišyti kiekvienam lakštui atskirai, nes paruoštos tešlos iš plaktų baltymų laikyti negalima. Tad vienam biskvitui:
dviejų kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų. Plakant įberkite cukraus, supilkite du trynius ir dar šiek tiek paplakite.
Šaukštą miltų sumaišykite su šaukštu krakmolo ir puse šaukšto kakavos miltelių. Šį mišinį švelniai įmaišykite į baltymų masę.
Tešlą iš kart sukrėskite į popieriumi išklotą kepimo formą, paviršių išlyginkite ir kepkite apie 7 - 8 minutes (kol pirmasis biskvitas kepa, užmaišykite tešlą antrajam). Biskvitas turėtų dailiai pakilti ir iškepti minkštas ir purus. Iškepusį šiek tiek pravėsinkite ir su visu popieriumi atsargiai išimkite iš formos. Formą išklokite kitu popieriaus lakštu. Popierių nuo biskvito nulupkite tik kai šis visiškai atvės.
Taip iškepkite visus tris biskvitus.

Pertepimui šokoladą ištirpinkite inde, įstatytame į puodą su silpnai verdančiu vandeniu ir palikite atvėsti.
Kiaušinių trynius išplakite iki purumo.
Į puodą įpilkite 80 ml vandens, suberkite cukrų ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirps. Sirupą pavirinkite dar porą minučių, tada puodą nuimkite nuo viryklės, šiek tiek pravėsinkite ir plona srovele supilkite į nuolat plakamus trynius.
Sviestą gerai išsukite su vaniliniu cukrumi ir į jį po truputį supilkite tirpintą šokoladą ir trynių masę. Viską gerai išmaišykite iki vientisos purios masės.

Viršutiniam sluoksniui grietinėlę standžiai išplakite su šaukštu cukraus ir vaniliniu cukrumi.

Ant lėkštės ar padėklo klokite vieną biskvitą ir sulaistykite jį vandens ir citrinos sulčių mišiniu.
Užtepkite šokoladinio kremo (maždaug ketvirtadalį visos masės) ir uždenkite morengo lakštu. Šį lengvai paspauskite, aptepkite trečdaliu likusio kremo ir vėl užklokite biskvitu, kurį šiek tiek sulaistykite rūgštele. Viską kartokite, kol sunaudosite visus biskvitus, kremą ir morengus.
Viršutinį biskvito sluoksnį šiek tiek sulaistykite ir aptepkite plakta grietinėle. Gausiai užbarstykite uogomis ir įdėkite į šaldytuvą keletui valandų, kad morengas šiek tiek suminkštėtų ir būtų lengviau pjaustyti.

Torto pertepimas ir morengai labai saldūs, todėl biskvitams laistyti naudojau citrinos ir vandens mišinį, o į grietinėlę bėriau mažai cukraus. Maišant tešlą biskvitams siūlyčiau dėti ne du, o vieną šaukštą cukraus kiekvienam biskvito sluoksniui.

Tortas tikrai labai prabangus, skanus ir, be abejonės, sotus, nors netobulos išvaizdos. Man džiugesį sukėlė kitos dienos kautynės dėl paskutinio gabalėlio :0)



16 komentarų:

  1. Graži torto užgimimo istorija ;) Šaunuoliai Jūsų vyrai! Žino teisingas dovanas ;)
    P.S. tikrai keistai skamba autorių idėja kepti biskvitus su sausomis mielėmis :D O gal čia vertimo klaida? :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, beveik visų tortų receptuose šioje knygoje biskvitai kepami su sausomis mielėmis. Gal tai ir nėra vertimo klaida, bet man atrodo kažkas ne taip :) Tešlos sudėtyje nėra riebalų, bet kiaušinių baltymai, įmaišomi pabaigoje, lyg ir turėtų atlikti kildinimo vaidmenį, tad kam tos mielės, nežinau. Juo labiau, kad tešla nei minutės nėra kildinama, tiesiog įmaišomos mielės su miltais ir iš kart kepama... Teks surizikuoti, kad sužinoti efektą :0)

