2012 m. rugpjūčio 6 d., pirmadienis

PURUS PYRAGAS SU NEKTARINAIS

Audrų ir kontrastų vasara, ne kitaip. Ką tik nuo Baltijos praūžė grėsminga vėtra, nupūsdama tropinius karščius ir Klaipėdą užpildama neapsakomu kiekiu vandens. Nei praeit, nei pravažiuoti. Labai įdomus tas gamtos šėlsmas, nors ir viską griaunantis... 



Už lango siautėjant audrai ir atvėsus orui, kepu kvepiantį skanėstą. Ne kart esu minėjusi, kad mano mėgstamiausieji, taip vadinami, arbatiniai pyragai. Bet kokį skaniausio torto gabalėlį iškeisčiau į minkštą, purų, lengvą ir sultingą biskvito gabalėlį, iš kurio kyšo kamputis obuolio. Tačiau obuoliniams dar ne laikas. Gal dar ne pats laikas, nes vieną, su vasariniais, jau kepiau. Tačiau šį kart apie tai, kaip obuolių pyragą paverčiau labai skaniu puriu pyragu su nektarinais. Šių vaisių rūgštelė puikiai dera su minkštu, burnoj tirpstančiu biskvitu ir traškių trupinukų paviršiumi...


Reikia:
200 g miltų
150 g minkšto sviesto
150 g grietinės
150 g rudojo cukraus
4 - 5 ne visiškai minkštų nektarinų
3 kiaušinių
2 šaukštelių kepimo miltelių

biriam pyrago paviršiui:
75 g miltų
50 g kepintų ir smulkintų lazdyno riešutų
50 g sviesto
50 g rudojo cukraus
šaukštelio cinamono

Biriam pyrago viršui skirtą sviestą ištirpinkite. Šiek tiek atvėsinkite ir suberkite cukrų, cinamoną, miltus ir kepintus lazdynų riešutus. Pirštais sutrinkite iki trupinių.

Nektarinus supjaustykite skiltelėmis.

Minkštą sviestą gerai ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir dalimis įmaišykite į sviesto masę. Sudėkite grietinę ir dar kartą išmaišykite.

Pyragą supilkite į kepimo popieriumi išklotą 20 cm skersmens kepimo indą (manoji forma kvadratinė, kurios kraštinė taip pat 20 cm).
Ant tešlos paviršiaus tolygiai paskirstykite nektarinų skilteles (susmaigstykite į tešlą).


Viską užberkite trupinių mase.


Kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie pusvalandį. Jei paviršius pradėtų skrusti greičiau, pridenkite kepimo popieriumi.
Išimkite ir gerai atvėsinkite. Paviršių apšlakstykite pašildytu klevų sirupu, medumi ar apibarstykite miltiniu cukrumi...





Adaptuota pagal knygą "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga" 2011 m.

2 komentarai:

  1. Niaaaam...saldu...patraukė ant saldumynų...neištrauksiu iki rytojaus...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, šis nėra labai saldus, tiesiog minkštas ir skanus, su gaivia nektarinų rūgštele :)

      Panaikinti