2012 m. gruodžio 22 d., šeštadienis

MEDUOLINIAI SAUSAINIAI...





Naršant po maistą gaminančiųjų tinklaraščius, rodos, per monitorių kvepia gvazdikėliais, imbieru, kardamonu, cinamonu, apelsinais ir visokiais kitokiais kvapais, primenančiais, kad Kalėdos jau už poros dienų. Nėriau ir aš į pasiruošimų verpetą. Šaldytuve savo eilės laukia riebi antis, uodegomis maskatuoja ką tik nupirktos silkės. Mūsų Kūčios niekaip neapsieis be naminių kūčiukų ir aguonų pieno bei pyragėlių su pajūrio miškų grybais... Kalėdoms kepsiu skanų aguoninių biskvitų tortuką su karameliniu varškės - grietinėlės kremu. Kai kuriais receptais, kiek pavyks, pasigirsiu jau po švenčių. 

O skaitytojams, kurie nebijodami būti nublokšti vėjo gūsių, vis užsuka čia į svečius, artėjančių švenčių proga norėčiau palinkėti, pirmiausiai, vidinės ramybės. Sveikatos. Dar geros nuotaikos ir gražios žiemos. Gyvenimo džiaugsmo. Artimųjų palaikymo. Kantrybės. Vilties, kad viskas, kas ne taip, vis vien bus gerai. Smagių akimirkų. Ir, žinoma, pačių skaniausių valgių, o kaip gi be jų :0)

Pastaruoju metu labai populiaru kepti meduolius. Minkštus, kietesnius, trapius, kuo "mandresnius" ir beprotiškai dailiai išdekoruotus. Pagal išrankiausio valgytojo pageidavimus :) Pati puikiausia meditacija! Siūlau savojo meditavimo rezultatą, paprastai, bet labai gardžiai nutaškytus elnius, besiblaškančius eglyne :) Dėl sudėtyje esančių avižinių miltų, šie sausainiai minkšti ir mūsų labai mėgstami. Su tamsiuoju cukrumi "Farinas". Labai kvapnūs ir ilgai išsilaikantys. 



Šių sausainėlių receptą adpatavau pagal nupasakotą draugės receptą (norėdama minkštų, dalį miltų pakeičiau avižiniais), kurį 
kažkada paskubom brūkštelėjau ant nėrinių schemos, pasimaišiusios po ranka. Taip ir liko kažkur tarp nėrinių. Kiekvienąkart turiu pasirausti, kad surasčiau, dabar to neprireiks. Tokie receptai būna patys geriausi ir mieliausi... 

Reikia:
2 šaukštų medaus
100 g tamsaus cukraus "Farinas"
150 g sviesto
šaukštelio prieskonių meduoliams (arba pusės šaukštelio cinamono, trečdalio šaukštelio malto kardamono, trečdalio maltų gvazdiklėlių ir šiek tiek šviežiai patarkuoto muskato riešuto)
2 šaukštų grietinėlės
300 g miltų
100 g avižinių miltų
0,5 šaukštelio sodos
1 kiaušinio.

Miltus sumaišykite su avižiniais miltais, soda ir prieskoniais.
Kiaušinį lengvai paplakite.
Į puodą sudėkite medų, cukrų, gabalėliais supjaustytą sviestą ir kaitinant maišykite, kol viskas ištirps ir taps vienalyte mase (neužvirkite!). Puodą nukelkite nuo kaitros ir greit suberkite miltų mišinį. Šiek tiek pamaišę mediniu šaukštu, supilkite paplaktą kiaušinį, du šaukštus grietinėlės ir labai gerai išmaišykite. Kai tešla šiek tiek pravės, o maišyti šaukštu darysis sunkiau, išverskite ją ant miltais pabarstyto darbastalio ir gerai išminkykite rankomis. Tešla turėtų gautis labai minkšta, bet miltų daugiau  nedėkite. Geriau minkydami vis pasibarstykite stalą (tik nepadauginkite). Kai tešla taps elastinga, blizgi  ir minkšta, suformuokite rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palaukę, kol gerai atvės, patalpinkite į šaldytuvą mažiausiai dviems - trims valandoms. Dar geriau - visai nakčiai.

Atšalusią tešlą truputėlį palaikykite kambario temperatūroje, padalykite į mažesnius gabalėlius ir iškočiokite.


Kočiokite storiau, jei norite tikrai minkštų sausainių. Ploniau iškočiojus, iškepsite šiek tiek trapesnius (bet vis vien ne kietus) sausainius (tai priklauso ir nuo kepimo laiko).


Išspaudykite norimos formos sausainius ir švelniai perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, išlaikydami šiokį tokį atstumą. Kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje 5 - 7 minutes iki švelnaus gelsvumo.