      Panaikinti
  2. Jau kaaaip skaniai tortas atrodo! :) Net seilė nutįįįso. :) Sveikinu Jūsų šešiolikmetį su solidžiu gimtadieniu :), o Jus, kad rašote tokį šiltą, informatyvų ir 'skanų' 'blogą'. Labai labai laukiu pasirodančių įrašų iš Jūsų kasdienybės ir virtuvės gūsių. :) Labai Jums ačiū. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, Vilma :) Nieko nėra smagiau už gūsį šiltų žodžių :0)

      Panaikinti
  3. Tai kad tortas atrodo PUIKIAI! :) O pjūvis tai išvis... :) O aš irgi tą knygą turiu... Su ja pasibaigė mano lietuviškų knygų pirkimas - tokio baisaus vertimo dar neteko sutikti... Suprantu, kad daugelis vietų ne vertėjų kaltė, o kalbininkų keistos normos, o to pasekoje - turiu pirma "susigooglinti", ką tas ar anas lietuviškas žodis reiškia... Didžiausias minusas, bent man. Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Skaitytoja :) Man šioje knygoje užkliūva būtent vertimas. Yra praleistų vietų, ne visi išvardinti produktai panaudojami aprašyme. Kartais vaizdinė medžiaga ne visai atitinka recepto turinio. Toks jausmas, kad vertimą atliko išsiblaškę žmonės ar visiškai neturintys reikalų su kulinarija... Na, nevykęs bandymas ir ką čia padarysi. Bet idėjų vis vien joje apstu :)

      Panaikinti
    2. Visiškai pritariu, Aušra :) Et, norėtųsi, kad leidėjai kreiptųsi į žmones "prie maisto" bent jau finalinei knygos revizijai, tuomet ir LT leidėjus būtų galima "remti", o tuo tarpu tenka dairytis į užsienį :/ Bet dėl idėjų - sutinku, yra ten smagių, ir ne viena :)

      Panaikinti
    3. Ne visos verstos knygos prastos, tikrai nemažai yra puikių, prie kurių neprikibsi :) Šita pirmoji, kurios vertimas taip užkliūva būtent man. Netobuli mes, žmogiškieji sutvėrimai, visko pasitaiko :0)

      Panaikinti
  4. Tortas atrodo puikiai ir labai skaniai! Būtinai pabandysiu.
    Dėl tos knygos. Neturiu aš jos, bet kartais pavartau pas vieną draugę ir vis pabandau kokį receptą. Tai tas biskvitas su mielėm tikrai ne kas. Ir nelabai skanu, ir konsistencija keistai nemaloni. Siūlau net nebandyt. Reiktų paieškot originalaus recepto, gal ten kepimo milteliai, ne mielės?
    Ir sveikinimai geažios šventės proga:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, labai ačiū, nereiks nė terliotis... Aš į biskvito tešlą, į kurią įmaišomi iki standžių putų išplakti baltymai, nedėčiau net kepimo miltelių, matyt, sausų mielių reikia net nepaisyti. Arba kažkuriuo metu pakildinti tešlą, gal vis dėlto trūkumai vertime. Tikrai, teks pasirausti internete ir pabandyti susirasti receptą ne lietuviškai, kad numarinti smalsumą... :0)

      Panaikinti
  5. Labai gražiai ir skaniai atrodo tortas. Ypač šilauogės puošia. Turiu šilauogių, reiks pabandyti. Ačiū už receptą...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aušra,Jūsų "blogas" tiesiog šaunus.
    Vis slapčia užeinu,paskaitinėju,pasidžiaugiu.Pagalvojau,kad reikia žmonėms sakyti,kad jie šaunuoliai-garsiai ir aiškiai.
    Sėkmės ir linkėjimai šešiolikmečiui!

    Vilma

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma labai ačiū :0) Skaitykite ir grožėkitės drąsiau :) Smagu, kad dalijatės įspūdžiais...

      Panaikinti
  7. Kiek minučių kepti biskvitus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atidžiau skaitykite aprašymą :) Parašyta, kad 7 - 8 minutes :)

      Panaikinti