Visiškai atvėsusius apliekite glajumi arba dekoruokite. Tokį, kaip mano, sausainių dekoravimo būdą aš vadinu "laukiniu" :) Nutaškyti elniai atrodo šiek tiek išprotėję ir labai skanūs :) Aš dekoravimui naudojau citrinų sulčių ir miltinio cukraus mišinį (sulaisčiau viena kryptimi) ir vandens vonelėje tirpintą šokoladą (sulaisčiau kita kryptimi). Savuosius išprotėjusius elnius ir eglutes ketinu kabinti ant eglutės, kurios labai laukiu ryt atvykstant, todėl prieš kepant storesniu kokteilių šiaudeliu išspaudžiau skylutes, o į paruoštus suvarsčiau lininius siūlus... :)


Šie sausainiai puikiai laikosi ilgesnį laiką...


17 komentarų:

  1. Mane labiausiai domina aguoninių biskvitų tortukas su karameliniu varškės - grietinėlės kremu :)Lauksiu aprasyto receptuko! ;)
    Ir graziu, jaukiu seimyniniu Kaledu!!!! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Vilma, receptą įdėsiu, kai tik pavyks nufotografuoti :)

      Panaikinti
  2. Labai gražus palinkėjimas, ačiū! Tau ir tavo šeimai, taip pat gražių, jaukių, ramių, šiltų, prasmingų švenčių!!!
    O avižinius miltus ar perki, ar sumali avižinius dribsnius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, Vaiva! Avižinius miltus perku parduotuvėje, Ustukų malūno arba Fasmos :)

      Panaikinti
  3. Sausainiai net kvepia per ekraną! Nuoširdžiausi sveikinimai artėjančių Kalėdų proga iš užpustyto Vilniaus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rennie :) Užpustyti ir kupini šalčio linkėjimai iš pajūrio :)

      Panaikinti
  4. pas mane tai ilgai nesilaikytų tokie. Pati vienasmeniškai per kokias pusantros dienos suryčiau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sukabinau ant eglės, gerai, kad mano namai pilni supratingų žmonių, tad nuo eglutės nevagia :) Bet nekankinsiu, turiu šaldytuve tešlos, kepsiu kitus :)

      Panaikinti
  5. Aušra, Sveikinu Tave ir Tavo šeimą su Šv.Kalėdomis ir linkiu puikios sveikatos, begalinės meilės, linksmybių ir tokių pat nerealių Tavo receptų:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, Odeta! Tave taip pat sveikinu jau su praėjusiomis šv. Kalėdomis, bet artėjančiais linkiu visko, apie ką tik pagalvoji :)

      Panaikinti
  6. Gardūs meduoliukai, išbandžiau, ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gaminant šiuos sausainukus nenaudojau avižinių miltų, dėjau 400g kvietinių miltų. Tešlą šaldytuve laikiau per naktį. Iškepę sausainiai buvo labai skanūs, tačiau atrodė lyg su įtrūkimais, suskeldėję. Ar taip galėjo būti dėl to, kad naudojau tik kvietinius miltus, o gal dėl to, kad tešla per ilgai laikyta šaldytuve? Įdomu būtų sužinoti priežastį. Bet kokiu atveju skonis super :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As t.p. neturiu aviziniu miltu ir noreciau kepti su paprastais,bet tada reiktu kazko daugiau deti(grietineles,medaus,kiausiniu ar sviesto).Gal aviziniai miltai duoda glituma,del to sausainiai nesutruksta.

      Panaikinti
    2. Nežinau, kodėl jums trūkinėja šie meduoliai. Tikrai nieko papildomai maišyti nereikia. Šiandien prikepiau visą tuziną briedžių ir tešlai naudojau tik kvietinius miltus. Iškepė lygūs ir dailučiai lyg ledas :) Avižose tikrai nėra daugiau glitimo nei kviečuose, tai įtakos tikrai neturi, su avižiniais miltais sausainiai iškepa paprasčiausiai minkštesni. Mano nuomone, gali būti, jog tešla buvo per mažai minkoma arba per plonai kočiojama, o gal padauginta sodos... dar, gal tešla buvo dar pakankamai šalta, todėl gavusi karščio, suskilinėjo, net nežinau. Pagal šį receptą kepu meduolius jau trečius ar ketvirtus metus ir kažkaip su šia problema nesusidūriau.

      Panaikinti
    3. Dar, pabandykite kepti ne 200, o 180 laipsnių kaitroje apie 10 - 12 min. :)

      Panaikinti
  8. Nuostabūs! Kepu jau ne vienerius metus tokius, tik eglutes. :) Ačiū, kad dalinatės! Gražių švenčių!

    AtsakytiPanaikinti